Feng Šui – prozori

Neka dnevna svetlost obasja vaš dom

Da se napravi Feng Šui projekat potrebno je poznavati i pozvati pravog FS majstora. Isplati se da je bilo koja cena u pitanju… Ali, uvek postoji ali… Ako ne poznate nikog ko se ozbiljno bavi Feng Šuijem, nije uvek preporučljivo pozvati stranca, uvesti ga u svoj dom, otvoriti sobe, ormare i na neki nacin razgolititi svoj život… Ali šta onda?

Naučite makar najjednostavnije Feng Šui korake iz bogate literature koja se može naći gotovo u svim našim knjižarama. U prilogu je opisana Feng Šui mapa i podeljena na 9 sektora.

Sektor 4.
bogatstvo
novac
Sektor 9.
slava
ugled
Sektor 2.
brak, ljubav
partnerski odnosi
Sektor 3.
porodica
preci
Sektor 5.
zdravlje
kreativnost
Sektor 7.
deca
Sektor 8.
znanje
Sektor 1.
karijera
Sektor 6.
pomoćnici

 

Sledeći korak je da napravite tačan tlocrt Vašeg stana sa označenim ulaznim vratima. Odmah da napomenem da ulaz u Vaš stambeni ili radni prostor može biti iz sektora 8., 1 ili 6. Preko tlocrta napravite FS mapu sa devet jednakih delova. Na samom početku obratite pažnju na ulazna vrata doma. Vrata Vas dele od spoljašnjih dešavanja, od nepoznatog sveta i štite od nevidljive energije koja se često zadržava na ulaznim vratima.

Da bi se zaštitili potrebno je, posebno u današnje vreme, postaviti kvalitetna vrata koja će zaista štititi Vas i vašu porodicu. Nije dovoljno promeniti bravu i mirno spavati misleći kako ste nešto učinili za Vas i dom. To, na žalost, dobro znaju oni koji su imali neželjene posetioce u svom domu…

Kad su prozori u pitanju Feng Šui pravila se odnose na strane sveta, veličinu i oblik prozora, boje prozora, zavese, otvaranje i zatvaranje prozora, zaštita itd.

Prozori okrenuti jugu propuštaju blagu dnevnu svetlost, zapad nije povoljan jer sunčeva svetlost zalazi, a sa zapada, inače, dolazi sar ch. Sa severa dolazi malo svetlosti, ali zato dolaze hladni vetrovi. Najbolje je da su prozori okrenuti istoku da bi jutarnja svetlost obasjavala dom.Najčesće se ne može birati stambeni ili radni prostor pa Feng Šui preporučuje izuzetno kvalitetne prozore i vrata koji će u svakom trenutku zadržati chi i čuvati porodicu, te usmeriti pažnju članova porodice jednih na druge.

Preveliki prozori ili stakleni zid povezuju sa eksterijerom, ali isto tako dekoncentrišu i stvaraju umor. Mali prozori se takođe ne preporučuju, a idealno je ako se u prostoriji nalaze tri prozora na jedna ulazna vrata. Ako su prozori preveliki to u FS znači da o roditeljima neće imati ko da brine jer će ih deca zanemarivati.

Ako se prozori otvaraju prema unutra to se tumači da će porodica, ali i cela stambena zgrada zavisiti od uticaja okoline. Neobična su ova Feng Sui pravila, ali verovatno su i ona nastala posmatranjem raznih životnih situacija. Ne znam ni da li su baš sva pravila primenjiva na zapadni način života, ali ja ih ovde samo prenosim.

Ako su nedaleko od Vašeg stana objekti koji Vas ugrožavaju (razni dalekovodi) ili je u blizini bolnica, groblje, policijska stanica itd., potrebno je da se zaštitite postaljanjem malih pa-kua ogledala iznad prozora ili ulaznh vrata, zavisno već iz kog pavca dolazi shar chi. Na prozore postavite jos i guste zavese i draperije, a uveče ih obavezno dobro navucite.

Nikada ne spavajte pored prozora koji je bez zavesa. Ako je Vaš stan u prizemlju verovatno osećate potrebu da se dodatno zaštitite postavljanjem rešetki na prozore. To ne izgleda lepo, ali kad je potreba u pitanju onda je opravdano. Sigurnost ce biti veća, a FS i u tom slučaju ima male preporuke: Boja rešetki da bude u skladu sa bojom prozorskih okvira, ali bi bilo bolje da se postavi zaštita od neprobojnog stakla.

Prilikom kupovine novih kvalitetnih prozora potrebno je da se konsultujete o zaštiti koja je najsigurnija i koja ne odudara od prozora. Kad je već reč o prozorima, osvrnula bih se na prostorije koje nemaju prirodno osvetljenje.

To su najčešće neke kancelarije u suterenima ili na krajevima hodnika i sl., pa se preporučuje da se na jedan zid kancelarije postavi veliko ogledalo, a na drugi zid postavi slika sa lepim motivima iz prirode. Napomena je da bi i slika i ogledalo trebali biti u ramu koje podseća na prozorski okvir. Na taj način se zaista stiče utisak da u prostoriji postoje prozori.

Ako ste analizirali predloženu FS mapu sigurno ste konstatovali da se čovek mora ostvariti u svim FS poljima da bi bio uspešan. Nedostatak nekog sektora će se uvek odraziti na ukućane pa se u tom slučaju predlažu razni Feng Šui lekovi i simboli. Ali, ako je Vaš stambeni prostor bez sektora 6. FS mape, onda je to veoma loše jer ovaj sektor predstavlja pomoćnike u životu, pokroviteljstvo, dobre komšije i prijatelje, pomoć bogova i moćnih ljudi.

Oni koji nemaju sektor 6 u svom prostoru najčešće su usamljeni prilikom rešavanja važnih životnih pitanja, nemaju se na koga oslonitii. Lek je da se na granični zid (sektor 7) postave prava vrata ili prozor iako se oni uopšte ne mogu otvoriti. Na taj način se, verovatno, priziva energija saktora 6. a savet sam pročitala u jednoj od knjiga Lilijan Tu, poznatoj svetskoj majstorici Feng Suija.

Autor teksta: B. Čolak