Moderna sobna vrata za enterijer

Kao funkcionalna pregrada, sobna vrata za enterijer su neophodna, međutim, za uređenje enterijera veoma je značajna i njihova estetika. Među brojnim modelima, posebno zanimljiva i moderna jesu takozvana skrivena vrata, koja prostoru daju notu jedinstvenosti i neobičnosti.

Uloga u prostoru

Sobna vrata nalaze se među prostorijama unutar privatnih ili javnih objekata. Zahvaljujući njima energija utrošena za grejanje ili hlađenje jedne prostorije ne rasipa se bespotrebno, a pored toga, važno je i da su svojevrsna zvučna barijera, odnosno zahvaljujući njima čuva se intimnost.

Međutim, vrlo je važna i njihova estetska strana, jer, budući element enterijera, čine i njegov značajan segment. Prema tome, osim izolacionih svojstava, pri njihovom odabiru bitni su i oblik, dimenzije, materijal, boja i dizajn.
Specifične odlike pregradnih vrata uslovljene su namenom prostorija u kojima se nalaze, te se ponekad i biraju različita za, na primer, kupatila ili kuhinje, u odnosu na ona za dnevne ili spavaće sobe.

Projekat enterijera: stan GM23 / Autor projekta: Unknown Studio / foto: Relja Ivanić
Projekat enterijera: stan GM23 / Autor projekta: Unknown Studio / foto: Relja Ivanić

Trendovi u uređenju enterijera menjaju se s vremenom, a to se ogleda i u materijalima, oblicima, načinu pokretanja, te dizajnu i bojama sobnih vrata. Njihov izbor uslovljen je i stilom koji prostorom dominira, odabranim podnim oblogama, vrstom stolarije, ali on potom utiče na način dekorisanja zidova i izbor nameštaja. Naime, svi elementi uređenja moraju biti u saglasju kako bi se stvorila funkcionalna i estetska celina, bez obzira na to da li govorimo o salonskom stanu ili onom u minimalističkom stilu.

Dijapazon izbora sobnih vrata

Pri proizvodnji sobnih vrata koristi se više materijala, pa se prave od drveta, medijapana, iverice, PVC-a, stakla, kombinacije više materijala (na primer drvena sa staklenim segmentima) itd. Mogu biti jednokrilna, dvokrilna, pravougaona, zaobljena, različite širine, visine ili debljine. Bivaju vrlo jednostavnog dizajna ili sa dominantnim šarama, na primer rezbarena, u retro ili svedenom stilu, klasičnih ili vrlo neobičnih kvaka, koje su različitih materijala, oblika i nijansi. Ukoliko imaju na sebi staklo, ono može biti potpuno providno, peskirano ili kaljeno, sa ogledalima ili vitražima. Mogu biti ukrašena svojevrsnim šarama, imati unikatan izgled ili biti upotpunjena LED diodama.

Projekat: Nova Iskra / Autor projekta: Studio OBE / foto: Relja Ivanić
Projekat: Nova Iskra / Autor projekta: Studio OBE / foto: Relja Ivanić

Sobna vrata se razlikuju prema načinu pokretanja, te osim klasičnog otvaranja – ka unutra ili spolja, imamo i klizna, sklapajuća, pa sve do onih skrivenih, kada se samo obrisi vrata uočavaju na zidu. Klizna vrata su naročito praktična i atraktivna, a kreću se po šini, jednoj ili dve, imaju vođicu, amortizere udara radi bezbednog zaustavljanja, a pomeraju se ulevo ili udesno. Među njima se kao praktičan naročito ističe pocket door sistem, kada se njihova „kaseta” nalazi u zidu, te ne zauzimaju nikakvo dodatno mesto u prostoru. Ona faktički uklizavaju u unapred planiran prostor, a tada ne potrebuju podnu vođicu. Novinu predstavljaju sobna vrata nalik klasičnima koja su koncipirana tako da se pri otvaranju zapravo sklapaju, što ih čini posebno podesnim za skučene prostore.

