PVC stolarija i njen razvoj

Prozori od ovog materijala su naša sadašnjost

PVC stolarija se kroz svoju dugu istoriju razvijala i prošla brojne faze do oblika koje ima danas. Nekada su to bili jednostavni otvori, vremenom su se razvijali prozorski okviri, a stakla su od jednostrukih – koja su do skoro bila u upotrebi, unapređivana u višestruka, niskoemisiona i razna druga naprednih karakteristika.

Dimenzije prozora menjale su se u zavisnosti od materijala prozorskih okvira, gde je njihov razvoj stalno pružao nove mogućnosti i pomerao granice.

PVC stolarija, Foto: REHAU
PVC stolarija, Foto: REHAU

Upotreba stakla datira još iz prvog veka kada su rimljani otkrili da dodavanje oksida mangana rezultuje čistim staklom, iako loše optike. Takvo staklo korišćeno je samo na najistaknutijim građevinama. Dugo se upotreba stakla nije bitno menjala, čak do 11. veka nove ere.

Krajem 17. veka francuzi razvijaju metod proizvodnje većih staklenih površina bolje optike. Staklo se još uvek proizvodilo ručno, komplikovanom i zahtevnom procedurom.

Tek u 19. veku taj proces biva ubrzan i olakšan i počinje njegova masovna proizvodnja. U vreme prvog svetskog rata u Belgiji dolazi do napretka u njegovoj proizvodnji i razvija se staklo koje je približno onom koje se danas koristi.

Polivinil hlorid – sastav i aditivi

Polivinil hlorid, popularno nazvan PVC, je termoplastični veštački materijal. Dobija se iz prirodnih sirovina soli i nafte, s tim što so ima veći udeo. Čak 57 posto polivinil hlorida čini kuhinjska so, ali s brojnim građevinski-fizičkim prednostima. Ostalih 43 posto odlazi na sirovu naftu. Ovaj materijal je moguće reciklirati, bez toga da dolazi do gubitka njegovih svojstava.

PVC prozori su obično bele boje i sastoje se, kao i svi drugi prozorski elementi, iz okvira, dihtunga, okova i stakla. U upotrebu su došli u Veliku Britaniju iz Nemačke, krajem 70-ih i početkom 80-ih godina prošlog veka. Popularnost su dostigli u 80-ih godinama prošlog veka.

Tadašnji PVC okviri bili su dosta drugačiji nego današnji, pogotovo nemački koji su bili robustniji i jačih dimenzija. U Velikoj Britaniji se oni razvijaju i u smislu estetike i u smislu performansi.

PVC stolarija, Foto: Kömmerling
PVC stolarija, Foto: Kömmerling

Za sve PVC okvire važi da se izrađuju od plastične mase. Različiti prizvođači dodaju im različite aditive, koji služe za pobošljavanje karakteristika materijala. Brojni su i različiti aditivi, odnosno njihova namena i karakteristike. Mogu činiti PVC stolariju otpornu na zračenje, poboljšati njenu mehaničku otpornost, elastičnost i brojna druga svojstva.

Odabir – PVC stolarija

Jedna od stavki na koju treba obratiti pažnju kod odabira PVC okvira, pored kvaliteta proizvođača, je i broj komora. Broj komora direktno utiče na izolacijska svojstva prozora. Kroz prozorske površine gubi se čak i do 50% ukupne energije objekta. Leti propuštaju previše toplote, dok zimi hlade. Njihova izolativna svojstva direktno zavise od broja komora.

Prvi PVC prozorski okviri sastojali su se od dve ili tri komore. Današnji standard uslovljava primenu prozora sa pet ili više komora i dubinom ugradnje od minimalno 70mm.

PVC stolarija – klase

Pored broja komora, debljina spoljašnjeg zida prozorskih okvira igra važnu ulogu i oni se dele u tri klase: A, B i C. Minimalna debljina vidljivih zidova u klasi A čini 2,8mm, a nevidljivih 2,5mm. U klasi B oni iznose 2,5mm i 2,0mm. U klasu C spada ona PVC stolarija gde je debljina spoljnih zidova manja od 1,5mm.

PVC stolarija lošijeg kvaliteta određena je u izvesnoj meri i debljinom ovih zidova. U tom smislu C klasu prozorskih okvira, gde je debljina spoljnih zidova prozorskih okvira manja od 1,5mm, treba izbegavati. A i B se smatraju približno sličnim klasama i preporučljive su za upotrebu, odnosno adekvatno odgovaraju na sprečavanje preteranog trošenja energije.

Troha-Dil d.o.o. - PVC profil
Foto: Troha-Dil d.o.o. – PVC profil

Dihtunzi za PVC stolariju

Dihtunzi prozorskih okvira su još jedan važan element. Obično su izrađeni od celularne gume sa unutrašnjom ćelijastom strukturom i glatkom površinom. Takvi dihtunzi otporni su na starenje i UVK zrake i imaju dimenzionu stabilnost u širokom temperaturnom opsegu od čak -40 stepeni celzijusa do +100.

Vek trajanja im je pola veka. Funkcija dihtunga je da zaštite od ulaska prašine, vode, vetra, buke i drugih spoljašnjih uticaja. Izrađuju se prozorski okviri od obično dva okvira, ali sve više su upotrebi i tri.

Najvažniju ulogu nosi središnji dihtung. Oni su najčešće označeni sa MD – Mitteldichtung na nemačkom iliti središnji dihtung.

Gumeni dihtunzi od nekvalitetnih guma vremenom izgube elastičnost i počinju da se krune, što dovodi do toga da PVC prozor gubi na svojoj efikasnosti i prestaje da dihtuje kako valja.

PVC stolarija
PVC stolarija

PVC prozori imaju i tu mogućnost da se otvore na kip, na vent. Na taj način moguće je provetravanje bez prodora padavina u unutrašnjost objekta. Različite su karakteristike i kvalitet okova i na tržištu se mogu naći i protivprovalni, što pruža dodatnu zaštitu korisnicima.

Bitno je obratiti pažnju da okovi budu pocinkovani šestvalentnim cinkom, a prepoznaju se po tome što su srebrne boje.

Prethodni tekstDodeljene su zlatne medalje MTP Gold Medal – BUDMA, Poljska
Sledeći tekstPolikarbonat i pleksiglas – EURO-ROAL d.o.o.