Materijal budućnosti prozorskih profila

Primenom novih materijala ima se za cilj eliminacija toplotnih mostova, kondenzacija i buđ sa prozora u dnevnoj sobi. Novom generacijom materijala dobijaju se visoko-izolacioni profili za prozore i vrata kako bi radikalno smanjili gubitak toplote iz svojih domova.

Primena novih materijala
Slika 2 – Primena novih materijala

Skoro polovina energije koja se koristi se za zagrevanje zgrade gubi se putem prozora i vrata. Uglavnom su glavni krivci prozorska i vratna ramovska konstrukcija jer je manje efikasna od zastakljivanja. Evropska građevinska industrija je, dakle, pod pritiskom kako bi razvila još bolje prozore zgrade, koji bi trošili manje energije i emitovali manje CO2.

Materijal koji se koristi za stvaranje novih kompozitnih prozora
Slika 3 – Materijal koji se koristi za stvaranje novih kompozitnih prozora

Cilj novog istraživačkog projekta je da se identifikuje materijal koji se koristi za stvaranje novih kompozitnih prozora koji imaju dvostruku efikasnost, najbolju na tržištu. Istraživanje se odvija kao zajednički projekat između Fiberline kompozita i Univerziteta u Aalborg u Danskoj.

Želja je da se prozorska industrija dovede do pomaka u tehnologiji koja će značajno povećati izolaciju profila koji se koriste za okvire.

Kompozitni materijali

Kompoziti imaju veliku snagu i krutost u odnosu na njihovu težinu, te je moguće proizvesti lake, atraktivne i stilske prozore, vrata i fasade koje nude arhitektima veliku slobodu u dizajnu.

Prozorski profili
Slika 5 – Prozorski profili

Novi konceptualni materijal koji je dostupan evropskim proizvođačima prozora, vrata i fasada, omogućava korišćenje kompozitne tehnologije kako bi se razvili prozori koji će učiniti jeftinijim izolaciju nove i već postojeće zgrade. Ovi materijali će takođe biti pogodni da se napravi svojstveni vlasnički dizajn.

Ovaj istraživački projekat je trenutno podržan od strane tehnologije danske fondacije (DNATF) u iznosu od 5,8 miliona za period veći od tri godine.