Električna brusilica – moćan deo svakog kompleta alata

Majstori praktično svih zanata, od vodoinstalatera do automehaničara, za mnoge poslove se oslanjaju na električnu brusilicu. Ulaganje u ovaj alat, bilo da ste amater ili profesionalac, pomoći će vam da obavite mnogo poslova, efikasnije i brže. U određenim situacijama, korišćenje brusilice umesto drugih alternativa može značajno poboljšati kvalitet vašeg rada.

U nastavku teksta objašnjavamo vam sve o vrstama i načinima primene električnih brusilica.

Šta su brusilice i koje vrste brusilica postoje?

Mašine u koje se ugrađuju brusne ploče i kojima se vrši brušenje, nazivaju se električne brusilice. Danas su na tržištu postoje različite vrste brusilica, a sve one služe svrsi i rešenju za određenu situaciju. Ove mašine koriste abrazivni točak kao rezni alat u mnogim oblicima i veličinama. Sa svim priključcima za brušenje koji su dostupni, električne brusilice će lako postati alat višestruke primene.

Imajte na umu da svaka vrsta brusilice može izgledati malo drugačije, čak i ako su istog tipa. U nastavku vam donosimo osnovne vrste električnih brusilica koje možete koristiti za sečenje i brušenje materijala.

Ugaone brusilice

Ugaone brusilice, poznate i kao brusilice pod pravim uglom, bočne brusilice ili disk brusilice, su najpopularniji i najčešći tip brusilice. Sa širokim spektrom upotreba, ovaj model ima točak pod pravim uglom u odnosu na dršku alata. Ovaj ručni električni alat se često koristi u proizvodnji i građevinarstvu. Njihova svestranost uključuje mogućnost korišćenja sa mnogim vrstama dodataka i rezača.

Stone brusilice

Stone brusilice su stacionarne mašine koje su obično pričvršćene za radni sto. One imaju dva rotirajuća abrazivna točka različitih veličina zrna za brušenje i oblikovanje alata koji treba da naprave ili poprave. Žičane četke ili točkovi za poliranje mogu se zameniti sa brusnim točkovima za čišćenje ili poliranje radnih predmeta.

Tračne brusilice

Tračne brusilice se prvenstveno koriste za obradu metala sa premazanim abrazijama. Mogu se koristiti za završnu obradu površina, oštrenje sečiva, uklanjanje ivica ili uklanjanje materijala.

Suvo-mokre brusilice

Abrazivne suvo-mokre brusilice se koriste za poliranje i brušenje kamena i pločica. Tečnost pomaže da se površina podmazuje, a brusilica hladi, dok je rezni točak u pokretu. Upotreba vode takođe pomaže da se smanji rizik od pucanja ili oštećenja reznog alata ili radne površine.

Ručne mini brusilice

Ručne mini brusilice su mali ručni rotacioni alati velike brzine za oblikovanje i poliranje koji imaju brusni nastavak malog prečnika. Ovi alati se mogu koristiti za brušenje, poliranje ili mašinsku obradu materijala. Brusilice su dostupne u ravnim i pravougaonim glavama. Mnoge se napajaju komprimovanim vazduhom ili malim električnim motorom. Različiti priključci takođe omogućavaju da se brusilice koriste za graviranje, konturisanje i obradu drveta.

Podna brusilica

Za veće komercijalne ili stambene radove sa puno kvadratnih metara radne površine, podne brusilice su najbolja opcija. Ovi abrazivni alati rade na brušenju betonskih površina, drveta, a odlični su i za čišćenje pločica i fuga. Slične veličine kao vakuum mašina, podne brusilice koriste horizontalne rotirajuće diskove koji uklanjaju površinski materijal.

Koja su područja primene električne brusilice?

Električna brusilica je korisna gotovo u svim poslovima, bilo da ih obavljate profesionalno ili u vidu hobija. Evo nekih od njenih najčešćih polja primene:

Obrada metala

Električne brusilice su odlične u radu na metalnim površinama. Jedna od najčešćih primena je čišćenje metala. Žičani diskovi i četke pričvršćene na električnu brusilicu su izuzetno efikasan način za uklanjanje boje i rđe, što metalu u konačnici daje ispoliran izgleda. Mogu se primeniti i za čišćenje baštenskog alata od prljavštine i osušenog cementa. Stari aluminijum može vratiti svoj sjaj pomoću točkića ili jastučića za poliranje. Ali ako je aluminijum izuzetno korodiran, možda ćete želeti da počnete sa brusnim diskom visokog zrna i kasnije pričvrstite disk za poliranje.

Električne brusilice mogu seći metal. Ako nemate slobodnog vremena i želite da napravite brze, grube rezove, brusilica je odličan alat za to. Takođe, može lako da seče kroz armaturu, gvožđe, vijke i žičanu ogradu. Jeftin dodatak za rezni točak je sve što vam je potrebno za većinu poslova sečenja metala.

Stolarija

Kada radite na metalu, ne postoji bolji alat od električne brusilice. Ali da li ste znali da se ovaj svestrani alat može koristiti i na drvetu, recimo prilikom obrade stolarije?

Naravno, kada je u pitanju brušenje, oblikovanje i rezbarenje drveta, postoji mnogo alata koje treba uzeti u obzir. Međutim, sama električna brusilica može sa lakoćom da izvrši sve ove tipične zadatke u obradi drveta.

Električna brusilica je možda jedna od najbržih metoda za urezivanje velikih udubljenja u drvo, bez gubljenja vremena i ulaganja mnogo truda pomoću dleta. Ovaj alat je takođe neverovatan u izravnavanju spojeva i zaglađivanju grubih površina pre nanošenja završne obrade.

Svaki projekat obrade drveta može se efikasno uraditi sa električnom brusilicom i odgovarajućim priključcima. Kada treba da oblikujete netaknuto drvo, abrazivni diskovi za rezbarenje omogućavaju laku kontrolu i delikatno brušenje površine za složene projekte u rasponu od umetničkih skulptura do nameštaja. S druge strane, kada radite sa debelim drvenim površinama i morate da izvršite agresivno sečenje, ništa nije bolje od moćnih klapnih diskova.

Oštrenje ivica alata

Ako ustanovite da neki od vaših baštenskih alata, kao što su ašov, motika ili grablje, postaju sve neprikladniji za obavljanje poslova, onda je možda vreme da ih malo naoštrite. Sekire, lopate, motorne testere i sečiva kosilice zahtevaju dosta opterećenja, što ih vremenom čini tupim. Opremite brusilicu brusnim točkom i imate odličan alat za oštrenje ivica na ovim važnim baštenskim alatima i održavanje njihove efikasnosti.

Međutim, kada to radite, pazite da ne pregrejete metal koji može da dobije plavkasto crnu boju. Tada neće dugo ostati oštar. Da biste sprečili pregrevanje, držite brusilicu u pokretu sve vreme i ne ostavljajte je predugo da radi na jednom mestu. Dobar savet je da često brišete metal sunđerom da bi se ohladio.