Luksuzni dizajn prozorskih kapaka za svačiji ukus – Roletne koje bude maštu

Roletne, bilo vertikalnog ili horizontalnog tipa,unutrašnje ili spoljašnje, efikasne su u smanjenju letnjih vrućina ali i u sprečavanju gubitka toplote tokom zime. Efektivna zaštita od toplote tokom sunčanih dana podrazumeva: zaštitu od toplote bez potpunog zamračenja, mogućnost ručnog i daljinskog upravljanja i jednostavnu ugradnju iz unutrašnjosti prostorije.

Zbog brojnih otvora između letvica teško je kontrolisati gubitak toplote kroz unutrašnje roletne. Ali tokom leta, letvice postaju fleksibilne podešavanjem lamela za kontrolu svetla i ventilaciju. Na primer, kada su potpuno zatvorene i spuštene, visoko reflektujuće roletne mogu smanjiti prijem toplote za oko 45 odsto. Takođe, mogu se prilagoditi da blokiraju i reflektuju direktnu sunčevu svetlost na tavanicu. Plafon svetlih nijansi će difuzovati svetlo bez mnogo toplote i odsjaja. Spoljašnje roletne su obično napravljenje od drveta, čelika, aluminijuma ili vinila. Kada se spuste u potpunosti, letvice se „susreću“ obezbeđujući hladovinu. Ako su delimično podignute, omogućavaju prolaz vazduha i dnevne svetlosti unutar prostorije.

Spoljašnje roletne

Atraktivne roletne mogu biti napravljene od najrazličitijih tkanina, tako da odgovaraju svim potrebama kupca. Obično su prošivene raznim ukrasima i dekorativnim pletenicama. Zbog svojih jednostavnih linija savršeno uležu u otvore prozora, ostavljajući vrlo malo prostora između, čime upotpunjuju osećaj prostranosti. U zavisnosti od proizvođača, roletne mogu biti tretirane na UV zračenje, tako da ne izblede usled izlaganja suncu. Mogu biti napravljene od dovoljno jakih materijala koji obezbeđuju trajnost.

Ranije su roletne pravljenje od samo jednog ili dva sistema, u nekoliko boja. Sa razvojem tehnologije prešlo se u upotrebu različitih materijala i paleta boja, da bi danas sistemi inovativnih roletni za moderan enterijer postali ono što se u prošlosti nije moglo ni zamisliti. Inovativna rešenja su napravljena od plastike, platna, papira ili metala spojena mehanizmima kojima se lako rukuje. Tendencija inovacija dovela je do luksuznih, pristupačnih i trend roletni od kojih zastaje dah.

Luksuzne, pristupačne i trend roletne

Diskretne roletne su nastale inspiracijom Hičkokovog filma: „Prozor u dvorište (op.Rear Window)“. Na prvi pogled izgledaju kao vertikalne roletne, ali svaka kolona može biti podignuta ili spuštena kao kod horizontalnih roletni. Ove roletne mogu izgledati klasično ali i fanki i stepenasto zahvaljujući sposobnošću prilagođavanja žaluzina, koje na taj način pružaju veću kontrola svetlosti u prostorijama.

Solarne roletne funkcionišu kao vertikalne, ali sadrže solarne panele postavljene sa strane prozorskog okna. Tokom dana, vertikalne roletne se zatvaraju kako bi se solarni panei napajali. Odlična vest je da su lamele opremljene LED svetlima koja sijaju noću koristeći snagu od solarnih panela.

Različiti formati i dizajn se mogu pomerati gore - dole

Roletne – klima uređaji rade kao i sve ostale s tim što imaju klima urađaje ugrađene unutar samog mehanizma. Bočna strana lamela je napravljena od solarnih panela koji napajaju klima uređaj unutar roletne. Na ovaj način se istovremeno blokira prijem sunčeve toplote i rashlađuje vazduh.

Kada nemate dovoljno prostora za kućni bioskop a želeli biste, onda su roletne zvučnici odlično rešenje. Ovi zvučnici za zabavu napravljeni su da izgledaju kao tipične električne roletne. Lamele zvučnika mogu biti nagnute ili podignute kao bilo koja druga roletna.

Muzičke roletne su drvene roletne koje imaju sekundarnu ulogu muzičkog instrumenta nalik ksilofonu. „Kradu“ kako sunčevu svetlost, tako i srca ukućana a naročito dece, koja su u radosnom zanosu prilikom sviranja po njima.

