Pergola pored bazena u dvorištu

Da bi hlađenje i uživanje u letnjim mesecima bilo potpuno, složićete se da nije dovoljan samo bazen. Ok, dobro dođe i neki hladni koktel, ali konkretno sada ne mislimo na njega. Pored bazena, potrebna je i pergola pored bazena. Priznajte da ste zaboravili. Zato smo mi tu da vas podsetimo, ali i damo par korisnih informacija kada je ova zaštita od sunca u pitanju. Pergola pored bazena je moderna, luksuzna varijanta suncobrana, koja vam pruža odličnu zaštitu, komfor i ugodnost kada izađete iz bazena.

Koje sve vrste pergola za dvorište postoje?

Pored toga što štite od sunca, pergole su neka vrsta nastrešnica, konstrukcija koje omogućavaju nesmetan boravak napolju, u dvorištu, bez bojazni od sunca, kiše, vetra. Drugim rečima, one su idealni saveznici vašeg boravka u dvorištu tokom većeg dela godine. Pored toga, one su odlično estetsko rešenje, koje čini da vaše dvorište izgleda moderno, lepo, ugodno i pre svega funkcionalno.

U zavisnosti od sistema materijala od koga su napravljene, pergole za dvorište mogu biti:

  • Drvene pergole – romantične, rustične, neodoljive pergole koje daju poseban osećaj, dušu prostoru u kome se nalaze. One su dokaz da su pergole moderna varijanta letnjikovaca. Danas, kako bi postigle najveću otpornost na atmosferske prilike, kao i štetočine, prave se od najkvalitetnije vrste drveta, kedra npr;
  • Metalne pergole – napravljene su od metala. Najčešće od aluminijuma, jer je on kao materijal zahvalan za obradu, elastičan, izdržljiv na atmosferske prilike i velike čvrstoće;
  • Pergole od PVC materijala – koje su otporne na sve atmosferske prilike, postojane, cenovno popularne, dostupne u raznim bojama i kao takve veoma pogodne za postavku u dvorištima.

U zavisnosti od funkcionalnosti, pergole mogu biti:

  • Klasične – postavljaju se pored kuće kao nastrešnica, samostalne na postolju koje se može pomerati u bilo koji deo dvorišta, ili odvojene, od kuće, fiksno pričvršćene stubovima za tlo u dvorištu;
  • Aluminijumske – većih dimenzija. Pogodne su za zaštitu od vremenskih neprilika. Čine ih pokretne lamele kojima se automatski upravlja, tako da za kratko vreme mogu prekriti veće površine dvorišta, bašta, terasa ili bazena;
  • Bioklimatske pergole – su moderna, pametna varijanta pergola koje imaju pokretne staklene zidove, pokretni krov, koji se, za veoma kratko vreme zatvaraju, kada se putem senzora, otkrije da stiže vetar, kiša ili neka druga promena vremena.

Kada je potrebno natkrivati bazen u dvorištu?

Natkrivanje bazena u dvorištu nameće se kao potreba ukoliko je dvorište puno drveća, te je šansa da lišće, granje, trunje dospu u vodu. Možemo reći u uslovima kada ne želimo da se odreknemo zelenila, kao i kada smo sigurni da će održavanje čistoće vode biti gotovo nemoguće. Takođe, prekrivanje bazena korisno je kada želimo da sezonu kupanja produžimo i u kišnim danima, ali i tokom čitave godine. Ovo je posebno značajno kod bazena u komercijalnim objektima (vilama koje se izdaju turistima itd.).

Aluminijumska pergola pored bazena

Aluminijumska pergola pored bazena je odlično rešenje, jer se pomoću aluminijumskih konstrukcija i staklenih panela vrši brzo i lako zastakljivanje krova, ali i zidova oko bazena. Ukoliko se u tim slučajevima koriste termopan, izolaciona stakla, održavanje temperature je nesmetano. Takođe, ovakva pergola pored bazena se daljinskim putem zatvara ili otvara po potrebi. Panoramsko staklo daje utisak da ste napolju, spojeni sa prirodom i u zimskim mesecima, što je, složićete se neprocenjivo.

Pokretna pergola pored bazena

U zavisnosti od sistema koji poseduje, pokretna pergola može biti pergola koju pokrećemo samostalno pomoću određenih ručki, kada je to zbog većeg intenziteta sunca neophodno ili kada procenimo da će doći do promene vremena (kiša, vetar,..). Međutim, sve češće su u upotrebi pergole čije se krov i eventualno zidovi pomeraju pomoću odgovarajućeg elektromotora. Procenjujući koliki značaj imaju pergole u čovekovom svakodnevnom životu, stručnjaci su unapredili pergole dodajući im prefiks smart. To su tzv. bioklimatske pergole koje samostalno vrše zatvaranja ili otvaranje krova i zidova u zavisnosti od spoljašnjih vremenskih prilika.

Shodno konstrukciji, pergola može biti fiksna ili pokretna. Pokretna pergola u ovom slučaju čini jednu kompaktnu celinu gde su konstrukcija, krov i postolje povezani i nezavisni od podloge gde se nalaze. Pomeranje takve pergole, shodno potrebi, može se vršiti bez problema, u različite delove dvorišta. Na osnovu svega navedenog, ostaje nam da zaključimo da je pergola pored bazena odličan način da uživanje, kupanje i odmaranje u bazenu, bude bezbedno, komforno i tokom čitave godine.