Koju boju prozora izabrati, pitanje je sad?

Složićete se da je fasada vašeg doma ona prva slika, prvi utisak vašeg doma koji isti ostavlja na posmatrača. Ključnu ulogu u tom utisku nose prozori. Često ih nazivaju i oči objekta. A, kako je boja očiju nešto što prvo primetimo, takva situacija je i sa prozorima.

U zavisnosti od toga koju boju prozora odaberete isti mogu dodatno naglasiti ili umanjiti spoljašnji izgled vašeg doma, što znači da ista ta boja mora biti više od pukog detalja.

Ističući značaj boje prozora u kompletnom izgledu samog objekta, evo šta treba da znate i na šta da obratite pažnju, kako biste napravili najbolji izbor za svoj dom.

Zašto je boja prozora važna?

Najlepši izgled postiće oni objekti na kojim je uspostavljen sklad između fasade i boje prozora. Savršeno odabrana boja prozora može dovesti do toga da izgled fasade i samog objekta postane estetski neodoljiv, dok neusklađene boje mogu umanjiti  besprekornu fasadu. Izbor prozora određene boje odražavaju jedinstveni, lični stil objekta, odnosno vlasnika objekta. Zahvaljujući boji prozora, objekat može imati izgled od tradicionalne elegancije do modernog stila.

Najpopularniji izbori boja prozora

Iako postoji široka paleta boja, kada su okviri u pitanju, posebno od pojave samolepljivih folija, u svetu vanvremenska i uvek aktuelna je varijanta prozora sa belom, odnosno crvenom bojom okvira prozora.

Prozori u crvenoj boji
Crveni prozori / Foto: pexels.com

Beli prozori

Popularnost belih prozora nikada nije nestala. Ovi prozori nude svestran izgled koji se neprimetno uklapa sa gotovo svakim arhitektonskim stilom i paletom boja. Posebno su pogodni za kreativne, tradicionalne domove, ali im se ne može osporiti ni minimalizam modernog savremenog dizajna.

Crni ili antracit prozori

Antracit prozori odišu hrabrošću i sofisticiranošću sa upečatljivim kontrastom na mnogim fasadama. Potražnja za antracit metalik prozorima naglo je porasla poslednjih godina, posebno za kuće modernog ili industrijskog dizajna. U odgovarajućem okruženju, gde se misli na fasadu svetlijih boja, ovi prozori mogu stvoriti dinamičan i dominantan krajnji izgled objekta.

Trendovi u izboru boja prozora

Trendovi boja prozora značajno su se promenili zahvaljujući savremenim tehnologijama i proizvodnji prozora, a potom i menjanja želje vlasnika objekata, koje su bile u skladu sa razvojem i usavršavanjem same stolarije. Pored klasičnih paleta boja koje su bile i uvek će biti popularne, postoji novi talas nijansi koji privlači pažnju savremenih dizajnera i vlasnika objekata. Evo nekih od najmodernijih boja u nastajanju i saveta kako postići maksimum od njih, kada je estetika objekta u pitanju.

Braon prozori

Braon prozori su jedna od veoma čestih i omiljenih boja korisnika. Zašto je to tako, pitate se? Zato što se ti prozori savršeno uklapaju ili čine upečatljiv kontrast u odnosu na fasadu, čime doprinose završnoj estetici samog objekta.

Prozori braon boje zrače toplinom, šarmom i kao takvi često se nalaze na starim, tradicionalnim, rustičnim objektima.

Mornarski prozori u plavim nijansama

Mornarski prozori u plavoj nijansi pružaju opušten, sofisticiran izgled objekta na kome se nalaze. Lepo se stapaju sa belim ili sivim eksterijerima i daju dubinu kućama sa završnim obradama od cigle ili kamena. Ovi prozori takođe evociraju klasičan stil dok nude svež zaokret tradicionalnim paletama boja.

Sivi prozori

Sivi prozori su savršeni za one koji traže neutralnu boju, ali žele savremeniji izgled za svoj dom. Sivi prozori nude moderan zaokret, izuzetno dobro uparujući se sa brojnim spoljašnjim bojama kuće, posebno svetlijim nijansama, pružajući kontrast koji je suptilan, ali izražen. Ovi faktori čine sive prozore odličnim izborom za one koji žele da se istaknu bez velikog rizika.

Smeđi prozori – dekor i tekstura drveta

Drvo dekor prozori govore mnogo o tradiciji, lepoti prirodnih materijala, ali i eleganciji i prefinjenom ukusu dodajući notu  luksuza vašem domu. Dobro se slažu sa eksterijerima od kamena i kućama klasične arhitekture. Smeđi okviri prozora takođe služe kao savršena pozadina za velike zelene pejzaže, ističući lepotu prirodnog okruženja.

Drveni prozori
Prozori u drvo dekor boji / Foto: pexels.com

Zelena boja prozora

Za one koji su skloni paleti inspirisanoj prirodom, prigušeni zeleni okviri prozora mogu pružiti spokojan i organski dodir. Zeleni prozori takođe izuzetno dobro funkcionišu za kuće okružene bujnim pejzažima, jer ovi prozori mogu upotpuniti već impresivne zelene površine.

Saveti za odabir prave boje prozora za vaš dom

Odabir idealne boje prozora je više od jurenja za trendovima. Radi se o pronalaženju prave pogodnosti za vašu kućnu arhitekturu i lični ukus.

Da bismo vam pomogli da pronađete najbolju opciju prozora za svoj dom, uzmite u obzir ove faktore:

  • Procenite spoljašnju paletu boja vašeg doma;
  • Razmotrite koja boja fasade je dominantna, jer ista mora biti komplementarna boji prozorskog okvira, kako bi krajnji izgled objekta bio estetski neodoljiv. Budite u toku sa arhitektonskim trendovima.

Iako je važno ne juriti trendove, jednako je važno izbegavati odabir prozora koji će uskoro izaći iz mode. Danas je to bar lako. Prosurfujte virtuelnim svetom i saznajte šta je aktuelno, a šta aut i nakon toga izaberite boju svojih prozora.

Ne zaboravite

Pored estetske privlačnosti, boja okvira prozora mora zadovoljiti i funkcionalnost. Pa tako beli prozori doprineće većoj količini svetlosti unutar objekta, smeđi prozori kao imitacija drveta daju toplinu i ugodnost enterijeru, dok zelena utiče na pospešivanje identiteta i karaktera samog objekta.

Postojanost boja, otpornost na UV zračenje, atmosferske prilike, kao i način održavanja ključne su stvari koje utiču na kvalitet samog prozora i treba ih imati na umu prilikom izbora prozora i stolarije generalno.

Uzmite inspiraciju iz susedstva

Personalizacija je važna, ali i harmonija susedstva. Obratite pažnju na boje drugih komšijskih domova kako bi se vaš dom isticao ili pak uklopio sa okolinom. Koje prozore odabrati, to je već psihologija i odraz vaše želje i volje. Gledajte da se ne vodite mišlju „šta će komšiluk reći“. Mnogo je važnije šta ćete vi reći, odnosno najvažnije kako ćete se vi osećati. Nikada ne zaboravite sebe. Pa ni u izboru boje vaših prozora.