Staklena fasada poput prozirnog tekstila

Smešten u srcu muzejskog kvarta, između Museumplein-a i Vondelparka, u jednoj od najpoznatijih ulica u Amsterdamu, objekat nazvan The Looking Glass je prikaz holandskog dizajna, kreativnog nasleđa i elegancije.

fasada
Kutijasti fasadni transparentni sistemi imitiraju tekstil koji lepo pada

Holandska arhitektonska firma UNStudio osmislila je izgled prodajnog prostora za jedan poznati modni brend, a najveću pažnju svakako privlači fasada. Tri zakrivljena kutijasta sistema spuštaju se s gornjih spratova u dizajnu koji oponaša blistav prozirni tekstil.

fasada
Kutijasti stakleni elementi izbačeni su u odnosu na ravan fasade od opeke

Kutijasti stakleni elementi izbačeni su u odnosu na ravan fasade od opeke i služe za izlaganje odeće. Velike laminirane staklene ploče su povezane strukturnim silikonskim spojevima koji su pritom obloženi nerđajućim čelikom. U fluidnom gestu, moda i arhitektura se sastaju kako bi predstavili i proslavili zanat i geometriju visokokvalitetne odeće stvarajući sklad između estetike i funkcije.

Dok je UNStudio dizajnirao fasadu i unutrašnjost dvospratnog stana iznad maloprodajnog prostora, zakupac je odgovoran za unutrašnje opremanje prodavnice. Tri strukturalna „staklena elementa“ su sastavljena u fabrici, a potom dovezena i montirana na objekat. Nakon ugradnje, kruti izolacioni sloj dodaje se na GRC ploču. Klizači od opeke zatim su se lepili na izolacioni sloj. Između klizača na nivou prizemlja uvodi se metalna traka koja stvara neznatnu razliku od ostatka cigle i ispunjava gradske zahteve.

Silikonski spojevi široki 8 mm između poliranog profila od nehrđajućeg čelika i staklenih ploča omogućavaju odstupanja u zakrivljenom staklu koja se mogu javiti tokom proizvodnog procesa, dok čelični profil štiti ivice stakla od oštećenja i apsorbuje geometrijsku transformaciju.

staklena fasada
Fasada od zakrivljenog stakla