Potpuno opušteno sve do Stenovitih planina

SWISSPACER Air osigurava bezbedan transport i izolaciono staklo sa stabilnim pritiskom za “Humboldt Project” u Denveru

The “Humboldt Project” nedavno je završen u četvrti Vhittier u Denveru, SAD. Savremeni stambeni kompleks od tri porodične kuće uglavnom inspiriše svojom kubnom arhitekturom i velikim prozorima. Ne samo zbog ogromnih razlika u visini duž transportnog puta od proizvodnog pogona u Poljskoj do mesta ugradnje, jedinice sa trostrukim zastakljivanjem opremljene su inovativnim SWISSPACER Air – inteligentnim rešenjem za izolaciono staklo sa izjednačenim pritiskom tokom celog puta.

Dizajniran od strane lokalne arhitektonske kancelarije Studio Limited (Denver), tri stambene zgrade „Humboldtovog projekta“, skladno integrisane u postojeću okolinu, kombinuju moderan dizajn zgrada sa doslednom održivošću. Dvospratne zgrade odlikuju se jasnim, purističkim dizajnom, visokim udelom staklenih površina, puno dnevnog svetla i otvorenošću u dizajnu prostorija, kao i upotrebom visokokvalitetnih materijala.

Humboldt projekat, Denver, SAD
Moderan stambeni objekat kubične arhitekture i prozorima velikih dimenzija / Copyright: www.tycole.com

Kombinacija estetske arhitekture i energetske efikasnosti

U potrazi za optimalnim rešenjem za ukupno 48 prozora i kliznih vrata, od kojih su neka prilično velika, arhitekte su se oslonile na stručnost Vonderhausa. Kao jedan od vodećih dobavljača prozorskih sistema visokih performansi u Severnoj Americi, kompanija kombinuje višedecenijsko iskustvo sa visokokvalitetnom izradom i najnovijim tehnologijama.

Kako bi zadovoljili visoke zahteve u pogledu dizajna i energetske efikasnosti „Humboldtovog projekta“, stručnjaci iz Vonderhausa konstruisali su prozore koristeći moderne jedinice sa trostrukim zastakljivanjem sa odstojnicima sa toplim ivicama iz kompanije SWISSPACER – koju je u Evropi proizveo poljski stručnjak za staklo Vitroterm (Murow).

Humboldt projekat, Denver, SAD
Prozori su konstruisani korišćenjem savremenih trostrukih zastakljivanja sa odstojnicima od toplih ivica od SWISSPACER -a / Copyright: www.tycole.com

Matthew VonderHaar, generalni direktor Vonderhausa, objašnjava: „Za nove zgrade u Denveru, lokalno primenljivi standard IECC 2018 zahteva maksimalnu vrednost Uw od 1,70 W/(m²K) za prozore. Sa odabranim ostakljenjem i termičkim prekidom na ivici ostakljenja, bez problema smo uspeli da ispunimo zahteve i postignemo vrednost Uw od 0,9 W/(m²K).”

Izvanredna bezbednost uz umanjen rizik od loma

Još jedan poseban izazov na ovom projektu bio je dugačak transportni put sa ogromnim razlikama u visini od skoro 1.400 metara između poljske proizvodne lokacije i lokacije objekta za ugradnju u Denveru.

Humboldt projekat, Denver, SAD
Humboldt projekat, Denver, SAD / Copyright: www.tycole.com

Matthew VonderHaar: „Za projekte koji se nalaze na više od 1.000 metara nadmorske visine, koristimo samo SWISSPACER Air. To je najbolja opcija za smanjenje opasnosti koje mogu nastati zbog razlike u pritisku. I možemo biti potpuno opušteni u slučaju promena na transportnoj ruti u poslednjem trenutku.”

SWISSPACER Air je metalna čaura sa integrisanom posebnom membranom i integrisana je direktno u odstojnu šipku. Posebna struktura donosi trajno, sporo izjednačavanje pritiska između okoline i šupljine između stakala. Ovo je omogućilo siguran transport, s obzirom na ekstremne uslove tokom puta.

U ovom projektu, staklene izolacione jedinice prevožene su preko nekoliko hiljada kilometara teretnim brodom, vozom i kamionom, sa velikom razlikom u temperaturi i visini. Matthew VonderHaar: „Koristimo SWISSPACER Air zbog dobrog iskustva koje smo imali na svim projektima izgrađenim na visinama većim od 1.000 metara. Za razliku od uobičajenih sistema za merenje visine, komponenta reaguje na svako opterećenje koje može nastati tokom neplaniranih odstupanja od izabrane rute. Stalno se prilagođava pritisku vazduha u neposrednoj okolini i stalno reguliše pritisak u šupljini između stakala. Po našem mišljenju, on je daleko superiorniji od kapilarnih sistema koji su se ranije koristili.” Na kraju, korišćenjem SWISSPACER Air -a omogućava se veća šupljina između stakala – što takođe poboljšava zvučnu izolaciju.

Jednostavna ugradnja distancera u gotove IZO pakete stakla

SWISSPACER Air je vrlo jednostavno ugrađen u staklenu ivicu izolacionih staklenih jedinica proizvedenih u fabrici dugogodišnjeg partnera Vonderhausa Vitroterm u Poljskoj. Kada je izbušena, komponenta je zavrnuta u SWISSPACER Ultimate odstojnu šipku sa toplim ivicama. Za izolacione zastakljujuće jedinice koje se isporučuju u SAD i Kanadu, Vitroterm i Vonderhaus odavno koriste ovo inteligentno rešenje kao standard – čime se osigurava veća bezbednost transporta i minimizuje rizik od loma.

Projekat: Humboldt Project (Denver, USA)
Arhitekte: Studio Limited (Denver, USA)
Konstrukcija prozora: Vonderhaus (Denver, USA)
Proizvođač IZO stakla: Vitroterm-Murow SA (Murow, Poland)
Distanceri: SWISSPACER Ultimate sa SWISSPACER Air
Završetak radova: 2020

www.swisspacer.com

SWISSPACER
Vetrotech Saint-Gobain (International) AG
Sonnenwiesenstraße 15
8280 Kreuzlingen
Švajcarska
info@swisspacer.com
www.swisspacer.com

Prethodni tekstelumatec – Sledeća generacija obrade profila
Sledeći tekstNova generacija ALUMINCO ograda