Kaleidoskopske fasade u duginim bojama

Ova fasada je dizajnirana tako da privuče mlade kreativne parove. Smeštena je u Kini, u okviru muzejskog parka. Zgrada je prozvana „dugom kapelom“, i smeštena je u staklenom delu muzeja u kineskom gradu Šangaju.

Ideja

Fasada je zasnovana na ideji da umetnost prostora treba negovati i razvijati. “Kapela” se prostire na 390 kvadratnih metara sa staklenim, obojenim panelima u živim i jarkim nijansama. Fasada je napravljena sa preko 3.000 pojedinačnih elemenata koji koriste 65 različitih boja, dok polu-transparentni kaleidoskopski prozori daju toplu i ugodnu atmosferu.

Kaleidoskopska zgrada
Slika 2 – Kaleidoskopska zgrada

Šta se krije ispod “površne”?

Kružan oblik kapele aludira na beskrajnu prirodu veze dva osnovna oblika koja su od fundamentalnog značaja u kineskoj simbolici: krug koji predstavlja punoću i jedinstvo, i kvadrat kao simbol poštenja i vrline.

Spoljašnjost zgrade koja se nalazi u muzeju
Slika 3 – Spoljašnjost zgrade koja se nalazi u muzeju

Ovo je poseban primer prikaza “fasade u zatvorenom prostoru”. Lepota spoljašnjosti posmatrano iz unutrašnjosti.

Kuća umetnice Kat O’Sullivan

Još jedan primer koršćenja ovakve fasade je kuća umetnica Kat O’Sullivan. Ket stvara umetnost „milion boja“, a krajnji rezultat je psihodelično putovanje u 1960., ali u  modernijem stilu.

Privatna kuća sa neobičnim arhitektonskim detaljima
Slika 4 – Privatna kuća sa neobičnim arhitektonskim detaljima

Novi arhitektonski detalji koji čine kuću posebnom su kaleidoskop boja i uzoraka. Sve ove boje su povezane i skladne zahvaljujući stalnoj upotrebi crne boje koja stvara obrise Refeksija od sunca dae čaroban prizor na vodi obližnjeg jezera.

Zgrada arhitekte Hal-a Ingberg-a

Još jedna veličanstvena igra svetlosti se može videti na zgradi koju je projektovao arhitekta Hal Ingberg. Koristeći tri puta više stakla, dizajner stvara utisak da su u svakom trenutku grad i zgrada jedno. Ogromna fasada od obojenih staklenih ploča pruža transparentnost zgradi. Tokom dana, spoljašnjost zgrade čini izuzetan spektar boja, a tokom noći, transparentnost zgrade je dominantnija.

Staklena zgrada kanadskog arhitekte
Slika 5 – Staklena zgrada kanadskog arhitekte