Iverica, medijapan, HDF ili puno drvo?

Ako bi napravili paralelu između ulaznih i sobnih vrata, jasno nam je da sobna vrata prvenstveno imaju ulogu u zaštiti intime, ali i stvaranju ugodnih uslova svakodnevnog života. Pod ovim se posebno misli određena toplotna i zvučna izolacija koje sobna vrata mogu pružiti. Koliko će biti uspešna u tome, svakako zavisi od samog sastava vrata.

Iako danas možemo pronaći veliki broj sobnih vrata različitih materijala, ipak je drvo to za koje ih vezujemo. Iverica, medijapan, HDF ili puno drvo su osnova sobnih vrata.

Iverica ili medijapan?

Iverica je laka, tanka i kao takva loš izolacioni materijal, a vrata od njih jedna od lošijih varijanti. Dobar odnos cene i kvaliteta svakako su sobna vrata od medijapana, koja daju komfor kada su temperatura prostora i buka u pitanju, ali i što se tiče estetike na zavidnom su nivou. Medijapan je drvena ploča nastala mešanjem drvenih strugotina, drvene prašine i smole i njihovim presovanje pod visokom temperaturom.

Kako je u pitanju srednje gusto drvo, rezultati su taman toliki da omoguće mir i manju potrošnju energenata. Što se tiče estetike, nužna je površinska obrada brušenjem, nakon čega se oblažu melaminskom, CPL ili 3D dekor folijom, čime se postiže odličan izgled sa izgledom drveta. Pored folija, medijapan vrata se mogu i furnirati, odnosno oblagati tankim pločama furnira koje mogu biti različitih vrsta drveta.

Sobna vrata od drveta
Sobna vrata od drveta

Sobna HDF vrata po sastavu su slična medijapanu, ali zbog presovanja pod visokim pritiskom, imaju veću jačinu i pružaju veću otpornost buci i temperaturnim promenama. Kako bi enterijer učinili lepšim, HDF vrata se premazuju lakovima i melaminskom folijom, čime se dobija tzv. oplemenjeni HDF i sobna vrata odličnog izgleda.

Sobna vrata kod kojih su krilo, štok i pervajz lajsne izrađeni od punog drveta su prava drvena vrata. Prirodni izgled, odlične izolacione karakteristike, potpuno ekološki proizvod i osećaj prirode u prostoru, osnovne su osobine koje drvena sobna vrata čine vrhom kvaliteta, neprikosnovenog izgleda i kompletnog ugođaja.

Svojom masivnošću dominiraju prostorom, odaju izgled moći, luksuza i neprolaznosti. Kako osnovu čini kvalitetno drvo hrasta, jasena, mahagonija, sobna vrata iziskuju i izvesna finansijska ulaganja. Pored same skupocene sirovine, veliki značaj ima i ručna obrada drveta, kojom se stvaraju unikatna, jedinstvena, gotovo umetnička dela.

Ova vrsta vrata zadovoljavaju ukus i najzahtevnijih pojedinaca i pokrivaju najrazličitije kategorije ljudi. Jednostavno rečeno, ne ostavljaju nikoga ravnodušnim.

Adokapi sobna vrata
Adokapi sobna vrata

Živimo u vremenu za koje možemo reći da je savremeno, moderno doba tehnoloških inovacija, digitalne revolucije i virtuelne stvarnosti. Iz nekih davno prošlih vremena današnjicu bi posmatrali sa ushićenjem i divljenjem, zar ne? Međutim, danas istim tim očima posmatramo prošlost i vreme istinske lepote i prirodnih vrednosti.

Vreme u kome smo veličali i čuvali prirodu, porodicu, jednostavnost življenja, mir i toleranciju. Složićete se, iz te perspektive, prilično poražavujuće deluje današnjica. Dobra stvar je što postajemo svesni, budimo se i vraćamo na stari, ali i novi put pravih vrednosti. Put na kome se nalaze širom otvorena vrata prirodnih materijala, ekološke svesti i istinske lepote. Jedna od njih su svakako drvena vrata. Imajte to na umu kada budete razmišljali o kupovini novih.