Kontejneri postaju jedno od obeležja u arhitekturi naših prostora

Savremena arhitektura postepeno osvaja svet, a u osnovi njenog koncepta nalazi se kuća od kontejnera koja postaje sve popularnija na našim prostorima. Ovaj koncept kuće od kontejnera rođen je u Americi, međutim, poslednjih godina je zbog efikasnosti, kreativnosti i održivosti, kontejnerska gradnja osvojila ove prostore. Posebno se ističe ekološki aspekt zato što se kontejneri prave od recikliranog materijala, pa je to odlučujući razlog što, iako nisu čvrsti poput zidanih domova koji su primat na ovim prostorima, zadovoljavaju potrebe savremenog čoveka koji teži životu koji je što funkcionalniji i iskonski bliži jednostavnosti. Ovo su razlozi zbog kojih raste njihova prodaja kontejnera koji osvajaju arhitekturu na ovim prostorima.

Kakva je prodaja kontejnera kod nas?

Ovo je vrlo mlad ogranak arhitekture baziran na isplativosti, pa iz tog razloga raste prodaja kontejnera koji su kod nas potpuno otkriće u ovoj oblasti. Pretvaranje metalnih sanduka u stambeni prostor je danas, ne samo građevinski, već i dizajnerski izazov. Na samom začetku ovog koncepta gradnje, bilo je važno da unutrašnjost kontejnera bude funkcionalna, a onda se vremenom išlo korak i korak dalje, do toga da je uređenje unutrašnjosti, ali i spoljašnjosti kontejnera postalo jedan od najvećih izazova današnjih dizajnera eksterijera i enterijera. Prodaja kontejnera polako, ali sigurno raste, zato što je potrebno vreme kako bi se promenila svest o novom i modernom načinu gradnju, koji će u budućnosti postati standard.

Transportnom kontejneru se osamdesetih godina prošlog veka promenila namena, tada niko nije očekivao da će iskorak ka inovativnom arhitektonskom rešenju postati jedan od dominantnih vidova stambene gradnje, što kontejnerska arhitektura danas jeste. Jasno je da postaje sve prisutnija, međutim, kontejner se ne nameće samo kao moderan arhitektonski vid, već je sve prisutniji i kao dizajnersko rešenje, ali i ekološka alternativa starom načinu gradnje koji dominira na ovim prostorima. Takođe, kontejneri se prave kao modularne stambene ili poslovne jedinice, koje su naše firme počele da izrađuju potpuno nove i po meri.

Put od neuglednog transportnog kontejnera do stilskog stambenog prostora

Kada je pre pola veka započeta kontejnerska arhitektura, mnogi nisu ni razmišljali o tome da će jednoga dana biti moguća prodaja kontejnera kao i prodaja montažnih kuća. U međuvremenu su od jednostavno modifikovanih kutija za stanovanje sa zadržanim spoljašnjim rebrastim izgledom postali prava mala remek dela u dizajnu, pa je dizajniranje i opremanje njihove unutrašnjosti, ali i spoljašnjosti, poslednjih godina jedna od dominantnih oblasti u pejzažnoj arhitekturi. Zato što naselja kontejnerskog tipa, a njih je sve više i u našim krajevima, postaju sve prisutnija, ne samo u naseljima gde žive siromašni, već i u luksuznim delovima grada, posebno na obodima, gde kontejnerske kuće niču na mestu gde su nekada nicale vikendice.

U Srbiji je sve veća otvorenost za tržište modularne gradnje, a stručnjacima u ovoj oblasti je najvažnije da stambeni ili poslovni prostor nikne u tren oka, uz otvorenu mogućnost da se kontejneri modeliraju, uklapaju i kombinuju u arhitektonsku jedinicu prema željama i afinitetima klijenata. Klijenti mogu da biraju kontejnerske jedinice i slažu ih kao da slažu lego kocke, a onda uređuju taj prostor s lakoćom. Što se tiče energetske efikasnosti, kontejneri se jednostavno oblože panelima, koji se mogu naći i od prirodnih materijala, tako da se obezbeđuje dobra zvučna i termo izolacija, čime se stiču idealni uslovi za život.

Prethodni tekstČasopis Prozori+Vrata koji biste voleli da vidite u svom sandučetu – godišnja pretplata!
Sledeći tekstOživite veliku prazninu: Priručnik za stvaranje unikatnih prostora!