Lokalne samouprave do 21. maja imaju rok da se jave na konkurs za subvencije za energetsku efikasnost za građane

U junu će biti formirana nova Uprava za eneregetsku efikasnost koja će imati fond oko 15 miliona evra namenjenih za povećanje energetske efikasnosti domaćinstava u Srbiji.

Pedeset odsto sredstava će biti obezbeđeno od strane lokalne samouprave, a drugu polovinu obezbeđuju zainteresovani građani. Prema planu, do kraja godine, novu stolariju imalo bi oko 10 odsto domaćinstava.

Ministarstvo rudarstva i energetike raspisalo je javni poziv lokalnim samoupravama za subvencionisanje energetske efikasnosti za građane, koje uključuje energetsku obnovu stambenih zgrada, porodičnih kuća i stanova.

Rok za prijavu za lokalne samouprave da se jave na konkurs za subvencije za energetsku efikasnost za građaneje 21. maj,  nakon čega će u junu započeti prijavljivanje građana za subvencije.

Pojedinačni gradovi i opštine mogu dobiti maksimalno 10 miliona dinara za ovu svrhu.

Oko tri miliona domaćinstava će imati pravo na pomoć i moće da se prijave prema dva modela. Jedan podrazumeva zamenu stolarije i individualnih ložišta sa subvencija od 50 odsto koje će obezbediti država, a ostatak domaćinstvo. Za drugi model se pretpostavlja da će građanima biti omogućen kredit za 50 odsto troškova koje snosi domaćinstvo, drugu polovinu država.

Kao što smo ranije pisali, ključni kriterijum za odobaravanje subvencija biće energetski pasoš, tačnije sertifikat kojim se proveravaju energetska svojstva i efikasnost objekta. Procenu samog objekta će vršiti komisija u lokalnim samoupravama i neće se naplaćivati.

Kako bi se povećala energetska efikasnost objekata u Srbiji, subvencije za koje će građani moći da se prijave u junu osim zamene stolarije, država subvencioniše i izolaciju na fasadama, krovovima, zamenu kotlova i grejnih sistemaa.