MADE expo 2023. – Sinergija sistema, veze i vizije budućnosti

Prvi put u istoriji, događaj se odvijao pod pokroviteljstvom MIBA – Milanski Međunarodni Građevinski Savez i zabeležio prisustvo, sa više od 80.000 stručnjaka iz 111 zemalja. Time je pruženo veliko zadovoljstvo MADE expo-u, koji se sada uspostavio kao vodeći sajam u sektoru. Značajna partnerstva i preko 100 konferencija, radionica i uvodnih govora pružili su građevinskoj zajednici alatke i ideje za razvoj sinergija i stvaranje sistema.

Međunarodno priznat događaj

Na ovogodišnjem sajmu prisutni su bili stručnjaci iz 111 zemalja, kao i preko 400 vrhunskih kupaca, pažljivo odabrani u saradnji sa agencijom ITA-ICE za četiri MIBA manifestacije. Međunarodne arhitekte Carlo Ratti, Winy Maas i Patricia Viel održali su uvodne govore i obogatili MADE Expo svojim vizijama za održivi razvoj u budućnosti.

Sinergija između sličnih i dopunjujućih sektora pokazala se i strateškom i uspešnom, kao što se može videti po prisustvu više od 80.000 profesionalnih stručnjaka na Fiera Milano.
Ovo je rezultat prve edicije MIBA – Milan Međunarodnog Građevinskog Saveza, formata koji proizilazi iz sinergetske unije GEE-Global Elevator Exhibition, MADE expo-a, SBE-SMART BUILDING EXPO i SICUREZZA.

Ova četiri sajma usredsređena su na održivu i pametnu evoluciju zgrada i gradova i pokazala su sposobnost pružanja integrisane i inovativne vizije rešenja za suočavanje s energetskom tranzicijom. Savez se takođe afirmisao kao nova međunarodna referentna tačka za sve predstavljene sektore.

Izdanje MADE expo-a za 2023. održano je u ovom kontekstu, od 15. do 18. novembra, na Rho’s Fiera Milano, pružajući niz ponuda usmerenih na inovacije, održivost, tehnologiju, dizajn i udobnost života.

Četiri dana i četiri hale spojile su se kako bi stvorile jednu pozornicu potpuno posvećenu temama tesno povezanim sa sektorom, posebno dizajnom i izgradnjom održivih, energetski efikasnih, digitalnih i tehnološki integrisanih zgrada.
Sa 701 kompanijom iz 29 zemalja raspoređenih u dve hale za Construction Hall i Building Envelope Hall, MADE expo se potvrdio kao idealna platforma za predstavljanje novih procesa, sistema i materijala sposobnih da podrže profesionalce u ključnom procesu transformacije izgrađene okoline.

Construction Hall istakla je brojne primere dobre prakse kako sa italijanske, tako i sa međunarodne scene, uz niz posebnih zona razvijenih u saradnji sa vodećim partnerima događaja. Bila je sveobuhvatna i širokog spektra kolekcija proizvoda i rešenja za izgradnju, modernizaciju i preuređenje, dizajnerski softver i tehnologije, modeliranje informacija o građenju (BIM), hemijski proizvodi, građevinski sistemi, protivseizmička rešenja, sigurnost i oprema za gradilište, zajedno s novim opcijama za poboljšanje energetske efikasnosti, toplotne izolacije i udobnosti, materijalima i završnim slojevima za unutrašnju arhitekturu, te rešenjima za integraciju između zgrada i sistema.

U Building Envelope Hall-u predstavljeni su proizvodi i rešenja sposobna da sintetizuju dizajn, energetsku efikasnost, sigurnost i udobnost, kao i da brzo i precizno odgovaraju na izazove klime i potrebe dizajna i izgradnje.
Pored toga, vrata, prozori, fasade i krovovi, komponente i pribor bili su izloženi, zajedno sa mašinama za proizvodnju vrata i prozora, stakla, zatvaranja i rešenja za zatvaranje, senčenje i automatizaciju, kao i proizvodima i uređajima za spoljni prostor, zaštitu od sunca i insekata.

Budućnost je bila izložena u obe hale zahvaljujući širokom spektru predloga usmerenih na doprinos modernim i inovativnim pregledima svake faze građevinskog procesa. Počevši od materijala najnovije tehnologije i novih procesa proizvodnje sa niskim udelom ugljenika, gde je sve bilo usmereno ne samo na održivost, već i na vizuelni uticaj. To se moglo videti u žbukama na bazi konoplje namenjenim revolucionarnom završetku spojem zaštite životne sredine i performansi, recikliranim oblogama i podovima od drveta koji pokazuju posvećenost cirkularnoj ekonomiji, i na kraju staklu u zakrivljenim i toplotno provodnim verzijama za prozore i grejano staklo, s ciljem redefinisanja perspektive površina nudeći unapređenu estetiku i napredne performanse.

