Jedno tržište – dve strategije

Cristec i Termiglass, dva klijenta LiSEC kompanije sa različitim strategijama.

LiSEC, svetski lider za proizvodnju mašina i softvera za obradu stakla, dobavljač je kompanijama širom sveta. POređenje dve Španske kompanije pokazuje kako na jednom tržištu, jednoj državi, možete imati različit pristup. Na jednoj strani, Cristec se bavi izvozom, dok na drugoj strani, Termiglass se oslanja na unutrašnje kupce kao dobavljač i to u krugu od 100km.

Cristec: Svet je naše tržište

Kompanija Cristec se nalazi na severu Španije, oko 150km od Barselone. Osnovana 1987. godine, kompanija sada zapošljava 63 radnika i godišnji promet od skoro 9 miliona eura – skoro 40% prometa čine laminirano staklo.

Danas Cristec izvozi skoro 60% svojih proizvoda najviše u Francusku, UK, Holandiju, Italiju, US i Portugal. Sve je bilo mnogo drugačije pre samo pet godina, kad kompanija nije izvozila skoro ništa. Josep Planes, gemeralni menadžer Cristec-a izjavljuje: Trenutno je veoma tiho na tržištu Španije. Ono na šta se poslovanje svodi je pogled u svet i traženje novih mogućnosti za industriju stakla. Španija nije naše tržište – ceo svet jeste.“ Cristec proizvodi isključivo po porudžbini i nema lager robe.

Christec već razmišlja o novim investicijama – park mašina bi trebao da se unapredi. Planirana je Jumbo mašina za izolaciju stakla s obzirom da su ISO proizvodi velikih dimenzija postali veoma bitni. Planes:“Biti u mogućnosti da proizvedemo 12m IG jedinica je definitivno naš cilj, ali ne ove ili naredne godine, nažalost.“ Dokaz o zadovoljnoj saradnji sa LiSEC kompanijom – „LiSEC se uvek trudi da nam obezbedi sva rešenja na probleme koje nailazimo u toku procesa proizvodnje. Važan aspekt leži u relevantom obezbeđenju inteligentnog mosta za laminiranje stakla, koji niko od naših konkurenata nema.“ izjavio je Planes.

TERMIGLASS: Najbolji kvalitet proizveden u Španiji za Španiju

Naš drugi klijent se nalazi 500km dalje, bliže Madridu: Termiglass. Kompanija je osnovana 1999. godine i počela je u startu sa radom na LiSEC mašinama i LiSEC softverom. Kompanija trenutno zapošljava 85 radnika.

Josep Planes, Cristec’s generalni menadžer (desno)
Josep Planes, Cristec’s generalni menadžer (desno)

U jednom trenutku Termiglass kapacitet proizvodnje zaostao je na 50% od njihovog punog kapaciteta. Manuel Torres, direktor menadžmenta: „Situacija je veoma teška na Španskom tržištu trenutno. Bez obzira na to, nećemo povećavati naš izvoz, i dalje proizvodimo najbolje u Španiji za Španiju“. Domaća prodaja nadoknađuje 95% nakon njihovog preokreta – kupci su na udaljenosti od 80-100km. Trenutno, ovo znači: teške i zahtevne porudžbine malih količina. „Čak, proizvodimo samo da bi pomogli kupcima, sa saznanjem da nećemo imati profita.“ Torres izjavljuje.

Emilio Molina, vlasnik kompanije Termiglass, Manuel Torres, menadžer prodaje kompanije Termiglass i Juan Mesa, menadžer prodaje LiSEC
Emilio Molina, vlasnik kompanije Termiglass, Manuel Torres, menadžer prodaje kompanije Termiglass i Juan Mesa, menadžer prodaje LiSEC

Na pitanje koliko Termiglass oseti uticaj Evropskih proizvođača prozora i vrata koji se najviše bave izvozom, Torres odgovara: Ne, mi ne osetimo takav uticaj. Tržište koje mi pokrivamo, zahteva trenutan odgovor i brzu rekciju i to je ono što nas izdvaja od drugih. Jedno od glavnih pravila kojeg se pridržavamo je isporuka u roku od vda dana maksimum. Ključ inicijalnog uspeha kompanije je što smo u mogućnosti da brzo dostavimo kvalitetne proizvode.“


www.lisec.com

LiSEC Austria GmbH
Peter Lisec Straße 1
3353 Seitenstetten
Austria
T: +43 7477 405 1151
E: sales@lisec.com
W: www.lisec.com