VENT EQUITONE ventilisana fasada

U svetu moderne arhitekture, potraga za formom i funkcijom je putovanje koje se stalno razvija. Jedna arhitektonska inovacija koja je privukla značajnu pažnju poslednjih godina je ventilisana fasada. Ovaj koncept dizajna je revolucionirao način na koji razmišljamo o eksterijerima zgrada, nudeći harmoničan spoj estetike, energetske efikasnosti i ekološke održivosti.

U svojoj srži, ventilisana fasada je višeslojni sistem koji stvara vazdušni jaz između najudaljenijeg sloja zgrade i stvarnog strukturalnog zida. Ovaj razmak ima vitalnu svrhu, jer omogućava prirodnu ventilaciju vazduha između slojeva.

Fasada sa savršenom ventilacijom deluje kao štit od ekstremnih vremenskih uslova. Ovo se prevodi u poboljšanu energetsku efikasnost i smanjene troškove grejanja i hlađenja, što ga čini ekološki prihvatljivim izborom. Dobro dizajnirana ventilisana fasada takođe može doprineti održivosti zgrade. Poboljšanjem izolacije i smanjenjem potrošnje energije, smanjuje se ugljenični otisak strukture.

Možda je jedna od najupečatljivijih karakteristika ventilisane fasade njena vizuelna privlačnost. Međusobna igra tekstura, šara i materijala stvara dinamičnu i privlačnu spoljašnjost koja može udahnuti život svakom urbanom ili ruralnom pejzažu.

Tehnomarket Equitone / Festivalska dvorana u Erlu, Austrija
Tehnomarket Equitone / Festivalska dvorana u Erlu, Austrija / foto: Tehnomarket d.o.o

EQUITONE je fiber cementna ploča koja doprinosi kreativnosti i kvalitetu ventilisanih fasada. Prednosti ovog materijala su različiti finiši, izgled kamena, pritom manja težina, a veća čvrstoća, rezistencija na ekstremne temperature i mraz, otpornost na vodu, rezistencija na hemikalije, kao i kategorija A2-s1,d0 protivpožarne zaštite. S obzirom na našu regulativu u pogledu projektovanja stambenih i javnih zgrada, EQUITONE se takođe često nameće kao jedan od najboljih izbora fasadne obloge u smislu dugotrajnosti, kvaliteta i protivpožarnih zahteva. Tectiva, Natura, Linea, Pictura i Lunara predstavljaju pet različitih finiša EQUITONE ploče.

VENT sistem aluminijumske noseće potkonstrukcije za ventilisane fasade, dizajniran i proizveden u Tehnomarketu, pronašao je svoju primenu na različitim objektima, od St. Petersburga do Nju Jorka. Kako bi fasada omogućila arhitektama da oslobode svoju kreativnost, u VENT sistemu moguće je koristiti mnoštvo različitih materijala za oblaganje, što rezultira zadivljujućim i prepoznatljivim eksterijerima koji mogu da dopune bilo koji arhitektonski stil ili okruženje.

Tehnomarket Equitone / Poslovna zgrada u Venlou, Holandija
Tehnomarket Equitone / Poslovna zgrada u Venlou, Holandija / foto: Tehnomarket d.o.o.

VENT fasadna potkonstrukcija uspešno se kombinuje sa Larson i Larcore panelima španske kompanije Alucoil kao i Aquapanel oblogama kompanije KNAUF. VENT sistem podkonstrukcija za ventilisane fasade omogućava montažu EQUITONE ploča sa tri sistema HIDE, TACK i RIVET uz lepljenje panela na potkonstrukciju (TACK) ili kačenje pop nitnama uz vidljivu (RIVET) ili nevidljivu mehaničku vezu (HIDE).

Sam Tehnomarket VENT sistem potkonstrukcija ventilirajućih fasada sastoji se od dve grupe sistema, panelnih i kasetnih, koje se upravo razlikuju po kompatibilnim materijalima i načinu kačenja na postojeću podkonstrukciju. Panelnu grupu sistema čine Rivet, Tack, Hide, Stone, Rock i Continual, koji su pogodni za kačenje sledećih vrsta obloga: aluminijumskih kompozitnih panela Larcore, HPL laminiranih ploča, stakla, granitne keramike, kamena, fiber-cementnih ploča, limova, polikarbonatnih ploča i Aquapanel cementnih ploča. Kasetni sistemi pod nazivom Box, Slider, Bolt, Gasket i Fit, pogodni su za montažu kompozitnih panela Larson, Equitone fiber cementnih ploča i punih limova.

Tehnomarket Equitone / Privatna kuća, Norveška
Tehnomarket Equitone / Privatna kuća, Norveška / foto: Tehnomarket d.o.o.

Sa proizvodnjom EQUITONE ploča, smeštenom u fabrikama u Nemačkoj i Belgiji uz strogo kontrolu kvaliteta, izbor Tehnomarketa kao njegovog distributera nudi pouzdanost u smislu kvaliteta materijala, isporuke, tehničke podrške u svim fazama projektovanja i izvođenja, kao i ponudu advekvatnih sistemskih rešenja potkonstrukcije na koju se paneli kače. VENT i EQUITONE spajaju stil, održivost i funkcionalnost, nudeći širok spektar prednosti kako za stanare zgrade, tako i za životnu sredinu. Kako arhitekte nastavljaju da pomeraju granice dizajna, jasno je da će ventilisane fasade ostati ključni element u svetu inovativne i ekološki svesne arhitekture.

Equitone logo

Tehnomarket logo

Tehnomarket d.o.o
A. Skadarska 73, 26101 Pančevo, Srbija
T. +381 13 307 700
F. +381 13 307 799
E. profil@tehnomarket.com
W. www.tehnomarket.com