REČ STRUČNJAKA: Na vaša pitanja i nedoumice u vezi sa aluminijumskom stolarijom odgovara ekspert iz kompanije „Tehnomarket“

Aluminijumski sistemi su širok pojam koji može da obuhvata različite elemente konstrukcije kao što su zidovi, zidovi-zavese, fasade ili svetlarnici. Ovi sistemi nikada nemaju noseću ulogu, oni jedino nose svoju težinu u konstrukciji. Predstavljaju relativno noviju tehnologiju građenja, a nastali su kao lagana i efikasna zamena za konstrukcije koje su se ranije pravile najčešće od čelika i bile su izuzetno teške.

Aluminijum pruža konstruktivnu čvrstoću prozoru. Ukoliko je za zastakljivanje potrebna lagana konstrukcija, velika čvrstoća i postojanost – aluminijumska stolarija se ipak stavlja na prvo mesto. Na neka pitanja o aluminijumskim sistemima, pristiglim u našu redakciju, odgovaraće Aleksandar Živanović, stručnjak iz kompanije “Tehnomarket”.

Tehnomarket Aluminik CS55 staklena fasada – Ghana Airport Cargo Centre
Tehnomarket Aluminik CS55 staklena fasada – Ghana Airport Cargo Centre

1. Gde preporučujte Alu stolariju?

Aluminijumsku stolariju, poput Tehnomarket LINEAL aluminijumskih i aluminijum-drvo prozora preporučujemo za sve projekte gde se očekuje energetska efikasnost, visok kvalitet, lako održavanje i dugotrajnost ugrađenih elemenata.

2. Koje staklo staviti na prozore?

U zavisnosti od očekivanih peformansi, svakako preporučujemo ugradnju niskoemisionih dvoslojnih i troslojnih stakala, sa warm-edge lajsnama i međuprostorom ispunjenim inertnim gasom –argonom. Razvoj tehnologije omogućio je prilagođavanje stakala svakom pojedinačnom projektu, uz postizanje optimalnih rezultata.

savremeni sistemi ostakljenih fasada u modernoj arhitekturi
Foto: Tehnomarket d.o.o.

3. Koliko su majstori koji ugrađuju stolariju važan faktor i na šta obratiti pažnju?

Ugradnja stolarije izuzetno je bitan deo procesa koji drastično utiče na energetsku efikasnost i mikroklimu u enterijeru. Takođe, ispravna ugradnja doprinosi dugotrajnosti prozora i lakom koršćenju. Tokom ugradnje elementa mora se voditi računa poziconiranju u odnosu na liniju izoterme – što znači da unutrašnja strana profila, iza termo-prekida ne sme biti ispred termo izolacije zida. Takođe, savetujemo finalnu ugradnju prema RAL standardima, koji nude optimalno zaptivanje, otpornost na spoljne atmosferske uticaje, paropropusnost i zvučnu izolaciju.

4. Kako izabrati brend stolarije i koje su razlike istih profila kod različitih proizvođača?

Prilikom odabira proizvođača, bitno je obratiti pažnju na nekoliko faktora- performanse proizvoda, sertifikate o kvalitetu, garanciju i, možda i najbitnije – dostupnost sistema i lokalna tehnička podrška koja može reagovati u najkraćem mogućem roku. Tehnomarket je domaći proizvođač, sa tradicijom dugom 27 godina i zaokruženim proizvodnim procesom od faze dizajniranja sistema do gotovih proizvoda čiji kvalitet je potvrđen atestima nemačkog instituta IFT Rosenheim.

Foto: Tehnomarket d.o.o.

5. Koliko su okovi bitni kod jednog prozora?

Okovi su izuzetno bitni za ispravno funkcionisanje, dugotrajnost i komfor prilikom eksploatacije elemenata. Od njihovog kvaliteta i pravilne ugradnje zavisi kompletno iskustvo upotrebe prozora.

6. Da li izabrati alu ili pvc roletne?

Aluminijumske roletne predstavljaju kvalitetnije, dugotrajnije rešenje od plastičnih, i mogu se savršeno uskladiti sa bojom aluminijumskih prozora, tako da vizuelno čine jednu celinu.

7. Ranije je govoreno da je za stambene kuće bolji pvc? Zašto vlada ovo mišljenje?

Ranijih godina su PVC sistemi postizali bolje performanse od aluminijumskih, međutim, uz rapidan razvoj tehnologijeu protekloj deceniji i primenu novih tehničkih rešenja u praksi, danas imamo vrhunske, energetski efikasne aluminijumske sisteme pogodne za ugradnju u niskoenergetske i pasivne kuće, poput Tehnomarket LINEAL THERM 77 i W-THERM 104 sistema u aluminijumu i kombinaciji aluminijum-drvo.

Tehnomarket Aluminik
Foto: Tehnomarket d.o.o

8. Koliku garanciju i na šta da tražim kada su u pitanju prozori?

Prilikom kupovine aluminijumskih prozora obratite pažnju na garantovan kvalitet profila, ugradnje i postojanost boje. Za okove se prenosi proizvođačka garancija, najčešće u trajanju od 2 godine.

9. O čemu voditi računa kod uzbora alu fasada i koje staklo izabrati?

Prilikom odabira stakala za aluminijumske ostaljene fasade, poput Tehnomarket ALUMINIK CS55, važno je odabrati odgovarajuće pakete stakla u zavisnosti od namene, lokacije i orijentacije objekta.

Kako stakla u potpunosti zamenjuju klasičan zid, mora se voditi računa o nivou toplotne izolacije, zaštite od buke i zaštite od sunca. Savremene staklene fasade, uz primenu troslojnih paketa stakla imaju veoma dobre izolacione sposobnosti, kao i zvučnu izolaciju, dok se uz pomoć visokoselektivnih stakala i opcione dodatne zaštite (poput zastora i brisoleja) objekat prilagođava lokaciji, sve sa cljem maksimalne uštede energije i komfora za korisnike prostora. Svakako, ovo je kompleksno pitanje i svim našim klijentima nudimo stručno konsultovanje prilikom odabira odgovarajućeg fasadnog tipa i paketa stakla.

www.tehnomarket.com

Tehnomarket d.o.o
A. Skadarska 73, 26101 Pančevo, Srbija
T. +381 13 307 700
F. +381 13 307 799
E. profil@tehnomarket.com
W. www.tehnomarket.com

I dalje nam postavljajte pitanja u vezi sa stolarijom, fasadama, staklom ili ona koja su u vezi sa energetskom efikasnošću, a mi ćemo ih proslediti na adekvatne adrese.

Hvala što nas čitate!