Kako arhitekte biraju stolariju za svoje klijente

STOLARIJA
PVC-U, Drvo, aluminijum, Alu&drvo

Dobro odabrana stolarija predstavlja izuzetno važan faktor u celokupnom životu objekta. Osim toga što služi da spreči prodor neželjenog od spolja, počevši od astmosferalija, do hladnog ili toplog vazduha, pa sve do pružanja sigurnosti i bezbednosti, njen odabir bitno utiče na sam izgled objekta, a i na komfor koji se u njemu stvara. Takođe, odabir kvalitetne stolarije omogućava dugovečnost objekta, i može biti ključan u opasnim situacijama, kakve su požari ili provale.

Na ovom polju se iznova prelaze granice, razvijaju materijali i povećavaju standardi, što znači da kvalitetna stolarija danas pruža objektu daleko više nego pre samo koju deceniju. Takođe, izbor na tržištu je sve veći, i svaka zamisao se može na dobar i bezbedan način ostvariti. Naravno, veliki udeo na razvoj stolarije imala je i svest o energetskoj održivosti, o tome koliko se gubitka toplote vrši kroz stolariju i zašto je važno da o tome vodimo računa.

Uloga arhitekte je da sagleda sve ove faktore i da poseduje znanja o tome na koji način se može postići tražen nameravani estetski efekat, dugovečnost i bezbednost objekta, koja namena prostorije zahteva kakvu stolariju, i kako sve to uklopiti sa željama klijenta, i naravno, uklopiti u budžet. U tome važnu ulogu imaju i proizvođači na tržištu i odnos koji imaju sa svojim klijentima.

Alumil klizna vrata
Foto: Alumil

Svaki materijal u građevinarstvu ima svoje prednosti i mane. Takođe, svaki ima i svoju estetiku. U skladu s tim, vrši se odabir stolarije tako da prati pojavnost čitavog objekta, nadograđuje ga, ali i da odgovara na zahteve koje projektovana forma i funkcija postavljaju. Uvek se ima na umu da pored estetike, stolarija mora da odgovori i na sve funkcionalne zahteve, kao i na finansijske.

* Prvo što u izvesnoj meri opredeljuje za odabir stolarije je naravno namena objekta, budžet, želje klijenta, a u skladu s tim projektuje se i čitav objekat i osmišljava kako sve zajedno čini celinu koja će biti dugotrajna i pružiti nephodan komfor pri korišćenju objekta, kao u adekvatno odgovoriti na okruženje objekta. *

Drvo je tradicionalni materijal koji se još od davnina upotrebljava za izradu prozorskih okvira i vrata. Naravno, kvalitet stolarije zavisi od samog izbora drveta, ali i od odabira ispravnog zaštitnog sredstva. Ekološki su najpovoljnije zaštite na bazi smola i firnisa. Mana drveta je velika sposobnost upijanja vlage usled čega može doći do menjanja dimenzija i oblika, krivljenja i bubrenja. Vlaga intenzivno oštećuje drvo, i dobar drveni prozor mora biti biti veoma dobro impregniran, a to utiče i na cenu. Treba imati na umu i da kvalitetna drvena stolarija zahteva često i konstantno održavanje, odnosno poliranje, šmirglanje i farbanje. Drvo kao prirodni materijal daje toplinu svakom enterijeru, i upravo da bi se to postiglo važno je da stolarija bude izrađena od kvalitetnih vrsta drveta.

PVC stolarija
PVC stolarija

Danas je među rasprostranjenijima PVC stolarija, i to primarno zbog cene i dugotrajnosti, kao i lakoće održavanja. PVC profili su vodeći materijal za izradu građevinske stolarije u razvijenom svetu i samo u Nemačkoj je tokom poslednjih pet godina oko 55% prozora napravljeno od PVC profila, 20% od drveta, isto toliko od aluminijuma, i 5% od kombinacije raznih materijala. PVC je zahvalan materijal, neosetljiv na vlagu uz odlične termo-izolacione osobine i održava se veoma jednostavno, upotrebom meke krpe i blagog sredstva za čišćenje. Takođe, PVC prozore nije potrebno farbati i kod kvalitetne stolarije izrađene od ovog materijala boje su veoma postojane i otporne na atmosferske uticaje i UV zračenje.

Na tržištu se nalazi veliki izbor PVCu stolarije, i proizvode se u različitim oblicima i veličinama, te praktično je moguće proizvesti svaki oblik prozora, bilo pravougaon, trouglast, lučni, ovalan ili okrugao, kao i vrata. To je od naročitog značaja pri renoviranju starih zgrada kada je važno da fasada ostane vizuelno nepromenjena.

Za razliku od PVCu stolarije koju je takođe moguće bojiti po želji, bojenje aluminijumske stolarije ne utiče na njenu cenu. Bojenje PVCu profila u drugu boju osim bele može povećati cenu ovih elemenata i do 50 posto. Kod aluminijuma to nije slučaj, te se izrađuje u različitim bojama, s visokim spektrom uklapanja.

