Švedska pre roka do obnovljive energije koju je sebi zacrtala!

Iako je na polju pristupačne, obnovljive energije Švedska postavila ambiciozne ciljeve, a kao rok za ispunjenje 2030. godinu, mogla bi da ih ostvari već krajem 2018, čak 12 godina ranije nego što je zacrtala – i to zahvaljujući vetrenjačama.

Švedsko udruženje vetroelektrana najavilo je da bi od kraja 2018. godine, na godišnjem nivou, njegovi članovi mogli da proizvode 18 teravat-sati struje. Njihovom zaslugom nacija bi ispunila jedan od segmenata Agende 2030 za održivi razvoj.

Vetar je jedan od glavnih proizvođača prirodne električne energije
Vetar je jedan od glavnih proizvođača prirodne električne energije

Ujedinjene nacije su Agendu 2030 razvile 2015. godine i ona prožima četiri različite oblasti: humanitarni razvoj, održivost životne sredine, dugoročno ekonomsko planiranje i podsticanje mira. Krećući se u njenim okvirima, Švedska je razvila plan za okončavanje siromaštva, obezbeđivanje čiste vode i higijenskih uslova stanovništvu i borbu protiv klimatskih promena.

Postoji mogućnost da već krajem ove godine Šveđani precrtaju dve stavke svog energetskog plana: univerzalnu dostupnost pristupačnog, pouzdanog i savremenog energetskog sistema i značajno povećanje udela obnovljivih izvora energije u snabdevanju na globalnom nivou.

Udruženje tvrdi da će, zaključno sa poslednjim danima godine, širom njihove zemlje struju proizvoditi 3681 vetroelektrana.

Kao ključni faktor napretka vidi se porast investicija u sektor obnovljive energije. Da li će zahvaljujući njemu Švedska još jedan od svojih ciljeva pretvoriti u realnost – a to je da do 2045. godine svoje emisije štetnih gasova smanji na nulu?

Izvor:www.energetskiportal.rs