Kako izabrati krovne prozore?

Pravilno projektovanje krovnih prozora i osvetljenja

Postavljanje novih krovnih prozora ili zamena postojećih predstavlja poprilično zanimljiv zadatak, naročito u današnje vreme kada je na tržištu prisutan široki dijapazon različitih proizvođača, tipova prozora i slično. Pravilnim odabirom odgovarajućeg krovnog prozora učinićete vaš stambeni ili poslovni prostor savršenim za boravak u njemu. Kako se ne bi izgubili u moru različitih varijanti krovnih prozora, mi vam predstavljamo par smernica koje će vam olakšati odabir.

Prirodno osvetljenje potkrovlja

Prirodno osvetljenje igra važnu ulogu prilikom projektovanja prostora i ono je jedan od preduslova za kvalitetniji život i rad u potkrovlju. Ne iziskuje svaka prostorija podjednaku količinu prirodnog osvetljenja, pa se u skladu sa tim biraju i odgovarajući krovni prozori. Ono što je sigurno da u prostoriji nikada ne možete da imate previše prirodnog osvetljenja, tako da nećete pogrešiti ako broj prozora bude veći od preporučenog, ali nikako nije poželjno da taj broj bude manji. Ono što se koristi kao standard prilikom proračuna idealne površine za prozore je – zastakljene površine treba da čine minimalno 10% podne površine određenog prostora.

Znatno bolji svetlosni efekti se postižu tako što se prozori postavljaju na nekoliko različitih tačaka krova, a ne postavljanjem isključivo jednog velikog prozora ili grupisanjem više manjih na jednom mestu. Na ovaj način se prostorija ravnomerno osvetljava i izbegava se koncentracija prirodnog osvetljenja isključivo u određenom delu prostora.

Da bi prostor u potkrovlju bio pravilno osvetljen moramo uzeti u obzir i nagib krova – što je nagib krova manji, preporučljivo je da visina prozora bude veća, i obrnuto.

Materijali

Izbor materijala od kog je napravljen krovni prozor zavisiće od namene prostorije u kojoj se postavlja, kao i od ličnih afiniteta samog korisnika prostora. Poznato je da je drvo jedan od najzastupljenijih materijala u enterijeru, pa u skladu sa tim možete odabrati i drvene krovne prozore. Estetika ovih prozora je neosporna, ali iziskuju dosta ulaganja i održavanja kako bi im se produžio vek trajanja. Drveni prozori se moraju tretirati sa premazima koji štite drvo od vlage i prljavštine, kao i od jake sunčeve svetlosti. Ukoliko se drveni prozori postavljaju u prostorijama sa izrazito velikim procentom vlage, kao što su kuhinje i kupatila, njihovo održavanje i premazivanje mora biti još učestalije, za razliku od ostalih prostorija.

VELUX krovni prozori su zaštićeni i ne iziskuju dodatno održavanje nakon ugradnje
VELUX krovni prozori su zaštićeni i ne iziskuju dodatno održavanje nakon ugradnje

Za razliku od klasičnh drvenih prozora, VELUX krovni prozori su zaštićeni i ne iziskuju dodatno održavanje nakon ugradnje i posebno se preporučuju za prostorije u kojima postoji velika količina vode i vlage.

Način otvaranja

Krovni prozori se proizvode sa više različitih principa otvaranja. U zavisnosti od prostora, a i ličnih želja korisnika, moguće je odabrati neki od postojećih načina koji se nalaze na tržištu – prozore sa gornjim i središnjim vešanjem, kao i prozore koji omogućavaju da vaš prostor proširite ka spoljašnjosti, gde krovni prozor postaje ujedno i balkon.

U zavisnosti od načina upravljanja prozorom, postoje prozori sa gornjim i donjim upravljanjem. Prozori sa donjim upravljanjem preporučuju se za prostore u kojima je parapet na visini od 130 – 150 cm, dok se prozori sa gornjim upravljanjem preporučuju za prostore u kojima je parapet do visine od 130 cm. Prednosti prozora sa gornjim upravljanjem je što vam ostavljaju mogućnost postavljanja nameštaja u zoni prozora, tako da nesmetano možete otvarati / zatvarati vaš krovni prozor.

VELUX krovni prozori se proizvode sa više različitih principa otvaranja
VELUX krovni prozori se proizvode sa više različitih principa otvaranja

Kontrola krovnih prozora

Prilikom izbora krovnih prozora postavlja se pitanje i njihove kontrole. Kao što smo prethodno rekli, postoje prozori sa različitim načinima otvaranja i upravljanja, ali kako bi vam i ovo bilo olakšano, VELUX je razvio poseban sistem kontrole prozora: VELUX Active sistem kojim možete kontrolisati unutrašnju klimu u vašem domu ugradnjom VELUX INTEGRA® električnih krovnih prozora.

