Minimalistički enterijer sa pregrštom pogleda ka spoljnom svetu

Japanska kuća dizajna je neobičan prototip kuće koji je smešten u Tokiju. Kuća je izgrađena po projektu arhitekte Label Ksain  u stilu modernog minimalističkog i jedinstvenog oblika koji se izdvaja u gustom gradskom okruženju. Ova urbana kuća je ugaona, asimetrična i atipična. Prisustvo velikog broja prozora pružaju enterijeru doma jaku prirodnu svetlost. Minimalistički enterijeri raspolažu neuobičajenim uglovima, asimetrijom i nepravilnim prozorima koji stvaraju vizuelnu zainteresovanost. Prirodni drveni podovi unose osećaj topline u ovom savremenom kućnom dizajnu.

Label Ksain stvara arhitekturu koja govori sama za sebe. Ne postoji simbolizam ni skriveno značenje. Ceo koncept je shvaćen pogledom, i prihvaćen. Gledajući ove strukture u svom  okruženju i pejzažu, kuća se može opisati u par reči kao dimenzionalna, ugaona, asimetrična, kockasta i sa tri tačke perspektive. Ona provokativno i pozivajući ističe dinamičnost svoje strukture.

Prozori koji se tretiraju kao neregularni bušeni otvori dizajnirani su za one koji gledajući iznutra ne žele da budu izloženi pogledima spoljnog sveta. Svetlost koja ulazi u unutrašnjost naglašava asimetričnost i trodimenzionalnost dupliranjem ugaono – oblikovanih otvora na podu ili onih sa kojima se zidovi sučeljavaju.

Unutrašnjost minimalističke japanske kuće

Potpuno čist i beo enterijer predstavlja jednostavnu, savremenu i minimalističku formu potrebnu ovim prostorima. U unutrašnjosti smešteni su asimetričnni strukturni elementi kao što su ugaono zastakljena vrata, mali unutrašnji otvori i neregularni prekidači koji daju značaj arhitektonskom enterijeru. Ova unutrašnjost se može opisati glasnim i prometnim pogledom njenih strukturnih čvorova sa kontrolom jednostavnosti u stvaranju ambijenta.

Minimalistički enterijer

Zen – mirna jednostavnost koja okružuje skromni dizajn japanske kulture rezultuje spokoj i kulturu enterijera današnjice. Japanski stil uključuje čist i nesputavajući život, uspostavlja ravnotežu, red, stare običaje i ljubav prema prirodnim lepotama zemlje.

Japanski arhitekti rade na stvaranju prostora koji slavi igru svetlosti i senke. Način na koji lajsne krova propuštaju i blokiraju sunčevu svetlost kao i različitost uglova kuće omogućavaju pretvaranje same svetlosti u umetnički šou program unutar kuće.

Prethodni tekstZavese kao konzervatori energije
Sledeći tekstČist vazduh u vašem domu