Roletne i komarnici Mreže za komarce – praktičan element za svako leto

Mreže za komarce – praktičan element za svako leto

Mreže za komarce

Komarci su napast sa kojima se svake godine moramo nanovo boriti. Posebno poslednjih godina, kako su promene u klimi na globalnom nivou sve očiglednije, komarci postaju posebno agresivni a primećeno je i kretanje vrsta komaraca iz jedne oblasti na planeti u drugu.

Ove godine su, međutim, komarci poseban problem. Zbog izuzetno velikih padavina i poplava koje su zadesile našu zemlju tokom maja meseca, očekuje se, a i doživljavamo, daleko veći problem sa komarcima neko prethodnih godina. Međutim, osim komaraca, leti umeju da budu uporni i dosadni i drugi insekti kao što su mušice, muve, pčele i oslati mali leteći napasnici. Svi oni kao da čekaju prvu priliku da nam se uvuku u domove i ometaju nas i ponekad čine život težim, konstantno dosađujući.

Postoji više načina kako bismo mogli da se „odbranimo“ od ovih malih napasti, kako tokom leta ne bismo držali prozore i vrata zatvorenim i kako bismo istovremeno zaštitili sebe i svoje ukućane i eventualno kućne ljubimce od njihovog dosadnog zujanja i uboda.

Naravno, tu su preparati koje kupujemo u apotekama – kreme, stikovi i sprejevi – repelenti koji se nanose na kožu i teraju komarce. Takođe, postoje i električni uređaju koji teraju komarce i ostale insekte.Jedan od načina da izbegnete insekte, pogotovo komarce, je boravak u kliumatizovanim prostorijama pošto insektima takvi prostori ne prijaju i uglavnom ih izbegavaju.

Međutim, mnogim ljudima ne prija dug boravak u klimatizovanim prostorima ili jednostavno žele da u svoje domove puste dašak svežeg vazduha. U ovim uslovima, najčešće se pribegavati nekim drugim trikovima kako izbeći ili oterati komarce.

Komarnici – efikasna zaštita od komaraca i drugih letećih insekata

Još jedan način odbrane od komaraca i ostalih insekata su mreže za komarce, takozvani komarnici koje se postavljaju na prozore i vrata. Ovi jednostavni elementi dolaze u više oblika i mogu na mehanički način da vas, veoma efikasno, zaštite od komaraca i drugih letećih insekata.

Komarnici su kod nas relativno popularan način zaštite od komaraca, pogotovo za ljude koji žive i borave u jednoporodičnim kućama, imaju baštu i prostori su im prema tome više izloženi najezdi insekata, zbog blizine zemljišta i, često, zalivanja istog tokom vrelih letnjih dana i noći. Međutim, komarnici se sa podjednakom efikasnošću bez ikakvih problema ugrađuju i na prozore stanova i višeporodičnih i višespratnih objekata.

Komarnici za prozore
Komarnici za prozore

Postoji više tipova komarnika na našem tržištu. Oni se upotrebljavaju kako za prozore tako i za vrata i danas su mnogo dostupniji i postoji mnogo veći izbore nego pre samo nekoliko godina. Jedan od osnovnih tipova komarnika koji se upotrebljava isključivo za prozore je fiksni komarnik. Kao što mu i samo ime kaže, ovakav komarnik je fiksiran na prozor. On se postavlja jednom i zatim ostaje na prozoru.

Često postoji mogućnost da se fiksni komarnik montira i skida sezonski, ali kada ga jednom u sezoni postavite, do kraja sezone on se ne pomera i ne skida, tako da se postavlja prema praktičnim potrebama – u prostorijama gde nema potrebe i gde se ne planira da se prozor u potpunosti otvara. Ovakvi komarnici mogu biti praktični kada se radi o nekim od sporednih prostorija kao što je kupatilo ili wc, i ostali prostori u kojima ne provodimo mnogo vremena tokom dana.

Komarnici za vrata su, poput vrata, postavljeni na šarke. Da bi njihovo funkcionisanje bilo nesmetano i udobno za korišćenje šarke se postavljaju na istoj strani na kojoj su i šarke vrata. Svi komarnici za vrata moraju imati sistem za zatvaranje. Najčešće su to magneti poput onih na vratima komoda i vitrina, ali se često mogu naći i drugi sistemi poput onih sa plastičnim ležištima.

