Zašto je PVC prvi izbor za stambenu izgradnju?

Sasvim je jasno da prozori i vrata treba da ispune mnogobrojne zahteve kako bi njihovi korisnici bili zadovoljni. Budući da se kroz fasadne otvore gubi veliki procenat energije potrebne za grejanje i hlađenje objekta, čak i kada su zatvoreni, veoma je bitan termoizolacioni aspekat.

Značaj dobrog odabira

Prozori i vrata predstavljaju svojevrsnu barijeru između spoljašnjeg i unutrašnjeg sveta, omogućujući prodor svetlosti, prirodne toplote i cirkulaciju vazduha, ali i obezbeđujući potrebnu zaštitu. Kroz njih se, naime, pruža pogled na okolinu, kada se možemo napajati lepotama prizora pejzaža. Da je i ovaj poslednji aspekat važan, govori činjenica da su danas prozori sve većih dimenzija, te da gotovo imamo čitave zidove od stakla, bilo da je reč o poslovnim, bilo o rezidencijalnim objektima. Tome je doprineo razvoj svojstava i profila i stakala, zbog kojih su i moguća različita arhitektonska rešenja i ostvarenje mnogih kreativnih zamisli na građevini.

PVC stolarija na stambenom objektu
PVC stolarija na stambenom objektu / foto: GEALAN

Sasvim je jasno da prozori i vrata treba da ispune mnogobrojne zahteve kako bi njihovi korisnici bili zadovoljni. Budući da se kroz fasadne otvore gubi veliki procenat energije potrebne za grejanje i hlađenje objekta, čak i kada su zatvoreni, veoma je bitan termoizolacioni aspekat. Upravo će kvalitetan prozor sprečiti njeno suvišno rasipanje, odnosno manje će energije biti potrebno i za zagrevanje i za hlađenje objekta, što sledstveno vodi i ka manjim računima.

Kod prozora je veoma važno da imaju i dobru zvučnu izolaciju kako se unutrašnji mir ne bi narušavao ukoliko nam je ispred zgrade koncert ili komšija do naše kuće kosi travu. Podrazumevana pravilna ugradnja, prema važećim standardima, kvalitetni okovi, profili i stakla obezbediće da u potpunosti uživamo u svom vremenu za odmor.

PVC stolarija na stambenom objektu
foto: Pixabay from pexels.com

Izuzetno je važna i estetska strana budući da se prozori i vrata nalaze na fasadi – koja je lice objekta, te da svojim dizajnom, bojom i oblikom treba da doprinesu celokupnom izgledu građevine, pri čemu ne treba zaboraviti da su i deo uređenja enterijera. Danas je široka lepeza izbora boja profila, njihove širine i dimenzija, te je mogućna lakša uklopivost sa drugim elementima spoljašnjeg i unutrašnjeg uređenja. Svojim performansama PVC stolarija odgovara svim zahtevima moderne gradnje, od funkcionalnih parametara do estetskog izraza, pružajući i kvalitet i udobnost uz atraktivan dizajn i optimalan odnos cene i kvaliteta.

Kad se očekivanja opravdaju

Dugo je drvena stolarija bila dominantna, pri čemu i danas njenim izborom dobijamo prozore i vrata izuzetne estetike i neprikosnovene topline. S vremenom se sve češće u upotrebi nalazi i aluminijumska, koja je pak naročito bivala podesna za fasadne otvore velikih dimenzija – zbog svoje postojanosti i izdržljivosti. Pre nekoliko decenija zamah dobija stolarija od PVC-a, koja svojom estetikom i kvalitetom brzo osvaja tržište, a sinonim za nju svakako je bila i bela boja. Posebno je zanimljiva kombinacija drveta i aluminijuma, takozvana alu-drvo stolarija, kada se aluminijum nalazi spolja, a drvo iznutra, pri čemu se zadržavaju najbolja svojstva sastavnih materijala.

