Klizna vrata za efektan enterijer

Klizna vrata su tip vrata koja se otvaraju horizontalno – klizeći preko graničnika ili šine na koju su namontirana ili fiksirana. Klizna vrata se uglavnom koriste u kupatilima – kao vrata tuša, na terasama ili verandama – kao staklena vrata koja omogućavaju bolju povezanost unutrašnjeg i spoljašnjeg prostora, kao pregradna vrata koja omogućavaju veliki izbor kreativnih rešenja u enterijeru, i u poslednje vreme kod nas veoma često kao vrata garderobera odnosno ugradnog plakara.

Takođe, ovu vrstu vrata sve češće srećemo na ulazima u javne objekte. Ova vrata su najčešće opremljena senzorom i mehanizmom za automatsko otvaranje. Na ovaj način omogucava se veća i lakša pristupačnost ovim prostorima, što čini ovaj izbor vrata odličnim za tu namenu.

Automatska klizna vrataS obzirom na cenu, najbolje opravdanje za upotrebu kliznih vrata je velika ušteda prostora koja se postiže i njihova očigledna estetska vrednost. Takođe, klizna vrata vrlo često omogućavaju maštovite intervencije u prostoru.

Pomislili bismo da su klizna vrata vrlo moderan izum, ali arheološki dokazi iz Pompeje ukazuju na to da su Rimljani već u prvom veku p.n.e. koristili klizna vrata. Mehanizam preko kojeg klizna vrata funkcionišu može biti preko donje ili preko gornje šine.

Gornja šina se uglavnom koristi kada se radi o lakšim kliznim vratima. Ovo je takođe najčešće korišćen sistem za klizna vrata. Kod nas na tržištu se najčešće može naći aluminijumska ili plastična šina. Sam klizni mehanizam je metalni ili plastični. Vrata su obešena o šine koje mogu biti duple, ili se radi o jednoj šini sa dva kanala, a vrata se preko mehanizma veoma lako pokreću.

Šina je zbog estetskog razloga na adekvatan način sakrivena. Na oba kraja šine nalazi se element koji zaustavlja vrata i apsorbuje udar u slučaju da se ona zalupe, ali i omogućava da vrata budu u otvorenom ili zatvorenom položaju. Ovakav sistem kliznih vrata najčešće zahteva i postavljanje vođice na podu koja vodi vrata i onemogućava njihovo kretanje upravno na pravac šina.

Mehanizam donje šine prilikom postavljanja krliznih vrata se koristi ređe, uglavnom kada je nemoguće koristiti gornju šinu ili kada to zahtevaju specijalni uslovi. Ovo se često dešava u slučajevima kada su vrata teška i gornja šina se ne koristi jer sistem za „kačenje“ vrata na šine ne može da izdrži težinu vrata. Tada je preporučljivo koristiti donju šinu. Ovaj mehanizam se sastoji od dva točkića na donjoj strani vrata, šine po kojoj se ovi točkići kreću, vođica na gornjoj strani vrata i šine po kojoj ove vođice klize. Ovakva vrata je često teže pokretati nego „obešena“ klizna vrata, ali ovo najčešće zavisi od same težine vrata.

Klizna vrata mogu biti elegantan, jednostavan način da napravite podelu u prostoru. Posebno su zahvalna ukoliko imate potrebu za uštedom prostora, ali i ukoliko volite minimalistička ili jednostavna rešenja. Klizna vrata dolaze u različitim bojama, oblicima i stilovima i mogu biti veoma efektan dizajnerski element u svakom enterijeru.

Unutrašnja klizna vrata

Kliznim vratima možete „sakriti“ radni deo u sobi, odvojiti kuhinju od trpezarije, odvojiti deo za spavanje od ostatka prostora, podeliti različite prostore na različite načine i to tako da klizna vrata predstavljaju sliku u enterijeru. Takođe, ukoliko imate potrebu da prostor bude otvoren, možete odabrati transparentna klizna vrata od stakla ili drugog transparentnog ili translucentnog materijala.

Za koji god materijal, boju i oblik kliznih vrata da se odlučite u enterijeru, efekat će biti veoma očigledan i upečatljiv, kako zbog lakoće korišćenja ovog elementa, tako i zbog njihove estetske vrednosti – sa kliznim vratima teško se može pogrešiti!

Piše : Irma Talović, dipl. ing. arh.

Prethodni tekstStoper za vrata
Sledeći tekstKako odabrati prava vrata za svoj dom