Roletne koje kradu sunčevu svetlost

Roletne koje plešu imaju rupe koje emituju sunčeve svetlosti, čime se postiže efekat „plesa senki“ po sobi. Apstraktivni dezen roletni je „pozajmljen“ od kore londonskih platana zasađenih u jednom bruklinskom parku.

Izgled postojećih roletni poboljšan je roletnama koje su oslikane dekorativnim jedinstvenim i tradicionalnim dizajnom slikanja. Tehnike koje se nanose na lamele i panele su razne bojane aplikacije, sito ili slikanje četkicom. Slika će biti vidljiva tek kada se roletne poptuno spuste, a moguće je oslikati jednu ili obe strane roletni. U ponudi su tri kategorije roletni: prvoj pripadaju aplikacije sportskog i poslovnog karaktera; drugoj- animirani likovi iz filmova i sa televizijskih kanala. Ova kategorija sadrži i podgrupu namenjenu najmlađima kojoj pripadaju Diznijevi i crtani likovi. Treću kategoriju čine portreti i pejzaži. Pronalazači najavljuju i personalizovanu kategoriju koja bi obuhvatala porodične portrete i slike sa putovanja. Ove roletne su izrađene od plastike ili metala i mogu biti različitih standarda i veličina. Savršena slika na prozorskom pokrivaču može upotpuniti životni i poslovni ambijent, a može biti dobra zamena dekorativnim zavesama.

Savršena slika na prozorskom pokrivaču

Roletne „ĆELIJE“ su specijalno dzajnirane za kontrolu sobne temperature, bez narušavanja estetike. Dostupne su u pojedinačnim ili dvostrukim ćelijskim izolacionim slojevima. Ćelijske roletne su moderne i energetski efikasne i mogu biti širokog spektra boja i dezena. Lake su za korišćenje i kontrolu putem glavnog kabela, sa nizom mogućnosti i podešavanja. Nesumnjivo, ćelijska roletna je elegantan izbor koji neće ugroziti praktičnost.

Luksuzne unutrašnje roletne su inovativne, estetski stilizovane vertikalne roletne poput moderne verzije tradicionalnog vertikalnog sistema. Mogu prekriti male i velike prozore i vrata, a mogu se koristiti i za pregrađivanje prostorija.

Inspiracije igre svetlosti i senki Luksuzne unutrašnje roletne

Kontur roletne su nastale iz inspiracije igre svetlosti i senki.

Roletne toplog karaktera unose toplinu u svakodnevni život. Kada svetlost pada na roletne, žuta strana na roletni se reflektuje na belu, dajući joj topli sjaj.

Trakste roletne – zavese se mogu naći u širokom spektru boja, širina i formata. Uglavnom su napravljene od savremenog tekstila sa tehničkim karakteristikama.

Roler roletne daju poptunu slobodu i neograničene mogućnosti u izboru tkanina i formi. Različiti formati i dizajn se mogu pomerati gore – dole sa npr. lancem od perli, u zavisnosti od količine potrebne svetlosti.

f1752_mann_schlafend_mit_hund_1

Vertikalne roletne su najčešća i najjeftinija vrsta roletni. Izdržljive su, pružaju dobru kontrolu svetlosti i lako se održavaju. Odlično su rešenje za visoke prozore ili klizna staklena vrata jer se spuštaju podesivim panelima kontrolisanim prekidačem. Kada su podignute, vertikalne roletne omogućavaju prijem dnevne svetlosti u prostoriju, a kada su spuštene, preklapaju se sprečavajući prodor svetlu. Dolaze u razičitim širinama i materijalima od aluminijuma i plastike, do fabrički bojanih tekstura.

Rešenje za visoke prozore Savršene roletne za savremenu dekoraciju doma

Električne roletne su veoma moderne i luksuzne, a samim tim i njihova cena je znatno veća u odnosu na ostale. Ovakve roletne su savršene za savremenu dekoraciju doma, a jednim pokretom ruke kontroliše se privatnost i prilagodljivost svetla u ambijentu.

Ovakvi „podvizi“ tzv. prozorskih prekrivača su dinamičan i efkasan način da se začini i učini lepšim i komfornijim svakodnevni boravak u prostorijama doma. Inovativne roletne su odlična alternativa tradicionalnoj prozorskoj roletni i zavesi. One su najlakši način da se stvori savršen ambijent za zdrav san u spavaćim sobama. Ko kaže da poged prestaje kad se zavese spuste? Za pojedince, otvaraju se potpuno novi vidici.

Piše: Mast.inž.građ. Ljubica Grujić