Kako se pravi ultra tanko staklo (VIDEO)

 

Primena tankog stakla u građevinarstvu otvorila bi sasvim nove granice za arhitektonske oblike. Tanko staklo koje je toliko tanko da je pritom i savitljivo deluje kao nedostižan san, međutim mnogi od nas ga već svakodnevno viđaju na ekranima telefona i satova. U ovoj epizodi popularnog dokumetarca How It’s Made, u produkciji kanala Science, otkriva se proces proizvodnje savitljivog stakla kojeg pravi nemačka kompanija Schott.

Pogledajte koji se sastojci upotrebljavaju za proizvodnju savitljivog stakla i kako se dobija ovaj neverovatan pločasti materijal tanji od vlasi kose.

https://www.youtube.com/watch?v=kzEcoH0O920

Zbog svoje visoke provodljivosti i savitljivosti, savitljivo staklo trenutno se testira na proizvodima kao što su urolani televizori i digitalne novine koje bi mogle da u isto vreme pruže osećaj tradicionalnog papira i funkcionalnost tableta. Iako se već uveliko koristi u industriji mobilne telefonije, dometi primene savitljivog stakla u građevinarstvu se još uvek istražuju. Takvo staklo u velikim formatima moglo bi poslužiti za žive zidove koji digitalno reaguju na prisustvo osoba ali i za pokrivanje celih fasada gde bi dometi interakcije sa okolinom bili praktično neograničeni. Naravno, da bi tanko staklo arhitektama uopšte bilo interesantno njegova cena mora značajno da ide dole.

Izvor: Gradnja

Prethodni tekstHOUSEMATIK d.o.o. – Kvalitet, pouzdanost, stručnost i brzina su samo neke od naših osobina
Sledeći tekstPrednosti i mane drvenih i PVC prozora