Inspirativni prozori za vaš dom

Prozori nam pružaju pogled na svet, ali nude mnogo više od toga. U stvari, različiti stilovi prozora imaju različite prednosti i nedostatke. Od oblika do količine ventilacije koju pružaju do najvažnijeg faktora troškova, mnogo toga treba imati na umu dok birate stilove prozora.

Krilni prozor

Poznati i kao prozori sa polugom za metod koji se koristi za njihovo otvaranje, prozori se ljuljaju sa šarke, baš kao vrata. Jaka zaptivka oko ovih prozora znači da su uglavnom otporni na vremenske uslove. Funkcija zamaha takođe omogućava veliku količinu protoka vazduha po želji. Kod prozora sa krilima, moraćete da imate na umu dizajn vašeg doma kako biste osigurali da se otvoreni prozori podudaraju jedni sa drugima i sa stranama kuće. Prozori sa krilima nisu idealni za obezbeđivanje prozorskih klima uređaja, pa budite oprezni ako zavisite od tog načina hlađenja.

Prozor kao slika

Zaključani na mestu i nepomični, prozori slika ne ometaju pogled spolja, što može da pruži pravi vau faktor. Veliki nedostatak? Sa ovim prozorima nema strujanja vazduha. Bez ikakvih mehanizama za otvaranje, održavanje je jednostavno i pečat će biti otporan na vremenske uslove. Sa druge strane, prozori slika nisu baš energetski efikasni, barem u poređenju sa čvrstim zidovima. Toplota iz kuće može pobeći tokom hladnijih meseci, dok sunčeva svetlost koja struji kroz prozor za sliku može pregrejati unutrašnji prostor u toplijim mesecima.

Erkeri

I funkcionalna i zanimljiva karakteristika dizajna, izraz „erkeri“ opisuje prozore grupisane zajedno da se protežu od kuće. Sa unutrašnje strane, ovo može stvoriti zaliv ili policu. Pojedinačni prozori u grupi erkera sastaju se pod uglovima. Pramčani prozori su slični, ali je dizajn zakrivljen bez uglova između prozora. U tipičnom rasporedu erkera, središnji prozor je fiksni prozor sa slikom, dok dva bočna prozora mogu biti prozori, jednostruki ili dvostruki prozori.

Klizni prozor

Češća opcija za horizontalne orijentacije prozora, klizni prozori rade slično kao što zvuče: tako što jedan deo klizi preko drugog, baš kao klizna staklena vrata. Ovo može omogućiti odličan protok vazduha i relativno dobro zaptivanje. Klizači se često koriste za izlazne prozore u podrumu, ali im nedostaje sofisticirani izgled za područja u kojima je privlačnost ivičnjaka veća briga.

Aluminijumska klizna balkonska vrata
foto: BETAPLAST / Aluminijumska klizna balkonska vrata

Tenda prozor

Ovi prozori su dobili ime po zaštiti poput tende koju pružaju kada su otvoreni. Ovo ih čini dobrim opcijama ako želite da držite prozore otvorene tokom kiše. Za razliku od prozora koji se otvaraju u vertikalnoj ravni, prozori tende se otvaraju sa vrha okvira. Mehanizam radilice je jednostavan za rukovanje i stvara čvrsto zaptivanje kada se ne koristi. Kada su otvoreni, omogućavaju pristojan protok vazduha.

Dekorativni prozor

Dostupni u različitim stilovima od vitraža do staklenih blokova, dekorativni stakleni prozori su uglavnom nepokretni. Svrha ovih prozora može biti dvostruka: daju lepu tačku dizajna i mogu pružiti malo privatnosti. Iz tog razloga se često nalaze u blizini ulaznih vrata ili u kupatilima.

Krovni prozor

Sjajno rešenje za obezbeđivanje prirodnog osvetljenja unutrašnjih prostorija, krovni prozori su ugrađeni u krov. Krovni prozori mogu biti fiksni ili ventilirani. Vrste koje se otvaraju su slične prozorima za krilo ili tendu po tome što se otvaraju šarkom.

VELUX krovni prozori
VELUX krovni prozori

Iako ne biste trebali očekivati da se krovni prozor potpuno otvori, čak i malo ventilacije može pružiti dobrodošao protok vazduha u prostor.

Prirodno svetlo je popularna prodajna karakteristika za domove, tako da donošenje mudrog izbora pri izboru prozora može biti odličan povrat ulaganja. Bez obzira da li gradite ili preuređujete, izaberite tipove prozora koji odgovaraju vašim potrebama za osvetljenjem, funkcijom i cenom.

Prethodni tekstPergola pored bazena u dvorištu
Sledeći tekstMeđunarodni forum budućnosti 2023: GEALAN uvodi svoje partnere u trendove u industriji