S vremenom se unapređuju karakteristike materijala, ali i finalni proizvodi, odnosno profili, stakla, okovi i prevazilaze se nedostaci – pa tako drvena stolarija biva otpornija na vremenske uslove zahvaljujući kvalitetnim zaštitnim premazima, PVC se može koristiti na velikim prozorima i estetski biva privlačniji, aluminijumu se poboljšavaju termoizolaciona svojstva i sve se više primenjuje. Danas je jaka i zdrava konkurencija, ali prvi izbor ipak najčešće biva PVC.

Betaplast, PVC stolarija na stambenom objektu
PVC stolarija na stambenom objektu / foto: Betaplast

Za PVC stolariju specifično je da je koncipirana kao višekomorni sistem, a redovno se kombinuje sa niskoemisionim termoizolacionim staklima, dvoslojnim ili troslojnim, između kojih se nalazi vazduh ili gas koji faktički imaju ulogu izolatora, što čini da se njome postiže visok nivo energetske efikasnosti.

Kvalitetna savremena stakla omogućuju potpuni užitak u vizuelnom doživljaju okruženja, da sam prozor bude većih dimenzija, ali da kroz njega ne prodire hladnoća, toplota niti UV zračenje. Ona čine kvalitetnu zaštitnu barijeru, koja, sa druge strane, pruža neprikosnoveni komfor. Kombinovana sa kvalitetnim pokretačkim mehanizmima, PVC stolarija zaista biva vrhunskog kvaliteta, takva da će prostoru u kojem živimo ili radimo pružiti očekivani komfor, pre svega kao sjajan toplotni i zvučni izolator. Okovi takođe pružaju dodatnu zaštitu, ali i omogućuju različite načine pokretanja samih prozora, te pored klasičnog otvaranja, možemo govoriti i o okretnom, nagibnom, kliznom ili otvaranju na kip.

Klizni sistem SYNEGO SLIDE kompanije REHAU
Foto: REHAU / Klizni sistem SYNEGO SLIDE

Nekada su PVC prozori bili isključivo beli, te, iako s početka inovativni, kasnije nisu dostizali estetski domet drveta. Međutim, danas je taj aspekt toliko unapređen da je prisutan širok dijapazon boja. Sami profili bivaju različite debljine, sa sjajem ili mat, u različitim bojama, vešto oponašajući čak i strukturu drveta ili nijansu aluminijuma. Na taj način je proširen spektar njihove upotrebe jer oni sada mogu ostvariti i najrazličitije estetske zamisli projektanata.

Izrađuju se u različitim oblicima, ali i veličinama, te je sada mogućno imati i prozore veoma velikih dimenzija od ovog materijala, što nekada nije bilo zamislivo. Danas su, naime, mogućna nesvakidašnja rešenja koja doprinose i većem uživanju u unutrašnjem prostoru jer se proširuje vizuelna percepcija.

Winkhaus okov za prozor
Winkhaus okov za prozor / foto: Winkhaus

Odluka koja ne može biti pogrešna

Bilo da renoviramo postojeći prostor, stan, kuću, kancelariju, ili pak gradimo objekat, PVC stolarija sigurno je pravi izbor. Svojim kvalitetom i estetikom odgovoriće na sve zahteve modernog čoveka, onoga koji vodi računa o energetskoj efikasnosti, isplativosti, ali i estetskom izrazu i enterijera i eksterijera. Unapređena svojstva materijala proširila su mogućnost izbora u pogledu oblika i veličina, širine profila i njegovih boja, a i kad je reč o staklima ili okovima i tu možemo odabrati baš ono što smatramo najpodesnijim.

Ne treba zaboraviti da je pored mudrog izbora, važno i da prozor bude kvalitetno ugrađen, uz poštovanje svih propratnih radnji. Na kraju, ostaje nam samo da budemo zadovoljni svojim novim PVC prozorima, čije ćemo benefite osetiti kako kroz kvalitet i dugotrajnost, estetski doživljaj i komfor koji donose prostoru, tako i kroz lako i jednostavno održavanje.

Prethodni tekstKvalitetno i precizno oblaganje profila – Kleiberit PUR
Sledeći tekstKako staklo utiče na zvučnu izolaciju?