Klizna staklena vrata – štampano staklo

Klizna vrata su praktična ukoliko želite da odvojite jednu prostoriju od druge, na primer, kuhinju od dnevne sobe. Ukoliko su klizna vrata staklena, štampano staklo pruža bezbroj mogućnosti različitih motiva.

Štampani dekor dolazi do izražaja kada se staklena vrata izvedu bez rama, čime se dolazi do punog sjaja. Klizači se postavljaju na zid ili plafon, a izbegavaju se oni na podu, u vidu šina, jer stvaraju prepreku prilikom hoda.

Štampana staklena vrata
Slika 2 -Štampana staklena vrata

U izradi kliznih vrata koristi se kaljeno staklo, a pored dekorisanja štampanjem mogu biti i peskirana. Osim klasičnog peskarenja cele površine moguće je peskariti razne motive i geometrijske oblike. Staklo može biti potpuno bojeno ili sa štampanim dekorom preko cele površine vrata, tako da se može uspostaviti i očuvati intima prostorije.

Štampano staklo kombinuje estetske i funkcionalne zahteve koji se koriste u pregradama, krovnim zastakljivanjima i spoljnim zidovima. Ono može obezbediti dramatične dekorativne efekte ili jednostavnije dizajne za privatnost ili solarnu kontrolu.

Polukružna staklena vrata
Slika 3 – Polukružna staklena vrata

Brave kliznih staklenih vrata su ranjive na provale, pa je jedini način za povećanje bezbednosti dodavanje još jednih vrata.

Mešanje emocija u samo nekoliko jednostavnih nota

Današnji arhitektonski pristup vidi strukturnu lakoću kao jedan od najvažnijih savremenih karakteristika.

Harmonija ove estetike u potpunosti zavisi od potencijala stakla. Zahvaljujući svojoj sposobnosti za prenos svetlosti, toplotnoj i mehaničkoj otpornostii i  svestranosti, staklo pronalazi različite aplikacije u enterijeru.

Klizna vrata u kancelariji
Slika 4 – Klizna vrata u kancelariji

Vrata su važni elementi svakog doma. Osim što omogućavaju privatnost prostora, povezaju i nekoliko različitih prostorija. Upućuju prijatnu i toplu dobrodošlicu u svaki deo kuće ili zgrade, ponekad sa iznenađujućim neverovatnim i dopadljivim enterijerom.

Vrata su deo arhitekture doma i mogu doći u različitim varijantama, oblicima i nameni. Postoje klizna vrata, panel vrata, harmonika vrata i mnoga druga. Postoje i takozvana džepna vrata, odnosno, klizna vrata koja nestaju kada su potpuno otvorena, u odeljku u susednom zidu. Džepna vrata se koriste za arhitektonske efekte, ili kada nema mesta za kolenasta vrata.

Džepna vrata
Slika 5 – Džepna vrata

Prethodni tekstPregled standarda za provođenje EPBD-a
Sledeći tekstDekorišite svoje potkrovlje bojama sutrašnjice