Kako da najlakše očistite venecijanere?

Koliko god nam venecijaneri omogućavaju da se dobro osećamo jer štite od sunca, nepoželjnih pogleda, vrućine…, činjenica je da one predstavljaju pravu noćnu moru kada je reč o čišćenju.

I bez obzira da li imate aluminijumske, drvene ili plastične, zbog nešto komplikovanijeg održavanja, većina ljudi ređe ih čisti, no uz par saveta i održavanje venecijanera može biti jednostavno i lako.

Različiti delovi venecijanera zahtevaju i različite načine čišćenja.Čišćenje i pravilno održavanje nije samo u vezi sa lepotom. Prašine i mrlje koje se talože mogu da otežavaju normalan rad vaših venecijanera. Dakle, šta je sve potrebno da venecijaneru budu čisti i lepi?

U nastavku pogledajte nekoliko načina za čišćenje venecijanera koji će vam definitivno olakšati ovaj posao.

MWROLO venecijaneri - zaštita od sunca
MWROLO venecijaneri – zaštita od sunca

Potrebni su vam usisavač sa mekom četkom, sunđer, mlaka voda, blagi deterdžent za sudove i krpa od mikrovlakana ili meka krpa.

Usisavanje – Kada usisavate kuću ili stan, nemojte zaobići ni prozore, odnosno venecijanere. Koristite mekanu četku za usisivač i detaljno ih usisajte, posebno ćoškove ramova za prozore, a potom spustite venecijanere i usisajte ih celom površinom.

Pranje – U mlaku vodu sipajte deterdžent, a potom sunđerom dobro prebrišite venecijanere. Obavezno potom isperite i prebrišite suvom krpom kako ne bi ostali tragovi čišćenja.

Prašinu i masnoće sa venecijanera možete ukloniti i blagim vlažnim maramicama bez dodatnog pribora. A ukoliko imate više vremena, venecijanere možete i skinuti, potopiti u kadi sa mlakom vodom i deterdžentom, a potom dobro isperite i prebrišite vlažnom krpom.

Savet: Za pranje se ne preporučuju agresivna sredstva jer mogu da ih oštete. Sasvim je dovoljna meka krpa, sunđer, mlaka voda i blagi deterdžent.