Prozori i vrata i ove godine na sajmu nameštaja u Beogradu

Retka stvar koja je ostala ista već decenijama jeste shvatanje da se na sajmovima “bolje prođe” što se tiče kupovine. Još su moji roditelji pravili planove šta će da kupe na sajmu, a naravno sajam nameštaja je i tada bio jedan od najinteresantnijih valjda zbog ciljne grupe, koju čine sve građanke i građani naše zemlje. S obzirom na popularnost istog i činjenicu da je časopis “Prozori&vrata“ uvek tamo gde su aktuelnosti, biću i ja tamo da “bolje prođem” nego što bih u gradu, u nekom salonu nameštaja.

Međunarodni sajam nameštaja u Beogradu je najznačajnija sajamska manifestacija u oblasti nameštaja, uređenja enterijera i prateće industrije repromaterijala i mašina za industriju nameštaja u regionu Jugoistočne Evrope.

Sajam nameštaja 2016 - polazno mesto za opremanje prostora

Beogradski sajam nameštaja je već duže od pola veka, od momenta svog osnivanja daleke 1963. godine, mesto okupljanja i promocije svih značajnih proizvođača iz regiona i Evrope i odavno je mesto na kome izlagači predstavljaju svoje najnovije proizvode, kolekcije i trendove u dizajniranju nameštaja, mesto gde se razmenjuju informacije i ideje, neguju postojeći poslovni kontakat i ostvaruju novi. To su otprilike te godine kada su moji roditelji i počeli da odlaze, a ja se sećam čuvenog kreveta oko kojeg je bilo polemike jer su se dvoumili između dva. Naravno, na kraju je mama pobedila i tata se složio da je njen izbor bolji, više zbog toga da ne ostanu na sajmu do zatvaranje, nego što je stvarno verovao u valjanost njenog izbora.

E, da se mi ipak vratimo u 2016. godinu i pričamo o ovogodišnjem izboru i programu samog sajma. Izlagački program obuhvata kompletnu industriju nameštaja od faze primarne prerade drveta do izrade finalnog proizvoda.

Tom prilikom biće izložen nameštaj svih vrsta i namena, za opremanje stambenog i javnog, kancelarijskog prostora, unutrašnje dekoracije i uređenje enterijera, kao i poseban segment izlaganja repromaterijala, mašina i alata za industriju nameštaja.

Naravno, da svaka respektabilna manifestacija pokušava da se okiti inovacijama, pa je to slučaj i sa ovogodišnjim sajmom. Sajam nameštaja, doživeće, kažu organizatori, značajan redizajn i iskorak u dva pravca – u konceptualnom smislu programskim akcentovanjem dizajnerski orjentisanih kompanija, a na biznis planu jačanjem poslovne posete kroz uvođenje Hosted Buyers programa.

Sajam nameštaja 2016 - polazno mesto za opremanje prostora

Sajam mašina, alata i repromateijala iz oblasti drvne industrije: dosadašnji segment sajma prerastao je u zasebnu sajamsku manifestaciju sa širokom paletom ponude.

Ono što mene, kao fizičko lice zanima, a i zašto će mnogi od vas doći i obići ovaj sajam, je činjenica koja kaže da se na sajmu mogu kupiti unikati. Ove godine ćemo u tom smislu moći da obiđemo tzv. „izložbu mladih dizajnera“ koju će voditi vodeći umetnici iz čitavog regiona. E, tu, planiram da kupim sto za dnevni boravak koji će uraditi neki mladi umetnik i komšinica neće moći da mi ukrade ideju jer bi joj se baš lepo uklopio baš taj (moj) komad nameštaja.

Elem, biće mnogo toga za videti i obići jer će se Izlaganje održati na kompletnom raspoloživom izlagačkom prostoru.

Kvalitetu ovogodišnjeg  Međunarodnog sajma nameštaja doprineće i raznovrstan prateći program: prezentacije, skupovi, radionice i saveti dizajnera i arhitekata, stručni časopisi gde ćemo se predstaviti i mi iz redakcije časopisa “Prozori&vrata”, a svakom posetiocu našeg štanda biće poklonjeno najnovije, redizajnirano, izdanje na koje smo jako ponosni.
Uostalom, očekujemo vas na štandu. Vidimo se u Beogradu!

Piše: Mirjana Makarin Plavšić