Detalj koji doprinosi prostranom i prijatnom ambijentu doma

Vrata razdvajaju celine, sakrivaju i štite, i bilo da se nalaze između prostorija ili na plakarima, svojom pojavom u velikoj meri utiču na celokupnu sliku u enterijeru. Klizna vrata nastala su iz potrebe za racionalnijim korišćenjem prostora,a prerasla u dinamičnu igru enterijerskih elemenata koja ga na svojevrsan način obogaćuje i ukrašava.

Klizni sistem vrata karakterističan je za tzv. američke plakare, koji se prostiru od poda do plafona. Usled velike površine koja krila plakara zauzimaju, njihovo otvaranje praktično je rešeno kliznim sistemom.

Krilo vrata se pomera u stranu i slaže preko postojećeg plakarskog kriao. Time ne zauzima dodatnu površinu iprostor ispred plakara ostaje slobodan, što je izuzetno praktično kod velikih garderobera i u spavaćim sobama čija je veća površina već zauzeta širinom kreveta.

Klizni sistem vrata karakterističan je za tzv. američke plakare

Praktičnost karakteristična za američko područje standardizovana je preko ovog kliznog sistema i modernost dizajna načinila ga je praktično obaveznim u savremenim i dobro uređenim enterijerima.

Iako najčešće krase garderobere i plakare, klizna vrata našla su široku primenu u enterijeru, naročito tamo gde potrebna ušteda prostora i fleksibilnost, kao i u uređenju savremenih dizajniranih enterijera.

U unutrašnjem prostoru klizna vrata najzahvalnija su za pregrađivanje kuhinje od dnevnog boravka, odnosno kuhinje i trpezarije. Česta je pojava da je poželjno fleksibilno razdvajanje ovih zona. Zatvorena klizina vrata, kao i klaična, pružaju mogućnost da se u dnevnom boravku neometano boravi dok se kuhinja koristi. Takođedaju mogućnost zatvaranja kuhinje radi izolacije mirisa.

Jednostavnim potezom klizanja u stranu ili ukoliko su izrađena u staklu (što je česta praksa) ovi prostori postaju fizički ili vizuelno povezani i time klizna vrata doprinose prostranom i prijatnom ambijentu doma. U želji od količine propuštanja informacija i povezanosti prostorija, staklena klizna vrata mogu biti providna ili peskirna, i to u različitoj meri i dezenima. Prostor je otvoren i bez strogih zidova, a ipak po potrebi zgodno izolovan.

Staklena klizna vrata mogu biti providna ili peskirna

Široku primenu nalaze u velikim prostorima gde je potrebno ambijentalno razdvajanje. U zavisnosti od sistema, modela i izgleda vrata, moguće je izraditi ih kao skoro pokretne pregrade, gde se veći deo sistema potpuno otvori dok manji ima dekorativni karakter.

Staklena klizna vrata veoma su zahvalna za primenu u zonama koje su „lako“ odvojene od spoljašnjeg ambijenta – kod prostorija koje staklenim zidom izlaze na terasu ili baštu. Njihovo neometano pomeranje u stranu pruža mogućnost brisanja granica između unutrašnjeg i spoljašnjeg prostora, koje na specifičan način unosi svežinu u dom. Svoju praktičnu primenu ova vrata nalaze i u uskim hodnicima, gde klasična vrata zauzimaju jednostavno isuviše prostora.

Klizna vrata je vrlo lako estetski uklopiti. Njihov kvalitet zavisi od kvaliteta okova, a naročito šina po kojoj se kližu. Zahtevaju veoma kvalitetan i funcionalan okov kako bi neometano i bešumno klizala i stoga je na taj element, odnosno njegov kvalitet, potrebno obratiti posebnu pažnju. Na klizne sisteme ugrađuju se i usporivači koji omogućavaju njihovo bešumno zatvaranje i lupanje vratima može postati prošlost modernog doma. Kvalitetni okovi sa lakoćom nose i veće terete, pa je ovakva vrata moguće izraditi u velikom izboru materijala. Najčešća mana kliznih vrata u odnosu na klasična su lošija zvučna i toplotna izolacija, i stoga u enterijeru uglavnom krase prostore kojima nije potrebno strogo odvajanje.

Mogu se postavljati na jednokanalnu plafonsku šinu ili na dvokanalnu i trokanalnu, u zavisnosti od modela, širine otvora i željenog efekta. U slučaju više šina vrata je moguće klizati jedna na druga i na taj način široko otvoriti prostor, s tim što bar jedno krilo ostaje uvek vidljivo.

U slučaju da postoji potreba da se vrata u potpunosti sakriju, na tržištu postoje klizna vrata koja nestaju u zid, izuzetno pogodna za racionalno iskorišćenje prostora. Vrata koja klize bočno u zid moguće je izraditi kod zidova izrađenih od gipskartonskih ploča gde je jednostavno napraviti šupljinu za njihov ulazak. Najčešće se sistem ovih vrata tako izrađuje da se vodilica lako skida i omogućava neometano čišćenje mehanizma i klizača, kao i naknadnu ugradnju sistema za automatizovano otvaranje vrata.

Pored gornje šine koja je obavezna, klizna vrata je moguće izraditi i sa donjom šinom. Osim kvaliteta i nosivosti ovih šina, treba obratiti pažnju i na njihovo uklapanje u enterijer jer pružaju veliki izbor mogućnosti. Gornju šinu moguće je sakriti u spušteni plafon ili iza ukrasnih bordura, a obe šine se mogu izraditi u različitim bojama i nijansama ili furnirati furnirom željenog drveta.

Osim kvaliteta i nosivosti ovih šina, treba obratiti pažnju i na njihovo uklapanje u enterijer

Sama vrata mogu biti izrađena od različitih materijala i dezena, i različitih niova transparentnosti. Najčešće su to univer 10mm ili 18mm, lakobel staklo ili staklo sa folijama, bambus, ratan, trska, ogledalo itd.

Staklena vrata u unutrašnjem prostoru se retko kada ostavljaju potpuno providna kako bi se osigurala vidljivost pregrade i sprečio udarac u nju. Najčešće se peskiraju u različitim šarama i lepe se folije po želji. Vrata punih ispuna moguće je podeliti letvicama i izraditi od različitih materijala i boja i na taj način obogatiti enterijer.

Upotrebom kliznih vrata u odnosu na klasična može se uštedeti i do 8% prostora, odnosno osam kvadratnih metara u stanu od 100 kvadrata. Česta se dešava da prostor nalaže ugradnju kliznih vrata jer nema dovoljno mesta za klasična. U tom slučaju na tržištu je moguće naći takav izbor vrata da i klizna i klasična budu izrađena u istom stilu koji se adekvatno uklapa u prostor i čini jedinstvenu celinu.

Prethodni tekstNova generacija VELUX krovnih prozora je lansirana!
Sledeći tekstTajna vrata za još tajnije odaje