Danas sa razvojem tehnologije i sistema pametnih kuća došli smo do ozbiljnog napretka i povećanja standarda u načinu života i poslovanja u nekom prostoru. Krovni prozori sa električnim upravljanjem postaju sve popularniji i predstavljaju nezaobilazni deo svakog pametnog prostora – u ovom slučaju potkrovlja. Pomoću električnih sistema upravljanja i VELUX app Control aplikacije, možemo daljinski otvarati i zatvarati krovne prozore, kontrolisati unutrašnju i spoljašnju zaštitu koja je postavljena na njih. Ovakav sistem kontrole krovnih prozora u velikoj meri pomaže u obavljanju svakodnevnih aktivnosti, povećava udobnost i sigurnost upotrebe, a ono što je najvažnije od svega doprinosi uštedi energije za zagrevanje / hlađenje, kao i za osvetljenje prostora. Pored toga što je električna kontrola krovnih prozora izuzetno doprinela jednostavnosti njihove upotrebe, ponekad je ona čak i potreba, ako su prozori postavljeni poprilično visoko, van dosega korisnika prostora.

Prijatno i funkcionalno unutrašnje osvetljenje sa krovnim prozorima VELUX
Prijatno i funkcionalno unutrašnje osvetljenje sa krovnim prozorima VELUX

Spoljašnja i unutrašnja zaštita

Kako biste obezbedili adekvatan komfor u svom životnom ili poslovnom prostoru neophodno je da pronađete pravu meru stvari koje definišu taj prostor. Kada su u pitanju krovni prozori, za postizanje savršenog komfora u prostoru neophodno je obratiti pažnju i na sisteme unutrašnje i spoljašnje zaštite.

Da biste u vašem prostoru obezbedili prijatno i funkcionalno unutrašnje osvetljenje ili po potrebi u potpunosti blokirali svetlost i zamračili prostor, neophodno je da imate mogućnost kontrole količine dnevne svetlosti i sunčevih zraka koje ulaze u prostor.

Takođe, od izuzetne je važnosti da zaštitite svoj stambeni ili poslovni prostor od prekomerne toplote koja dolazi od Sunca. Kako biste postigli sve ovo neophodno je prilikom odabira krovnih prozora posvetiti pažnju i odabiru spoljašnjih ili unutrašnjih roletni, a VELUX ima velik broj modela koji će sa sigurnošću ispuniti svaki od vaših zahteva.

Spoljašnja zaštita igra ulogu u sprečavanju upada velike količine sunčevih zraka u prostor. Ona svojom zaštitom pomaže u održavanju prijatne temperature prostora tokom dana i sprečava potencijalno pregrevanje, što je baš čest problem u potkrovljima.

Unutrašnja zaštita obezbeđuje potpuno kontrolisanje svetlosti
Unutrašnja zaštita obezbeđuje potpuno kontrolisanje svetlosti / foto: VELUX

Unutrašnja zaštita obezbeđuje potpuno kontrolisanje svetlosti koja ulazi kroz krovne prozore u prostor, a dodavanjem odgovarajućih komarnika sprečavate ulazak insekata i omogućavate nesmetano provetravanje prostora.

Zahtevi koje krovni prozor mora ispuniti

Uzimajući u obzir poziciju ugradnje krovnih prozora, nesporno dolazimo do zaključka da se ovi prozori moraju nositi sa velikim toplotnim i fizičkim opterećenjima, pa u skladu sa tim moraju biti adekvatno proizvedeni i ugrađeni kako bi podneli sva opterećenja koja na njih deluju.

Minimalni nagib kosine krova je 15 stepeni, kako bi se omogućilo jednostavno i efikasno odvođenje snega i vode sa krovne ravni.

Zbog svega ovoga neophodno je voditi računa o instalaciji samog proizvoda. Isključivo sa odgovarajućom ugradnjom proizvoda možete dobiti vrhunski kvalitet koji ste odabrali.

Opšivke obezbeđuju vodonepropusno povezivanje između prozora i krovnog materijala, bezbedno i efikasno odvode vodu od prozora i onemogućavaju prodor vode unutar samog potkrovlja. Opšivke se prave u različitim varijantama, kako bi se i sa estetske strane adekvatno uklopile sa određenim krovnim materijalima.

Dodatne izolacije i zaštite u kombinacija sa opšivkom osiguravaju vodonepropusnu barijeru između prozora i krova.

Još jedna od bitnih stavki prilikom ugradnje prozora je i odgovarajuća unutrašnja završna obrada krovnog prozora.

Prilikom ugradnje prozora, mora se voditi računa o tome i ko vrši ugradnju. Ne preporučuje se da to obavljate sami, već da ugradnju vrše isključivo obučeni majstori od strane proizvođača prozora.

Dugo su tavanski prostori i potkrovlja bili zapostavljani, a njihova vrednost je značajno smanjivana, naročito kada su u pitanju stambeni prostori. Izuzetnim napretkom u tehnologiji proizvodnje i dizajna krovnih prozora omogućeno je da se ovi mračni i manje dopadljivi prostori pretvore u zaista komforne i atraktivne prostore za život i rad.

Autor teksta: Aleksandra Pavlović
Autor fotografija: VELUX