Profesionalna instalacija prozora pomoću ift-alata za instalaciju

Vesti sa proverenog mrežnog alata

Besplatni mrežni alat „ift-Installation Tool“ omogućava monterima, projektantima i instalaterima profesionalno planiranje strukturalne veze koja će poštovati građenje vezano za fiziku zgrade, fiksiranje i zaptivanje. Ono što je novina jeste zidna nadgranja predviđena za renoviranje sa novootkrivenom izolacijom. Dakle, planiranje je sada moguće i sa neutralnim proizvođačima profila od PVC-a, drveta i aluminijuma. Takođe, za Austriju sada postoji automatski proračun opterećenja vetra. Statičko dimenzioniranje je takođe prilagođeno ONORM-u. Dodatno, pored alata za instalaciju ift-instalacija, koji je neutralan na proizvodu, dostupne su i specifične verzije za kompanije kojima su ponuđeni i posebni proizvodi za brtvljenje i pričvršćivanje.

Svaki stručnjak za prozore već je iskusio da instalateri i proizvođači prozora dolaze u sukob sa arhitektama ili graditeljima oko profesionalnog dizajna instalacije na gradilištu. Opšta pravila i jednostavni detalji uzoraka su od male pomoći, jer male promene dizajna često imaju veliki uticaj na fiziku zgrade. Zbog toga je ift Rosenheim, pre nekoliko godina, razvio ift-Installation Tool u Nemačkoj i Engleskoj. U međuvremenu, korisnici su već stvorili preko 25 000 PDF-ova.

Nakon besplatne registracije na www.ift-montageplaner.de, alat za instalaciju omogućava brzo i profesionalno planiranje ugradnje prozora unutar zidne veze. Korisnika vodi meni u kojem su tehnički neprikladne konstrukcije i sistemi montaže isključeni. Ovo je podržano informacijama i mogućnosti za on-line pomoć. Osnova alata za instalaciju ift je „(RAL) smernica za ugradnju prozora i spoljnih pešačkih vrata (Montageleitfaden)“.

Nova funkcija u alatu za instalaciju
Nova funkcija u alatu za instalaciju: sve zidne nadgradnje označavaju se bojom koja označava mesta renoviranja za opcionu zaštitnu instalaciju (Izvor: ift Rosenheim)

Program je dostupan u neutralnoj ift verziji, koja ne sadrži proizvod (sa dokumentacijom o montaži u PDF formatu), ali i u specifičnim verzijama za kompanije (Adolf Vurth GmbH & Co. KG, BTI Befestigungstechnik GmbH & Co. KG, Deflek Dichtsisteme GmbH, ISO-Chemie GmbH, Nußing GmbH, SFS intec GmbH) u kojoj je moguće izraditi prolazni instalacioni pasoš. Nakon odabira proizvoda (zidna konstrukcija/materijal, materijal prozora/profil prozora, sistem za brtvljenje/fiksiranje, itd.) i izbora dimenzija, strukturno-fizički proračun konstrukcione veze vrši se u realnom vremenu sa WinIso programom za izračunavanje, podržanim ift-om kao statičkim računom odgovarajućih sila.

ift instalacioni pasoš
Ift instalacioni pasoš i instalaciona dokumentacija koja dokazuje da je zgrada građena pravilno poštujući zakone fizike (Izvor: ift Rosenheim)

Svi izabrani proizvodi se čuvaju u bazi podataka i imaju neophodne testove za trajnu sposobnost za upotrebu. Zajedno sa dodeljenim identifikacionim brojem i KR kodom, postiže se visok nivo sigurnosti za putni ift instalacioni pasoš.

Ukratko najvažnije novine:

  • Podesive zidne nadgradnje proširene su primerima za obnovu.
  • Planiranje je sada moguće pomoću profila neutralnih proizvođača, izrađenih od PVC-a, drveta i aluminijuma.
  • Vetar se takođe automatski izračunava za Austriju.
  • Prilagođavanje statičke dimenzije ONORM-u je sada moguće. Partner za saradnju za to je Holzforschung Austria.
  • U celini, statičko dimenzioniranje zatvarača je sveobuhvatno poboljšano. Kompanijske verzije sada automatski izračunavaju vrstu i broj potrebnih zatvarača.

    Revidirano statičko dimenzioniranje i određivanje položaja učvršćivača u alatu za instalaciju ift (Izvor: Rosenheim)
    Revidirano statičko dimenzioniranje i određivanje položaja učvršćivača u alatu za instalaciju (Izvor: ift Rosenheim)

ift Rosenheim
Theodor-Gietl-Straße 7-9, 83026 Rosenheim, Germany
T +49 (08031) 261 0
F +49 (08031) 261 290
info@ift-rosenheim.de
www.ift-rosenheim.de