PVC stolarija - REHAU
PVC stolarija – REHAU

Naravno, sa razvojem tehnologije razvija se i PVC stolarija. Broj komora se stalno povećava i od nekada prihvaćene dve, sada je uobičajeno čak 5 ili 6 komora. Tako PVCu profili zajedno sa kvalitetnim niskoemisionim staklom, kvalitetnim zaptivkama i okovom, postižu vrhunsku termo i zvučnu izolaciju. PVCu međutim ima dimenzijskih ograničenja po pitanju statičkih opterećenja koja može podneti i da bi se ojačali u njih se dodatno ugrađuju metalna ojačanja sa antikorozivnom zaštitom. Ta ojačanja daju prozoru potrebnu masu i stabilnost, zbog toga treba izbegavati PVCu prozore u čija krila nisu postavljena ojačanja.

* Polemiše se oko njihove ekološke ispravnosti, dok ih neki ubrajaju u ekološki najprihvatljivije, drugi im ozbiljno zameraju štetne uticaje po okolinu u njihovoj proizvodnji. *

S razvojem moderne arhitekture i oslobađanjem zidova njihove nosive uloge, odnosno s mogućnošću da objekat „progleda“ tako što se opterećenje prenosi preko stubova, a čitava zidna površina ostaje slobodna, i time moguća za ugradnju prozora, svoju popularnost dobio je i aluminijum.

* Aluminijum je konstrukcijski materijal i aluminijumske prozore karakteriše velika postojanost oblika, mogu nositi velike dimenzije i upravo zato postali su simbol staklenih fasada i moderne arhitekture. *

To je od izuzetne važnosti kod velikih dimenzija prozorskih okvira, i upravo zato su najčešći izbor u poslovnim objektima koje često krase veće prozorske površine.
Aluminijumska stolarija poseduje veliku postojanost na vremenske uticaje. Ne stari i laka je za održavanje. Estetski je lako uklopiva, što čini još jedan plus za primenu na modernim poslovnim objektima. Na raspolaganju je veliki izbor boja za istu cenu, a prednost alu stolarije je dugotrajnost i sigurnost od 30-50 godina u njenu postojanost, bez ikakvih promena, čak i bez posebnog održavanja.

Energetska efikasnost aluminijumskih ramova se postiže upotrebom više komora
Energetska efikasnost aluminijumskih ramova se postiže upotrebom više komora

Aluminijumski prozori su postojani, ne dolazi do krivljenja vremenom, a otporni su i na vremenske uticaje. Takođe, laki su i jednostavni za održavanje. Mana aluminijumske stolarije je sposobnost ovog materijala da provodi toplotu, te ova stolarija ima lošije izolacijske karakteristike. Poboljšanje toplotnih i zvučnih karakteristika vrši se uvođenjem aluminijumskog profila sa termo-prekidom, tzv. termo mostom. Aluminijum je izuzetno osetljiv na prisustvo soli u vazduhu (efekat galvanskog članka) koje može da izazove pojavu izbijanja soli na površini aluminijuma, ali i to se poboljšava zaštitnim premazima. Kod prozora od aluminijuma posebnu pažnju posvetite kvalitetu obrade spojnih mesta profila – uglova.

* Kombinacija dobijanja najboljeg iz oba materijala postignuta je aluminijum-drvo stolarijom, gde je poželjno postaviti sa spoljašnje strane, aluminijumski profil, a sa unutrašnje drveni. *

Na ovaj način iskorišćena je čvrstina aluminijuma i izolativne karakteristike drveta. Zbog svojih odličnih karakteristika ova kombinacija je i nešto skuplja, pa se pretežno nalazi na komerncijalnim i uslužnim objektima, a ređe na stambenim. Takođe, u skladu sa karakteristikama tj. mogućnostima koje aluminijum pruža, često se koristi upravo kod objekata koji imaju prisutne veće staklene površine.

Aluminijum-drvo stolarija velikih dimenzija za rezidencijalne objekte
Aluminijum-drvo stolarija velikih dimenzija za rezidencijalne objekte

Prednost ovakvih prozorskih okvira je što pružaju elegantan izgled alumijuma, koji dolazi u više boja, dok su istvremeno otporni na vlagu i loše klimatske uslove, ne dolazi do kondenzacije vlage u komorama, a toplotni koeficijent im je ojačan. Sa unutrašnje strane, drvo stvara toplu atmosferu, odgovara na akustične zahteve i održava toplotu u unutrašnjosti objekta. Ovakvi kombinovani ramovi takođe eliminišu toplotne mostove ka spoljašnosti i minimizuju kombinaciju vlage. Takođe, i aluminijum i drvo je moguće bojiti, mada se najčešće primenjuju baš u bojama u kojima jesu, jer se upravo po tome i cene.