Krovni prozori – mesto ispod kojeg se vide zvezde

Kada smo kupovali stan i konačno nam se ukazala dobra prilika za solidnu kvadraturu, prvi komentar onim malo starijih mi rođaka je bio „Jao, pa ne znam baš da li je pametno da živite na tavanu“. Kao objašnjenje su naveli veliki broj predrasuda koja su česta u vezi sa potkrovljem. Kosine uzimaju prostor, stalno je promaja, leti je prevruće, zimi je hladno jer vetrovi duvaju na krovu jače nego na nižim spratovima.

Velux krovni prozori
Foto: Velux

Međutim, nama se prostor svideo, kvadratura nam je odgovarala, a naročito činjenica da možemo, jer je kupljen u izgradnji, da unesemo promene u vezi sa rasporedom prostorija i uradimo dodatnu izolaciju u celom stanu. Kada smo krenuli da ga sređujemo, odmah smo kupili krovne prozore. Izgledali su baš lepo čak su imali i dodatni deo za ventilaciju. Prijateljica me je baš skoro pitala kako izgleda taj dodatni deo na krovnih prozorima. Objasnila sam joj da je to uska pločica ispod ručke za otvaranje koja se može otvoriti ukoliko pada kiša napolju i ne postoji drugi način da se provetri prostorija.

Naravno, ako i vi menjete prozore ili ste u potrazi za stanom u potkrovlju o nekim stvarima ipak morate voditi računa i postupiti po pravilima koje su doneli stručnjaci iz ove oblasti. Veoma je važno da ugradnja krovnih prozora bude izvedena od strane stručnih i obučenih majstora koji će vam za tu ugradnju dati garanciju. Birajte prozore koji imaju dodatnu termo izolaciju jer će vam ona uštedeti struju ili račun za grejanje.

Velux krovni prozori
Foto: Velux

Kada sam već pomenula grejanje, krovni prozori u našem stanu, su doveli do toga da ne uvodimo gradsko grejanje koje se plaća preko informatike cele godine, već se grejemo na struju. Zbog prozora za koje je čak i moja majka priznala da štite od promaje (bolesti na Balkanu koja je kriva za baš sve tegobe kod našeg življa) računi za struju su tek za jednu do dve hiljade veći nego u proleće. Dakle i tu smo uštedeli. Ako se brinete zbog pranja, a niste baš akrobate ili vas kao mene, genetika za visinu nije ispoštovala, ovi prozori okreću se za 180 stepeni i lako se peru.

Velux krovni prozori
Foto: Velux

Zbog svega navedenog naš stan je jedan topao prostor sa mestima ispod kojih se, kada je vedro, vide zvezde! A to može samo u potkrovlju!

foto: www.velux.rswww.velux.rs

Piše: Mirjana Makarin Plavšić