Kako zameniti stolariju?

Kako zameniti stolariju na najbolji način koji Vam neće zakomplikovati život? Kao i svaki drugi segment prostora, prozori i vrata takođe imaju „vek trajanja”, tačnije s vremenom dolazi do njihovog habanja, usled svakodnevnog korišćenja i izloženosti različitim atmosferskim uticajima, te i potreba da se stari elementi zamene novim.

Osim izvesnih površinskih i vizuelnih oštećenja, dotrajalost stolarije oličava se i u tome što ne čuva energiju u meri u kojoj je to nužno da bi objekat bio energetski efikasan, te se ona rasipa. Naime, energija se kroz fasadne otvore može gubiti ventilacijski, kada su prozori i vrata otvoreni, ali i transmisijski, kada su zatvoreni, a u tolikim razmerama da to potom dovodi do većih računa za grejanje i hlađenje objekata.

Konkretno rečeno, u okvirima i prozorskim krilima javljaju se pukotine, dolazi do truljenja, te nastaju udubljenja pri pritisku, prozori loše dihtuju što se manifestuje pojavom magle ili vlage na oknima, te gotovo da više ne postoji ili je u nedovoljnoj meri prisutna toplotna i zvučna izolacija.

Kvalitetan prozor je neophodan kako bi se gubici sveli na najmanju meri, što će dalje rezultirati manjim troškovima i finansijskoj uštedi.

Međutim, čak i ako postojeća stolarija naizgled nije pri kraju svoga veka, od kada je postavljena do danas pojavile su se brojne nove, modernije mogućnosti, performanse materijala umnogome su poboljšane, naročito kada je reč o stolariji u starogradnji, ali i na zgradama s početka našeg milenijuma.

Kako zameniti stolariju?
Photo by Ksenia Chemaya from Pexels

Kako zameniti stolariju – Jednostavno rečeno, na primer PVC prozori od pre deceniju po svojim svojstvima ne mogu biti u rangu sa onima sada proizvedenima. Stoga se ljudi na zamenu stolarije odlučuju kako zbog preke potrebe, tako i zbog želje da izaberu prozor ili pak vrata koji su moderniji, atraktivniji, načinjeni od materijala najnovije generacije, samim tim i pouzdaniji, želeći neretko i da promene vizuelni identitet svoga prostora, bilo iznutra, bilo spolja.

IZBOR MORA BITI MUDAR

Naposletku, izvesno je da danas, kada je prisutno veliko tržište i mnogo izbora, nije lako doneti odluku, no ipak treba da sledimo svoje želje, potrebe i lični ukus, ali i da ih uskladimo sa važnim činiocima kao što su namena objekta, performanse materijala, svojstva profila, stakala i okova, kako bismo napravili najbolji izbor.

Osluškujući i tuđa iskustva i informišući se na različitim stranama, svakako ćemo lakše i bolje odlučiti i odabrati proverene proizvođače i profesionalne radnike koji će stolariju ugraditi po najvišim standardima.

Nijedan činilac na putu ka kvalitetnom prozoru ne treba da bude zanemaren jer je nužno da dobijemo proizvod koji će odgovoriti svim funkcionalnim i estetskim zahtevima i koji će nas dugo služiti, pružajući maksimalnu energetsku efikasnost objektu, što je u današnje vreme, vreme naglog i sve većeg poskupljenja energenata, definitivno postalo imperativ.

Autor: Sanja Dakić, novinar

Prethodni tekstStaklene ograde – Crystal line
Sledeći tekstPerformanse prozora i vrata s vremenom napreduju