REČ STRUČNJAKA: Na vaša pitanja u vezi sa folijom za stakla odgovara ekspert iz kompanije „LLumar“

Prozori su često slaba tačka omotača jedne zgrade. Kod nas se često dešava da su prozori na kućama stari pa ne dihtuju dobro, ali čak i novi prozori često imaju taj nedostatak da odaju odnosno primaju zaista mnogo toplote preko stakla. Naravno, ako je staklo sa specijalnim ispunama od gasa ova razmena toplote može biti svedena na manju meru ali čak i u tom slučaju nije naodmet dodatno se zaštititi. Sve više je vaš izbor i u letnjim i u zimskim mesecima folija za stakla i u ovoj oblasti uvek imate najviše pitanja, barem iz iskustva redakcije našeg portala.

Omogućili smo vam da saznate ono što vas interesuje tako što smo neka od vaših pitanja prosledili stručnjaku iz oblasti folija, Zoltanu Baratu iz kompanije “Barat-Promet” koja je i zastupnik “LLumar” folija u Srbiji.

Za šta je dobra folija? Zašto je postavljanje folija sve popularnije?
Foto: www.llumar.rs

 

1. Da li postoje neka stakla koja se sama zatamnjuju ili moram staviti folije? Zašto su i kada folije bolji izbor?

Postoji samozatamnjujuće staklo, ali je cena takvog proizvoda veoma visoka. Postoje tzv. folije / stakla koja mogu da se uključuju i isključuju; dok su uključene, providne su, a kada su isključene, zatamnjene su. Njihova cena u odnosu na standardne folije može da bude čak više desetina puta veća. Ove tehnologije su u početnoj fazi razvoja, proizvodi su veoma skupi i s obzirom na odnos cena – proizvod, njihovo korišćenje nije ekonomično.

2. Koliko nam folije štede leti, a koliko zimi?

To zavisi od tipa folije. Folije su osmišljene prvenstveno da ne propuštaju toplotu u unutrašnjost. Folije sa najboljim učinkom ( na pr. VHE ili RHE), postavljene na jednostruku staklenu površinu, mogu povećati učinak stakla čak za 80% u vezi sa zadržavanjem toplote u spoljašnjosti. Sposobnost standardne folije za toplotnu zaštitu, tj. izolaciju tokom zimskog perioda (zadržavanje toplote u unutrašnjosti) je veoma mala, a neke folije (LLumar VE) mogu poboljšati zadržavanje toplote u unutrašnjosti, međutim, ovi proizvodi mogu imati bolji učinak na starijim staklenim površinama koje još ne poseduju Low-e sloj.

LLumar folije za stakla
Foto: LLumar

3. Kako izabrati foliju za staklo i da li mogu sam da je postavim kao tapetu?

Pri izboru folije, uvek treba tražiti mišljenje stručno osposobljenog lica, imajući u vidu želje i potrebe kupca. Montažu folija takođe treba poveriti ovlašćenom montažeru, jer kvalitetna montaža folije (da ne bude prljava, da se ne stvaraju mehurići, itd.) zahteva stručnost, uvežbanost i naravno, neophodne alate. Proizvođači ne daju garanciju u slučaju ako montažu folije ne izvrši ovlašćeni montažer sa položenim stručnim ispitom.

4. Što su Termoizolacione folije za prozorska stakla i koliko je razlika u ceni između njih i standardnih folija?

Sposobnost standardne folije za toplotnu zaštitu, tj. izolaciju tokom zimskog perioda (zadržavanje toplote u unutrašnjosti) je veoma mala, a neke folije (LLumar VE) mogu poboljšati zadržavanje toplote u unutrašnjosti, međutim, ovi proizvodi mogu imati bolji učinak na starijim staklenim površinama koje još ne poseduju Low-e sloj. U odnosu na standardnu foliju za toplotnu zaštitu, cena folije za toplotnu izolaciju je dvostruko veća.

Zahvaljujući folijama za zaštitu od toplote, klima uređaji se koriste u mnogo manjoj meri
Foto: www.llumar.rs

5. Šta znači oznaka „low-E“ I ima li neke razlike u njihovim vrstama?

Low-E je skraćenica izraza „low Emissivity“, koju primenjujemo kod folija koje poseduju sposobnost za toplotnu izolaciju.

6. Pročitala sam da se pominju “letnje” i “zimske” folije. Da li moram da ih stavljam posebno ili mogu da stavim jedne koje će mi štititi prozore u svim godišnjim dobima? Da li je u tom slučaju folija manje efikasna?

LLumar VE folija je efikasna i tokom leta i tokom zimskog perioda.

LLumar folije za stakla
Foto: LLumar

7. Dupla ili trostruka stakla pomažu, ali nemaju takvu delotvornost kao folije za ravna stakla. U kom smislu folije imaju veću delotvornost?

Kod troslojnog stakla, pomoću folije se može poboljšati učinak pri zadržavanju toplote u spoljašnjosti. U ovom slučaju se preporučuje montaža folije na spoljašnju stranu stakla, jer u značajnoj meri povećava učinak kod troslojne staklene konstrukcije (dvostruko – trostruko) u odnosu na foliju postavljenu sa unutrašnje strane stakla.

8. Na kakvim podlogama ne preporučujete foliju za stakla jer ne možete da garantujete postojanost?

Folije su osmišljene prvenstveno za montažu na staklene površine.

LLumar folije za stakla
Foto: LLumar

9. Želeo bih da postavim reflektujuću foliju, da komšija ne bi imao uvid u unutrašnjost mog doma, ali bih želeo isti efekat i tokom večeri. Zbog čega se menja reflektujuće dejstvo uveče?

Uvek bolje vidimo tamo, gde ima više svetla! To je zakon fizike, tako da ovu pojavu možemo ublažiti, ali je ne možemo promeniti ili eliminisati. Postoje specijalne folije (na pr. LLumar RN07) kod kojih nije potrebna velika razlika u količini svetlosti da bi samo kroz jednu stranu stakla moglo da se vidi, a u slučaju folija koje su providne i tada važi pravilo, odnosno zakonitost – da uvek vidimo tamo, gde ima više svetla. Ako nije važna providnost, može se primeniti zatamnjena folija sa efektom nanetog peska.

LLumar zaštitne folije za staklene površine
Foto: LLumar

10. Ako montiram foliju za toplotnu zaštitu u letnjem periodu, tada tokom zime neće ulaziti toplota koja bi zagrejala sobu, zašto?

Folija za toplotnu zaštitu funkcioniše i tokom zimskog perioda, ali je količina toplote koja se zimi dobija spolja – zanemarujuće mala, tako da je gubitak neznatan. Prilikom korišćenja klima uređaja tokom leta, mogućnost energetske uštede za hlađenje je višestruka u odnosu na to, koliko bi se zimi povećali troškovi grejanja, ako bi do povećanja troškova za grejanje uopšte i došlo. Tokom leta je mnogo više izražen osećaj ugodnosti i komfora usled zadržavanja toplote u spoljašnjosti, u odnosu na neznatnu količinu gubitka toplote tokom zime.

LLumar
Barat promet doo
Nušićeva 8, Kanjiža
T. +381 24 4877 580
E. info@llumar.rs
W. www.llumar.rs