Vrata koja se ne vide

I pored brojnih mogućnosti i kreativnih rešenja kada je reč o sobnim vratima, koja se mogu postići njihovim oblicima, dezenima ili bojama, najveći estetski efekat postiže se takozvanim skrivenim vratima. Njih definiše nepostojanje pervajza i štokova, pa su sama vrata u potpunoj ravni sa zidom. Na taj način ona zajedno s njim čine jednoobraznu celinu jer ne samo da su u potpunoj ravni, već im je identična i završna obrada. Ova vrata su stoga vrlo diskretna, poznaju se suptilno njeni okviri i uočava kvaka, te se zato kaže da su skrivena.

Ova vrata su, dakle, integralni deo sa zidnim panelima, tačnije od istog su materijala, iste teksture i istog dezena kao njihovo neposredno zidno okruženje. Kao takva, mogu biti i vrlo luksuzna, a svakako su jedinstvena i neobična, suptilne estetike, odlikovana svedenim linijama, te sjajno uklopiva u savremene enterijere. Zbog tog neprimetnog prelaza između njih i zidova vrlo su zanimljiva opcija za hotele ili druge javne objekte, premda su veoma interesantna i u privatnim kućama ili stanovima, između različitih prostorija. Mogu biti, kao i paneli, od različitih materijala, i krečena i oblepljena tapetama, te tako najrazličitijih dezena i teksture (drveta, furnira…), sjajne ili mat obrade, različitih šara i boja.

Pocket Door sobna vrata za enterijer
Pocket Door sistem sobnih vrata / foto: Eclisse

Način ugradnje skrivenih vrata je takav da se prvo oformi okvir, a potom završi postavljanje podne obloge koja se podvuče, a tek potom se postavlja krilo, po okončanju svih finesa. Njihova izrada podrazumeva sadejstvo više različitih majstora, na primer gipsara, koji priprema zid, i stolara. Tek tako će se dobiti vrata potpuno uklopiva s okvirom.
Pri njihovoj izradi naročito su važne šarke koje čini da je razmak između zida i vrata minimalan. Po postavci krila dodaje se kvaka, sa ključaonicom ili bez nje. Završna obrada sledi po kompletnoj postavci, a mogu se furnirati, farbati, na njih se nanositi šare i detalji koji čine njihovu jedinstvenu estetiku.

Generalno, performanse ovih vrata, koje takođe obezbeđuju zvučnu i toplotnu izolaciju, kao i funkcionalnu ulogu u prostoru, identične su kao i kod klasičnih. Osim vizuelnog izraza, tj. neupadljivosti, kao i specifične obrade i dizajna, kod njih su specifični i pragovi – ovde se često ugrađuju padajući pragovi.

Modeli se međusobno razlikuju po dimenzijama, gde je posebno zanimljivo da mogu biti i vrlo visoka. Njihova cena svakako je viša od cene običnih sobnih vrata, a na nju utiču svi elementi koji se zasebno nabavljaju, od okvira, preko krila, te okova.

Sobna vrata za enterijer
Projekat KMR Penthause / Autor projekta Dello. Studio i Studio Sitacije / foto: Relja Ivanić

I funkcionalnost i estetika

Sasvim je izvesno da svaka sobna vrata za enterijer treba da odgovore svim potrebnim i očekivanim estetskim i funkcionalnim zahtevima. Međutim, ono što razlikuje takozvana skrivena vrata, potpuno stopljena sa zidom i neprimetna, tj. ona bez pervajza i štokova, jeste to da su sinonim za modernost i jedinstvenost. Kao takva, pružaju mnogo mogućnosti za kreativnost pri uređenju enterijera, a prikladna su za prostorije svih namena. Njihovim izborom svaki prostor postaće neobičniji i atraktivniji.