Jugoslovenska arhitektura u Njujorku do 13. januara 2019.

U Muzeju moderne umetnosti u Njujorku sve do 13. januara 2019. otvorena je izložba „Konkretna utopija: Arhitektura u Jugoslaviji 1948-1980“, prva prezentacija graditeljske delatnosti sa ovih prostora u SAD, koja je izazvala veliku pažnju američkih medija.

CNN ističe kako su nekadašnja zdanja i spomenici Titove Jugoslavije sada oronuli i zaboravljeni. Kada se naša zemlja okrenula svetu, turisti su pohrlili, a novi hotelski kompleksi na Jadranu nicali su kao pečurke. CNN naročito navodi kao primer veličanstveni hotel „Haludovo“ na Krku otvoren 1972, danas u propadanja. Sličnu sudbinu doživeo je i spomenik nastradalima u bici za Sutjesku Miodraga Živkovića. Izuzetan procvat jugoslovenske arhitekture, kako zapaža CNN, bio je kratkotrajan, ali smeo.

„Titova Jugoslavija, ma koliko autoritarna u svojoj srži, bila je pokušaj da se pronađe treći put između sumornog sovjetskog socijalizma i glamuroznog osećaja slobode iz posleratne Amerike“, navodi CNN i podseća da je na Svetskoj izložbi u Briselu 1958. jugoslovenski paviljon (dizajnera Vjenceslava Rihtera) bio sačinjen od staklenih zidova, širokih ulaza i elegantnih stepenica, „briljantni odgovor na tešku sovjetsku školu socijalističkog realizma“.

„Nova jugoslovenska arhitektura, uglavnom niskobudžetna i rađena od fleksibilnog betona, bila je smeo način da se izrazi različitost zemlje u odnosu na okruženje, ali i različitost kultura unutar sopstvenih granica, različitost izražena energijom, maštom i elanom“, zaključuje autor teksta Džonatan Glansi, britanski kritičar arhitekture i pisac.

„Njujork tajms“ ističe da je izložba pokazatelj kako je mnoštvo spomenika imalo za cilj da preko futurističke apstrakcije ujedini multietničku državu. „Pre rata i rascepa, na vidiku je bila jedna grandioznija budućnost, modelovana u staklu i betonu“, piše Džejson Farago u tekstu za „Njujork tajms“ koji je naslovio „Mešalica za beton kao muza“, naročito pohvalivši prateći katalog (štampan u Sloveniji!) koji obuhvata oko 400 objekata.

Izvor: blic.rs