Izvanredna proizvodnja: Izrada alata kompanije GEALAN među finalistima na takmičenju širom Nemačke

GEALAN postigao veliki uspeh jer je njihovo interno odeljenje za dobavljače PVC sistema stiglo do finala i postalo jedno od tri najbolja u svojoj kategoriji na prestižnom takmičenju  „Izvrsnost u proizvodnji“. Sada se takmiče na istom nivou kao i BMW.

Krajem 2022. godine, preko 300 kompanija koje se bave proizvodnjom alata podnelo je prijave za prestižnu  „Izvrsnost u proizvodnji“ nagradu. Ova priznanja se godišnje dodeljuju od strane Laboratorije za mašinske alate i proizvodno inženjerstvo pri Rheinisch-Vestfalische Technische Hochschule (RVTH) u Ahenu. Nakon dvostepene preselekcije, koja uključuje popunjavanje upitnika od strane svih kompanija učesnica, GEALAN-ov interni odeljak za izradu alata već se nalazio među 50 najboljih kompanija za proizvodnju alata u Nemačkoj. Nakon toga je usledila temeljna analiza i poseta njihovoj lokaciji od strane tima naučnika, sve dok nisu stigli sjajni rezultati: GEALAN je potvrđen kao finalista u kategoriji  „Interna kutija sa alatima sa 50 ili više zaposlenih“, što ga svrstava među 3 najbolje kompanije u toj kategoriji. Svečana dodela nagrada  „Izvrsnost u proizvodnji“ Univerziteta RVTH u Ahenu zakazana je za 15. novembar u Gradskoj kući Ahena, gde će biti predstavljeni ukupni pobednici u četiri kategorije.

„Top 3 je već neverovatan uspeh!“

„Naša prva učešća na takmičenju datiraju iz 2017. godine, kada smo brzo napredovali sa četvrtog mesta među nemačkim internim proizvođačima alata sa više od 50 zaposlenih. Nakon osvajanja tog priznanja, postavili smo ambiciozne ciljeve kako bismo kontinuirano unapređivali svoj rad. Sada se ponosimo činjenicom da smo među top tri u našoj kategoriji, što predstavlja impresivan uspeh!“,

izjavio je Norbert Gruner, vođa tima za alate u GEALAN-u, izražavajući svoje oduševljenje što smo stigli do finala.

Druga dva finalista u istoj kategoriji predstavljaju proizvođače alata iz kompanije BMW.

„Žiri je postavio našu internu proizvodnju alata na istu visoku lestvicu kao i odeljenje za izradu alata jednog od najvećih svetskih proizvođača automobila. Ova klasifikacija potvrđuje naše inovativne pristupe i izuzetan rad koji smo ostvarili u odeljenju za izradu alata kompanije GEALAN.“

Šta GEALAN kutiju sa alatima čini posebnim?

Nakon što je GEALAN učestvovao u programu  „Izvrsnost u proizvodnji“ 2017. godine, eksperti sa Univerziteta RVTH Ahen izrazili su zabrinutost zbog nedostatka neprekidnog toka informacija u to vreme. Norbert Grunerov tim odmah je prihvatio ovu temu kao svoj zadatak. Nisu samo digitalizovali sektor za proizvodnju alata i opremili ga novim softverskim rešenjima, već su ga potpuno prešli na bezpapirno poslovanje. Više informacija o GEALAN alatima možete pronaći ovde.

Izrada alata kompanije GEALAN među finalistima na takmičenju širom Nemačke
Izrada alata kompanije GEALAN među finalistima na takmičenju širom Nemačke

Od tog trenutka, GEALAN-ova proizvodnja alata usmerila se prema drugim budućim aspektima industrije. Norbert Gruner objašnjava:

„U poslednjim godinama, fokusirali smo se na dve ključne oblasti: prvo, na simulaciji, a drugo, na održivosti naših proizvoda. Gde god možemo primeniti digitalnu simulaciju i iskoristiti veštačku inteligenciju, možemo znatno efikasnije i brže projektovati i proizvesti alate.“

Prva serijska rešenja za ovakve simulacije su već razvijena, a pripremamo se za implementaciju veštačke inteligencije. Takođe smo dizajnirali GEALAN alate kako bismo podržali proizvodnju održivijih proizvoda. Alati za trostruku ekstruziju omogućavaju ne samo ekstruziju PVC profila od svežeg i recikliranog materijala, već i ekstruziju profila u jednom radnom koraku, koristeći našu izvanrednu GEALAN-acrilcolor® površinsku tehnologiju.

Norbert Gruner dodaje:

„Osim klasičnih parametara poput brzine, pritiska i temperature materijala, sada možemo precizno simulirati alate za trostruku ekstruziju i predviđati ponašanje različitih slojeva u smislu debljine i pokrivenosti. Ovo je ključno za dalje povećanje udela recikliranog materijala uz istovremeno povećanje efikasnosti ekstrakcije. Unapređivanjem naših mogućnosti za simulaciju, moći ćemo dodatno povećati sadržaj recikliranog materijala u profilima.“

Zahvaljujući ovakvim i sličnim inovacijama, GEALAN alatnica je tokom proteklih godina uspela da se takmiči sa najprestižnijim proizvođačima alata u Nemačkoj. Sada se svi usmeravaju ka 15. novembru 2023. godine, kada će se održati događaj u gradskoj kući Ahena. Već smo postigli prvi značajan korak tako što smo ponovo izborili mesto u finalu, što jasno potvrđuje visok nivo stručnosti koji GEALAN poseduje u izradi alata.

Gealan

GEALAN RS d.o.o.
Majora Zorana Radosavljevića 374, 11273 Beograd-Batajnica
T. +381 11 748 0404
grujo.ristic@gealan.rs
marko.andrejevic@gealan.rs
www.gealan.rs