Aluminijum. Zašto da, a zašto ne?

Usled razvoja nove tehnologije, aluminijumska vrata i prozori su značajno unapređeni. Ipak, kao i svaki građevinski materijal i on ima određenih mana i prednosti koje su dobile svoj zaključak u dosadašnjem korišćenju.

Drvo-aluminijum stolarija
Upotreba aluminijumskih okvira

Prednosti aluminijumske stolarije su na prvom mestu težina ili u ovom slučaju mala težina. Aluminijum je, bez obzira na malu težinu, vrlo jak metal i dosta je izdržljiv. Teško se lomi i savija, tako da je vek trajanja dug. Poseduje lepu metalnu boju ali je moguće i da se farba po želji. Ne propušta vetar i vlagu. Lako se održava i popravlja.

Aluminijumski prozori
Aluminijumski prozori su laki i mogu se farbati

Mane aluminijuma kao takvog su što je dobar provodnik toplote, a to automatski znači da je i slab izolator, pa prostorije brzo gube svoju toplotu ili hladnoću ako je velika razlika u temperaturama napolje i unutra. Ovaj problem se rešava ugradnjom termo prekida. Ipak njihova energetska efikasnost će i tada biti manja u odnosu na druge materijale koji se koriste kao stolarija.

istovremeno štedi energiju koju koristimo za hlađenje ili grejanje objekta

Još jedna mana je pojava kondenzacije, iako je ova pojava kod aluminijuma mnogo manje nego recimo kod PVC-a. Kod izbora aluminijuma mana je još i loša izolacija ovog materijala od buke i mogućnost gubljenja sjaja sa spoljašnje strane. Mada, tokom vremena boja na spoljašnoj strani po malo gubi svoj sjaj.

Mirjana Makarin-Plavšić