Ivana Avakumović, Srpkinja koja pravi „pametne“ fasade u Dohi

Ivana Avakumović rođena je 1975. godine u Užicu, gde je završila Osnovnu školu Andrija Đurovic i srednju Radoje Marić gde je stekla zvanje mašinskog tehničara. Na Arhitektonskom fakultetu u Beogradu apsolvirala je 2000., a diplomirala 2006.

Ivana sa kolegama u Dohi
Foto: Ivana sa kolegama u Dohi

Od 2000- 2005. radila na free lance projektima, ali i kao privatni predavač studentima Arhitektonskog fakulteta za predmete: betonske konstrukcije, drvene i metalne konstrukcije i držala razne kurseve urbanizma.

Od januara 2005 do maja 2007. radila je u Istraživačko– poslovnom centru Arhitektonskog fakulteta (IPC) kao arhitekta- saradnik kod profesora Mihaila Timotijevića na konkretnim projektima i konkursnim rešenjima. Učestvujući u radu tima profesora Timotijevića i Ivana je zaslužna za veliki broj nagrada koje su osvojili. 3. nagrada na konkursu za idejno urbanističko-arhitektonsko rešenje gradskog centra u Novom Sadu.
Jula meseca 2013. godine Avakumovićeva napušta Srbiju i odlazi u Katar. U glavnom gradu Dohi do novembra prošle godine radila je za egipatsku konsultantsku kompaniju ECG na pozicijama koncept dizajn arhitekte, projekt inženjera, team leader u departmanu za landscape i urbanizam i na mestu zamenika projekt menadžera.Trenutno je angažovana u Britansko-Austrijskoj kompaniji iku®windows kao dizajn menadžer.

Kaže da se firma u kojoj radi bavi inovativnom tehnologijom zid zavesa sa ugrađenim mehanizmom za automatsko čišćenje fasada, a ona konretno radi na unapređenju i razvoju tehnologija za specifične projekte objekata na Bliskom Istoku. Dodaje da joj posao podrazumeva i projektovanje detalja, saradnju sa klijentima i fabrikatorima.

Avakumovićeva ističe da se ideja o odlasku u inostranstvo kao vid unapređenja rodila još tokom poznih godina fakulteta, a da je konačnu odluku da joj se želje ostvare donela krajem 2012.
Priča da je Doha mlad grad u kome je pre 10 godina postojao samo Sheraton hotel i ništa drugo. Nije bilo ni semafora, a saobraćaj je regulisan kružnim tokovima.

Doha je pre 10 godina imala samo jedan hotel
Foto: Izgled Dohe pre samo 10 godina

Avakumovićeva dodaje da je Katar mala i mlada, još uvek neizgrađena dražava u kojoj će za samo 6 godina biti održano Svetsko prvenstvo u fudbalu. Katar će se tako upisati u istoriju kao prva arapska država domaćim najboljim fudbalerima sveta. Trenutno, Katar ima svega oko 278.000 lokalnog stanovnistva od ukupno oko ukupno dva miliona. Ostatak stanovništva je radna snaga, pogon. Expats, kako se lokalno zovu, koji su došli da pripreme Dohu za FIFA 2022 prvenstvo.

Naglašava da stranci nikada ne mogu dobiti katarsko državljanstvo, a da su u toj mogućnosti, ako im se ponudi, jedino sportisti koji igraju za reprezentaciju Katara. Uz povećanu populaciju u odnosu na saobraćajnu infrastrukturu i divlju vožnju, kretanje u gradu je prilično stresno što dodatno utiče na već naporan životni tempo grada, konstatuje Avakumovićeva. Ipak, kaže da Katar dosta nudi, jer pored zarade, s obzirom da se nalazi između Istoka i Zapada, Katar je idealna polazna lokacija za mnoge destinacije u okruženju, koje zaposleni tamo mogu sebi da priušte. Navodi da je do sada obišla sve zemlje u okruženju: UAE, Oman i ceo Katar. Zatim, Maldive, uskoro putuje na Šri Lanku, a u planu su joj i Tajland, Malezija, Kina, Japan, Nepal, Jordan i Liban.

Izvor: uzickarepublikapress.com

Prethodni tekstKako redizajnirati garažna vrata – trend u 2017!
Sledeći tekstProzori na kući ili nešto više?