Još 3 kule „niču“ u Beogradu

Pored kule u okviru „Beograda na vodi“ tu su i kule u okviru projekta „Skajlajn“, Ušće 2 i „Vest 65“.

Kako prenosi Blic, neka gradilišta su već otvorena, kao što je „Skajlajn“ kod bivse zgrade MUP-a u Ulici kneza Miloša ili drugog na Ušću (Ušće 2), dok se u okviru „Beograda na vodi“ najavljuje 168 metara visoka građevina. Ovim kulama će se, po revidiranom urbanističkom projektu koji se trenutno nalazi na javnom uvidu u Gradskoj upravi, pridružiti i kula u novobeogradskom Bloku 65, u okviru druge faze projekta „Vest 65“.

Taj objekat bi trebalo da ima 40 spratova i 150 metara visine, dok je ranije planirano da ima 33 sprata i 140 metara. Pre nekoliko nedelja počela je i izgradnja poslovnog objekta „Kula Ušće 2“ čiji kamen temeljac je položen krajem februara ove godine. Projekat sprovodi domaći investitor „MPC Propertis“, vredan je skoro 65 miliona evra, a predviđa podizanje kule od 22 sprata, visoke 103,9 metara.

Beograd na vodi
Foto: BEOBUILD.RS / RAS SRBIJA

Završetak radova na izgradnji nove kule na Ušću, koja je osmišljena kao bliznakinja već postojećeg objekta na toj lokaciji, predviđen je u 2020. godine. Kada je u pitanju staro jezgro grada, na jesen je počela gradnja „Skajlajna“, modernog stambeno-poslovnog prostora sa tri kule – centralnom visokom skoro 130 metara i dve manje od 64 i 77 metara. U pitanju je investicija izraelske kompanije „AFI Jurop“, koja će se prostirati na preko 100.000 kvadrata. Uskoro bi u visinu trebalo da krene i kula „Beograd“ u okviru projekta „Beograd na vodi“, koja je, prenosi Blic, u nekoliko navrata menjala oblik i visinu, pa je sa prvobitno zamišljenih 220, „spala“ na 168 metara, što je čini najvećom među navedenim gradskim neboderima.

Iz Blica podsećaju da se o kulama razmišljalo i pre aktuelnih projekata, a da je „samo na papiru“ ostalo nekoliko kula poput one u Luci Beograd, za koju je investitor najavljivao da će biti visoka 250 metara, „Delta toranj“ na Novom Beogradu (144 m), „Delta šoping mol“ na Autokomandi (102 m), kao i kule na mestu hotela „Jugoslavija“ (137 m).

Izvor: www.grenef.com

Prethodni tekstZašto je toliko zgrada u Srbiji energetski neefikasno?
Sledeći tekstŠvedska pre roka do obnovljive energije koju je sebi zacrtala!