10. međunarodna konferencija DAN PROZORA 2023 – ift Rosenheim Hrvatska

Završena je 10. jubilarna međunarodna konferencija DAN PROZORA ift Rosenheim Hrvatska. Konferencija je okupila 300 gostiju/učesnika, stručnjaka iz branše iz 8 zemalja regiona.

Dan prozora 2023
Dan prozora 2023

S nama su bili proizvođači građevinske stolarije, prozora, vrata, fasada, stakla, okova, dihtunga, arhitekte, projektanti, renomirani dobavljači PVC i aluminijumskih sistema te ostali stručnjaci iz sektora. Konferencija DAN PROZORA ift Rosenheim Hrvatska od prvog dana osmišljena je kao edukativna platforma, event na kojem mi iz instituta ift Rosenheim prenosimo našim klijentima novosti iz područja legislativa, normi i standardizacije, laboratorijskih ispitivanja, nadzora i sertifikovanja naslonjeno na prozore, vrata, fasade, stakla, okova i sl.

Konferencija DAN PROZORA takođe je i mesto gde struka razmenjuje iskustva, mesto rasprava i networkinga, druženje sa svim stručnjacima iz područja građevinske stolarije i srodnih niša na jednom mestu. Tako i na ovoj jubilarnoj 10. konferenciji nije falilo interesa, diskusije i razgovori su se nastavili i nakon službenog dela.

Konferenciju DAN PROZORA otvorio je g. Hrvoje Komac (direktor ift Rosenheim Hrvatska) te u par reči pozdravio goste, uveo nas u program i teme te se osvrnuo na istoriju konferencije od prve 2013. godine do danas 2023. Uvodu se pridružio i član uprave ift Rosenheim Nemačka g. Michael Breckl-Stock koji je ispred Instituta pozdravio sve goste.

Dan prozora 2023
Dan prozora 2023

Teme dana su pomno izabrane, upravo davajući odgovor na aktuelna pitanja u branši i izazovnog tržišta, a prateći evropske trendove i smernice. Kroz dan su nam predavali stručnjaci iz instituta ift Rosenheim Njemačka, ali i ostali stručnjaci iz svojih područja koji već duži niz godina sarađuju s nama. Bilo je govora o ugradnji prozora i vrata kroz temu koju nam je obradio g. David Hepp (ift Rosenheim), zatim nastavili smo s novostima u sertifikovanju stakla što nam je približila gđa. Carolin Lamprecht (ift Rosenheim), dotakli smo se i uvek bitne vatrootpornosti na koju nam je skrenula pažnju gđa. Christine Schmaus (ift Rosenheim) i nakon prvog bloka predavanja otvorili smo panel raspravu na kojoj su svi posetioci mogli postavljati pitanja.

Na raspravi su učestvovali g. Robert Križanović (Gealan), g. Aleksandar Terer (Profine), g. Krešimir Posilović (Rehau), g. Josip Klasić (Deceuninck) te arhitekt g. Natko Bilić. Rasprava je potaknula mnoga pitanja iz publike, a pogotovo na temu toplotnih koeficijenata prozora Uw. Nakon pauze za druženje i networking, u drugom delu dana obradili smo sve prisutniju temu o cirkularnoj ekonomiji i dekarbonizaciji, te je bilo govora o EPD-u, CO2 karbonskom otisku proizvoda, LCA kao uslovima za sertifikovanju zgrada.

O održivosti zgrada govorio nam je g. Roland Fischer (ift Rosenheim), o CO2 emisiji u životnom veku zgrada govorio nam je profesor s Arhitektonskog fakulteta u Zagrebu g. Zoran Veršić a g. Alexander Riemer (AluKönigStahl) na vrlo interesantan i slikovit način zaokružio je priču o EPD-u (Environmental Product Declaration).

Konferencija Dan prozora 2023
Konferencija Dan prozora 2023

Na drugoj panel raspravi o EPD-u učestvovali su dragi gosti g. Zlatko Franolić (KFK), g. Damir Šimunović (Feal), g. Antonija Šerdoner (Pana Windows) i g. Viktor Segedi (Emerus). Naš gost govornik g. Michel Sieffert (Gealan) približio nam je klimatsku neutralnost, optimizaciju sirovine ka smanjenju CO2 te se dotaknuo reciklaže u PVC profilu. Na kraju g. Stefan Ude (ift Rosenheim) predstavio je nove savetodavne usluge koje je grupacija ift Rosenheim uvela ove godine.

Izložbeni materijal na Dan prozora 2023
Izložbeni materijal na Dan prozora 2023

10. konferenciju DAN PROZORA završili smo panel raspravom na kojoj su g. Ivica Maurović (Gealan), g. Michael Breckl-Stock (ift Rosenheim), g. Roland Fischer (ift Rosenheim) i g. Hrvoje Komac (ift Rosenheim Hrvatska) dali svoju završnu reč i zaključke. Nakon službenog dela konferencije, druženje se nastavilo na after partyju do večernjih sati.

Sva predavanja i službene fotografije te zaključke možete pronaći na web stranici www.ift-hrvatska.com. Konferencija DAN PROZORA pokazala se još jednom kao vodeći godišnji događaj ovog sektora, branše građevinske stolarije i srodnih materijala.

ift Rosenheim ift Hrvatska logo

ift Rosenheim Hrvatska
Ulica Huga Badalića 23
Hrvatska – 10000 Zagreb
T. +385 1 6147 378
info@ift-hrvatska.com
www.ift-hrvatska.com