Arhitektura Jugoslovenska arhitektura u Njujorku do 13. januara 2019.

Jugoslovenska arhitektura u Njujorku do 13. januara 2019.

U Muzeju moderne umetnosti u Njujorku sve do 13. januara 2019. otvorena je izložba „Konkretna utopija: Arhitektura u Jugoslaviji 1948-1980“, prva prezentacija graditeljske delatnosti sa ovih prostora u SAD, koja je izazvala veliku pažnju američkih medija.

CNN ističe kako su nekadašnja zdanja i spomenici Titove Jugoslavije sada oronuli i zaboravljeni. Kada se naša zemlja okrenula svetu, turisti su pohrlili, a novi hotelski kompleksi na Jadranu nicali su kao pečurke. CNN naročito navodi kao primer veličanstveni hotel „Haludovo“ na Krku otvoren 1972, danas u propadanja. Sličnu sudbinu doživeo je i spomenik nastradalima u bici za Sutjesku Miodraga Živkovića. Izuzetan procvat jugoslovenske arhitekture, kako zapaža CNN, bio je kratkotrajan, ali smeo.

„Titova Jugoslavija, ma koliko autoritarna u svojoj srži, bila je pokušaj da se pronađe treći put između sumornog sovjetskog socijalizma i glamuroznog osećaja slobode iz posleratne Amerike“, navodi CNN i podseća da je na Svetskoj izložbi u Briselu 1958. jugoslovenski paviljon (dizajnera Vjenceslava Rihtera) bio sačinjen od staklenih zidova, širokih ulaza i elegantnih stepenica, „briljantni odgovor na tešku sovjetsku školu socijalističkog realizma“.

„Nova jugoslovenska arhitektura, uglavnom niskobudžetna i rađena od fleksibilnog betona, bila je smeo način da se izrazi različitost zemlje u odnosu na okruženje, ali i različitost kultura unutar sopstvenih granica, različitost izražena energijom, maštom i elanom“, zaključuje autor teksta Džonatan Glansi, britanski kritičar arhitekture i pisac.

„Njujork tajms“ ističe da je izložba pokazatelj kako je mnoštvo spomenika imalo za cilj da preko futurističke apstrakcije ujedini multietničku državu. „Pre rata i rascepa, na vidiku je bila jedna grandioznija budućnost, modelovana u staklu i betonu“, piše Džejson Farago u tekstu za „Njujork tajms“ koji je naslovio „Mešalica za beton kao muza“, naročito pohvalivši prateći katalog (štampan u Sloveniji!) koji obuhvata oko 400 objekata.

Izvor: www.blic.rs

Prethodni tekstŠvedska pre roka do obnovljive energije koju je sebi zacrtala!
Sledeći tekstU Banatu zelenom energijom“ snabdevaće se 200.000 domaćinstava

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here