Energetska efikasnost Podeljena sredstva za energetsku efikasnost

Podeljena sredstva za energetsku efikasnost

energetska efikasnost
Energetski efikasna kuća

Kako iz Pokrajinske vlade saznajemo, predstavnici 20 lokalnih samouprava dobili su sredstva za analizu energetske efikasnosti i potrebnih mera za ukupno 80 javnih objekata – a fokus je, pre svega, na predškolskim ustanovama i školama.

Pomenuti projekat vredan je 100.000 evra i finansira ga Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) i to na osnovu Memoranduma o razumevanju, koji je u julu ove godine potpisan sa Pokrajinskim sekretarijatom za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj.

Đorđe Milićević, potpredsednik pokrajinske vlade, izjavio je da je ovo početak velikog i višegošišnjeg posla koji podrazumeva analizu stanja energetske efikasnosti svih objekata u javnoj svojini u AP Vojvodini, a ukupno ih ima 3.000.
Ovo je značajno jer ne samo da će se uštedeti na energiji potrebnoj za život i rad, već će se i mnogo manje zagađivati okolina – čime se podiže ekoliška svest.
Milićević je obrazložio ciljeve: „U protekle tri godine izdvojili smo 1,2 milijarde dinara za poboljšanje energetske efikasnosti objekata u javnoj svojini i sa tim izdvajanjima ćemo nastaviti i u narednim godinama. Razgovaraćemo, takođe, i sa drugim potencijalnim učesnicima u ovom poslu, kao što su komercijalne banke ili investitori na tržištu kapitala, kako bi podržale stanovništvo u obezbeđivanju uslova za unapredjenje energetske efikasnosti objekata u vlasništvu građana“.

Izgleda da se u našoj zemlji sve više pažnje posvećuje energetskoj efikasnosti. Kako smo teorijski dosta neinformisani, nadamo se da ćemo kroz praksu i dešavanja koja slede razumeti i prihvatiti njenu važnost jer ne samo da će ulaganje u energetski efikasne materijale i objekte uštedeti novac, već će i čuvati okolinu.

Izvor: Tanjug