Ko će prvi dobiti subvencije za zamenu stolarije?

Uprava za finansiranje i podsticanje energetske efikasnosti, koja će biti ključna institucija za podršku građanima da povećaju energetsku efikasnost u svojim domovima, biće formirana u junu i omogućiće građanima subvenciju za zamenu stolarije.

Prema najavama, Uprava će imati na raspolaganju fond od oko 15 miliona evra namenjenih za povećanje energetske efikasnosti domaćinstava u Srbiji.

Ključni kriterijum za odobaravanje subvencija biće energetski pasoš, tačnije sertifikat kojim se proveravaju energetska svojstva i efikasnost objekta. Prema tome, prilikom dodela subvencije, prednost bi mogli da imaju objekti sa nižim stepenom energetske efikasnosti.

Energetski pasoš izrađuje ovlašćena organizacija na osnovu energetskog pregleda objekta i izrađenog Elaborata energetske efikasnosti, a na sajtu Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture stanovanja možete pronaći test energetske efikasnosti od 8 pitanja. Svrha testa je samo upoznavanje sa unapređenjem energetske efikasnosti objketa, a proračuni za unapređenje energetske efikasnosti i dobijanje pasoša su dosta kompelksniji i zavise od više parametara i faktora i njih rade licencirani inženjeri i firme.

Vlada je usvojila pravilnik za dodelu sredstava i procedura će biti takva da će ministarstvo da raspiše javni poziv za lokalne samouprave koje će u junu da raspišu poziv za građane. Pedeset odsto sredstava će biti obezbeđeno od strane lokalne samouprave, a drugu polovinu obezbeđuju zainteresovani građani. Prema planu, do kraja godine, novu stolariju imalo bi oko 10 odsto domaćinstava.

Prema navodima ministarke energetike, Zorane Mihajlović, novca će biti dovoljno i već se prave modeli kako da se on koristi.

„Ako neko hoće da promeni svoju stolariju na prosečnom stanu od 60 kvadrata, za šta je potebno oko 1.500 EUR, 25% bi došlo iz Uprave za energetsku efikasnost bespovratno, 25% bi trebalo da dođe iz jedinice lokalne samouprave, a 50% od samog domaćinstva“, precizirala je ministarka energetike i rekla da je ovo jedan od modela koji bi mogao da pomogne da ljudi počnu da izoluju svoje zgrade i stanove ili da menjaju stolariju.

Prethodni tekstPrednosti PVC stolarije u boji
Sledeći tekstSMARTIA S350 LT: Nova verzija sa naprednim tipologijama koje izlaze u susret svim potrebama