Pranje zavesa u 7 koraka

Zavese su lep detalj koji daje toplinu prostoriji, sakrivaju nas od radoznalih pogleda i ulepšavaju dotrajale prozore i drvenariju. Kada su zavese u pitanju, iako one ne spadaju u grupu stvari koje trebate da čistite i perete jednom nedeljno, i njih s vremena na vreme treba prati. Treba da uklonite svu prljavštinu sa zavesa bez da ih oštetite. Evo kako se to radi.

Zavese

  1. Obratite pažnju na deklaraciju i poštujte uputstva koja su tamo data.
  2. Skinite zavese sa garnišle i uklonite kukice.
  3. Stavite zavese u mašinu za pranje samu, dakle bez drugog rublja. Ukoliko je u pitanju specifičan materijal, zavesu trebate ručno oprati u kadi.
  4. Dodajte prašak za pranje u veš mašinu ili u kadu u kojoj perete zavesu. Ukoliko zavese perete ručno u kadi, okrećite je i cedite bez nekih naglih pokreta da je ne bi pocepali. Iscedite vodu. Onda dodajte svežu vodu kako bi zavese isprali.
  5. Podesite veš mašinu za određeni tip pranja. Odaberite vruć ili hladni ciklus. Ne biste želeli da pocepati ili ošteti zavese toplim pranjem.
  6. U zavisnosti od vrste zavese dozirajte količinu vode – deblje zavese će trebati veću količinu vode za ispiranje.
  7. Pažljivo izvadite zavese iz bubnja kada mašina završi sa pranjem. Prostrite ih kako bi se osušile. Ukoliko to učinite odmah po završetku pranja, sprečićete nabiranje zavesa. Ukoliko ste ih prali u kadi, iscedite zavese što je više moguće. Nakon što zavese skinete sa žice za veš, okačite ih ponovo na prozor kako bi se do kraja osušile.

Piše: Mirjana Makarin Plavšić