Made expo 2023.
Made expo 2023. /Foto madeexpo.it

Pored toga, sektor oblaganja i fasada predstavio je nove elemente i integrisane funkcije: osvetljena vrata i prozori sada su bezbedno rešenje za dom, pretvarajući prozore u izvor noćnog osvetljenja. Vrata s magnetnim levitacijama pružaju mogućnost kretanja jednostavnim dodirivanjem prsta, dok čelična i prozirna staklena vrata opremljena jedinstvenim i inovativnim sistemima garantuju odličnu toplotnu izolaciju, otpornost na provalu, metke i eksplozije.
Automatske mreže protiv komaraca sa mehanizmima za prepoznavanje lica predstavljaju visoko tehnološko rešenje za nekompromisnu udobnost, kombinujući bezbednost i praktičnost.

Sinergija znanja i iskustva u svrhu budućnosti

MADE expo je ostvario svoj cilj udruživanja radi stvaranja sistema i unapređenja sinergija između lanca snabdevanja i sadržaja. Dodatno, uspostavljene su i strateške veze zahvaljujući obimnom kalendaru, sa preko 100 planiranih, participativnih i dinamičnih događaja, koji su se pokazali kao jedinstvena prilika za napredovanje i razgovor o budućnosti sektora.

Serija konferencija „The Place to Build“ privukla je ogromno interesovanje, predstavljajući put kroz energetsku tranziciju u građevinskom sektoru, baveći se pitanjima cirkularne ekonomije i održivosti u upravljanju gradovima i okolnim područjima. Takođe, posmatrače je uputila u promene koje su u toku, od sektora nekretnina do neophodne evolucije profesija u suočavanju sa scenarijima transformacije koji će se pojaviti u bliskoj budućnosti.
Različiti događaji u okviru ovog ciklusa uključivali su i 9. Nacionalnu konferenciju o pasivnim kućama, koja je potvrdila centralnost teme energije i razmišljanja o načinima upravljanja ovim važnim trenutkom tranzicije. Između ostalog, obraćanje predstavnika MIMS-a Pietra Baratona, o mogućnostima vezanim za PNRR bile su izuzetno značajne.

Sa tri sastanka usmerena na transformaciju gradova, „Regeneration Real Estate“ izazvao je razmišljanje o temi socijalne inkluzije, dok je ciklus „UNBUILT“ bio posvećen svetu međunarodne arhitekture i oduševio publiku prezentacijom dela arhitekture koja nisu stvarno odabrana za izgradnju, ali su uticala na maštu budućih projekata.

Stotine mladih okupilo se u „Millennials Area“ kako bi diskutovali o rezultatima saradnje sa sedam izlagačkih kompanija na MADE expo i primili nagradu za najbolji projekat dizajniran za cirkularnost, organizovan u saradnji sa Politehničkim fakultetom u Milanu, odsek za arhitekturu, urbanizam i građevinski inženjering.

U istom prostoru održala se „Relive 2023. UrbE-Scape“, radionica koju je vodila SITdA (Italijansko društvo za arhitektonsku tehnologiju), gde su studenti doktorskih studija arhitekture razgovarali sa predstavnicima institucija o predlogu za obnovu javnog prostora u opštini Corsico (MI).

Građevinari, preduzetnici, arhitekte, dizajneri, trgovci i distributeri bili su veoma zahvalni na ponudi koja je promovisana u saradnji s partnerskim udruženjima i obuhvatala obuke, konferencije, instalacije, radionice, B2B prostore i laboratorije.
Svi prisutni s radošću su iskoristili različite podsticaje i prilike kako bi proširili perspektive i oblasti primene svojih poslovanja, aktivirali odnose visokog kvaliteta i bili informisani o najaktuelnijim pitanjima.

Tokom FEL – Festivala Lagane Gradnje koji je prvi put održan u Construction Hall -u unutar MADE expo-a, nije nedostajalo zabave, muzike, boja i zona za demonstraciju: dobitni format koji je kombinovao prezentacije proizvoda mnogih izlagača zajedno s tehnikama instalacije i upotrebom materijala.

Prisustvo značajnih ličnosti poput Patricie Viel i dva ambasadora MADE expoa, Carla Rattija i Winija Maasa, takođe je dalo događaju značajan prestiž i perspektivu, pružajući uvid u aktuelne trendove, transformacionu ulogu digitalnih tehnologija u gradovima sutrašnjice, i osvežavajući dijalog koji se fokusirao na izgradnju sve modernijih i održivih urbanih zajednica.

Povratne informacije od strane stranih kupaca bile su takođe pozitivne i potvrdile su rastući međunarodni značaj događaja. Njegov uspeh rezultat je obnovljene saradnje sa agencijom ITAICE, koja je, osim stranih operatera iz 111 zemalja, direktno dovela do prisustva više od 400 pozvanih kupaca, odabranih zbog njihovog visokog profila i potencijala potrošnje unutar četiri odvojene MIBA manifestacije.

MADE expo bila je i prilika za dodelu građevinskih nagrada. Ovo drugo izdanje videlo je prisustvo 9 dobitnika nagrada koje su promovisane i namenjene podizanju svesti o izuzetnosti proizvoda, procesa i usluga predstavljenih od strane izlagača. Nagrade su dodeljene od strane stručnog žirija i pristalica koji su glasali tokom događaja na društvenim medijima.

MADE expo će se održati na Fiera Milano od 19. do 22. novembra 2025. godine, ponovno kao deo MIBA-Milanskog Međunarodnog Građevinskog Saveza u istom formatu.

Made Expo 2023 logo

www.madeexpo.it