Sistemi komarnika
Sistemi komarnika

Ovakve vrste komarnika-vrata su, radi lakšeg zatvaranja, često opremljene i povratnim mehanizmom sa federom koji vrata drži stalno zatvorenim, to jest zatvara komarnik-vrata odmah po otvaranju. Komarnici ovog oblika se najčešće postavljaju na vrata i u suštini su nepraktični za velike prozorske površine, međutim, mogu se postaviti na manje prozore kakve najčešće nalazimo na kupatilima, i veoma efikasno funkcionisati na njima.

Poslednjih godina su veoma popularni rolo-komarnici. Slobodno se može reći i da su rolo-komarnici najzastupljeniji na našem tržištu danas. Ovi komarnici su poput roletni i izuzetno lako se mogu montirati na veliki broj različitih otvora, što prozora što vrata. Oni imaju kutiju u koju se urola mreža i vertikalne (i u pojedinim slučajevima horizontalne) vođice sa strane prozora kojima se vode. Rolo-komarnici se na jednostavan način i spuštaju i ponovo urolaju.

Rolo-komarnici se mogu upotrebljavati i na vratima. U ovom slučaju mogu se ugrađivati komarnici za vertikalnim vođenjem, kao kod prozora, ili sa horizontalnim vođenjem koje je za vrata daleko praktičnije ukoliko ih planiramo koristiti i tokom dana.

Kada se radi o velikim površinama kao što su dvostruka balkonska vrata za koja je potrebno izraditi komarnik, najčešće se izrađuje rolo-komarnik sa horizontalnim vođenjem.

Rolo komarnik za dupla balkonska vrata
Rolo komarnik za dupla balkonska vrata

Kutija u koju se urola komarnik se u ovom slučaju postavlja vertikalno, sa obe strane vrata, a obe strane dvostrukog komarnika se spajaju pomoću magneta. Ukoliko izaberete kvalitetniji rolo-komarnik on će biti veoma dugotrajan i efikasan i, što je veoma važno, veoma jednostavan za korišćenje.

Plise komarnici su još jedna vrsta komarnika koja je u upotrebi, ali ne toliko popularna kao rolo-komarnici. Ovaj komarnik je veoma moderan izbor i može izgledati veoma efektno. Kod plise komarnika mreža se slaže poput lepeze. Ovakav komarnik je odličan izbor za velike otvore kao što su vrata ili prozori većih dimenzija. Izuzetno su istrajni i čvrsti i mogu izdržati veliki broj otvaranja i zatvaranja.

Jedan od popularnijih oblika komarnika koji je poslednjih godina dosta u upotrebi je mreža koja se pomoću čičak trake „montira“ na prozore. Ovakvi komarnici su dosta jeftini i mogu trajati jednu sezonu ili više njih, u zavisnosti na to koliko para potrošite i koliko je kvalitetan materijal koji ste nabavili.

Komarnici sa čičak trakom se bez problema mogu samostalno ugraditi to jest zalepiti na prozore, bez ikakve pomoći stručnog lica. Sve što će vam biti potrebno za ugradnju ovakve vrste zaštite protiv komaraca i ostalih malih napasnika su – makaze i eventualno olovka i lenjir ili sličan predmet kako biste iscrtali konture po kojima ćete seći mrežu.

Komarnici sa čičak trakom
Komarnici sa čičak trakom

Bez obzira na oblik i tip komarnika, oni su zaista izuzetno efikasni i funkcionalni elementi koji će leteće insekte držati van prostorija u kojima borave ljudi i njihovi ljubimci.

Komarnici će takođe delimično štititi prostor i od prašine i sličnih čestica kojih tokom leta ima veoma mnogo u vazduhu. Jedini minus za ovaj vid zaštite od komaraca je činejnica da će protok vazduha u prostoriji biti smanjen.

Upravo zbog ovoga je dobro u prostorijama koje se svakodnevno koriste i u kojima predviđamo veoma čest boravak ljudi, ugrađivanje pokretnih komarnika koje po potrebi možemo i otvarati u određenim situacijama.

Ukoliko se koriste na pravilan način i ukoliko su pravilno postavljeni, u odgovarajućim uslovima, komarnici mogu biti efikasni veoma dugo i mogu godinama da pružaju zaštitu protiv komaraca i ostalih napornih insekata.

Piše: Irma Talović, d.i.a.

Prethodni tekstGEALAN FUTURA – ujedinjuje sve GEALAN inovacije u jedan PROZOR BUDUĆNOSTI
Sledeći tekstPlemenite, vremenski univerzalne i omiljene širom sveta