Nove subvencije za zamenu stolarije

Potpredsednica Vlade i ministarka rudarstva i energetike, prof. dr Zorana Mihajlović, izjavila je posle sastanka sa načelnicima okruga u Srbiji, sa kojima je razgovarala o projektu unapređenja energetske efikasnosti, koji Ministarstvo sprovodi sa lokalnim samoupravama, da će krajem meseca biti raspisan novi javni poziv za dodelu subvencija za zamenu stolarije.

Ona je rekla da je samo za ovu godinu obezbeđeno 230 miliona evra za subvencije za zamenu stolarije i postavljanje solarnih panela, a da će krajem januara i početkom februara biti raspisani novi javni pozivi za oba projekta.

„Novi javni poziv za subvencije za unapređenje energetske efikasnosti raspisaćemo krajem meseca, a već u februaru novi javni poziv i za dodelu subvencija za solarne panele. Država je obezbedila dovoljno novca, kao da gradimo jednu elektranu. Imamo sve mogućnosti da omogućimo svim građanima i građankama da smanje potrošnju energije. Prvi projekat koji se završava, za koji su izdvojene 1,2 milijarde dinara, i te kako će doneti rezultate i domaćinstvima koja učestvuju smanjiti račune za 20 do 30 odsto. Na nacionalnom nivou to znači uštedu od 50 miliona kilovat-sati godišnje i, što je jednako važno, 300.000 tona manje emisije ugljen-dioksida“, objasnila je ona.

Mihajlovićeva je rekla da je za ovu godinu Ministarstvo obezbedilo 230 miliona evra i najavila olakšice za devastirane opštine i socijalno ugrožene građane.

„Cilj je da sva domaćinstva dobiju mogućnost da zamene stolariju. To je nacionalni interes i cilj, da u narednih nekoliko godina smanjimo potrošnju za najmanje 30 odsto, zbog toga smo obezbedili dovoljno novca, jer je ovo važan projekat, kao da gradimo novu elektranu“, rekla je ona.

„Ukupna vrednost projekata u oblasti energetske efikasnosti u našem okrugu u svih sedam lokalnih samouprava za prošlu godinu je više od 63 miliona dinara, potpisano je 149 ugovora. Ove godine su sredstva znatno veća, samo grad Kragujevac je izdvojio četiri puta više novca, a svih sedam lokalnih samouprava je opredelilo sredstva za unapređenje energetske efikasnosti u ovoj godini“, rekla je Biljana Stošić Ilić, načelnica Šumadijskog okruga.

Vladimir Stanković, načelnik Borskog okruga, rekao je da su započeli veliki projekat, koji će doprineti da građani budu deo programa koji realizuje država, odnosno Ministarstvo i lokalne samouprave.

„Saradnja sa Ministarstvom omogućiće i novu toplanu u Majdanpeku, a tu praksu pratiće i drugi gradovi i opštine u Borskom okrugu“, izjavio je on.

Dragana Tončić, načelnica Pirotskog okruga, zahvalila je na podršci Ministarstvu u realizaciji projekta u Pirotu i Dimitrovgradu i najavila da su planirana veća sredstva za ovu godinu u svim lokalnim samoupravama.

Izvor: www.mre.gov.rs

Prethodni tekstZa posebno atraktivan dizajn prozora i vrata
Sledeći tekstZastakljena terasa – maksimalno iskorišćen kutak u vašem domu