Podeljena sredstva za energetsku efikasnost

Kako iz Pokrajinske vlade saznajemo, predstavnici 20 lokalnih samouprava dobili su sredstva za analizu energetske efikasnosti i potrebnih mera za ukupno 80 javnih objekata – a fokus je, pre svega, na predškolskim ustanovama i školama.

Pomenuti projekat vredan je 100.000 evra i finansira ga Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) i to na osnovu Memoranduma o razumevanju, koji je u julu ove godine potpisan sa Pokrajinskim sekretarijatom za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj.

Đorđe Milićević, potpredsednik pokrajinske vlade, izjavio je da je ovo početak velikog i višegošišnjeg posla koji podrazumeva analizu stanja energetske efikasnosti svih objekata u javnoj svojini u AP Vojvodini, a ukupno ih ima 3.000.

Ovo je značajno jer ne samo da će se uštedeti na energiji potrebnoj za život i rad, već će se i mnogo manje zagađivati okolina – čime se podiže ekoliška svest.

Milićević je obrazložio ciljeve: „U protekle tri godine izdvojili smo 1,2 milijarde dinara za poboljšanje energetske efikasnosti objekata u javnoj svojini i sa tim izdvajanjima ćemo nastaviti i u narednim godinama. Razgovaraćemo, takođe, i sa drugim potencijalnim učesnicima u ovom poslu, kao što su komercijalne banke ili investitori na tržištu kapitala, kako bi podržale stanovništvo u obezbeđivanju uslova za unapredjenje energetske efikasnosti objekata u vlasništvu građana“.

Izgleda da se u našoj zemlji sve više pažnje posvećuje energetskoj efikasnosti. Kako smo teorijski dosta neinformisani, nadamo se da ćemo kroz praksu i dešavanja koja slede razumeti i prihvatiti njenu važnost jer ne samo da će ulaganje u energetski efikasne materijale i objekte uštedeti novac, već će i čuvati okolinu.

Izvor: Tanjug

Prethodni tekstIsplativa upotreba solarnih panela za privatne korisnike
Sledeći tekstift Rosenheim konferencija za Prozore i Fasade 2019 Prozori budućnosti – pametni, praktični, pogodni za klimu