Obezbedite adekvatnu izolaciju u stanu

Dobra i kvalitetna zvučna izolacija u stanu je od izuzetnog značaja za smanjenje nivoa buke, pri čemu se jedinstvenim načinom dodatno štedi energija. Ušteda energije takođe znači dobru toplotnu izolaciju. Zvučna izolacija se može ugraditi na prozore i vrata stana. Stanovi su prostori u kojima usled česte gradnje tankim zidovima, nekvalitetnim prozorima i vratima, buka i prenos glasova predstavlja problem. Usled renoviranja stana, neophodno je zameniti dotrajale prozore i ugraditi nova sobna vrata, pri čemu je odabir materijala presudan za kvalitet i nivo buke. Nakon utvrđivanja pravca iz koga buka najčešće dopire, predlaže se adekvatna zamena i ugradnja nove stolarije.

Na koji način amortizovati buku u stanu

Postoje uobičajne stvari za smanjenje nivoa buke u životnom prostoru, one podrazumevaju zamenu vrata i prozora kao i postavljanja dodatne izolacije na zidovima prostorija. Prema značenju, buka je svaki nepoželjan zvuk koji čujemo, pri čemu određeni nivo buke može predstavljati narušavanje kvaliteta i mira života. U životnom prostoru tišina nije uvek prijatna i ona nije sastavni deo našeg života ali neželjeni zvukovi u stanu mogu dovesti do smanjene opuštenosti našeg tela.

Nivo buke se meri kroz decibele odnosno skalu koja podrazumeva jačinu i energiju nastalog zvuka. Radi poređenja stepena nivoa buke, najčešće se kombinuju primeri dve pojave. Tokom mirnog sna i ujednačenog disanja, može se izmeriti nivo buke do vrednosti 10 decibela, dok šapatom nastaje jačina 20 decibela. Energija koju stvara upaljeno vozilo može produkovati jačinu 120 decibela. Na osnovu navedenog, stvara se jasan opseg raspona i prenosa nivoa buke.

U životnom prostoru naročito stambenim zajednicama, postoje brojna rešenja za sprečavanje nepoželjno jakih glasova i zvukova. Za stan je potrebno odabrati kvalitetna sobna vrata, naročito za dečiju spavaću sobu, kako bi se obezbedio miran san najmlađim članovima porodice. Kvalitet sobnih vrata svakako diktira materijal od koga su izrađena, sa obaveznom ispunom između frontova. Ispuna je od staklene vune sa ugrađenom metalnom konstrukcijom koja odlično amortizuje lupanje vratima. Sigurnosna vrata su najbolje rešenje za ulaz u životni prostor.

Poštovanjem kućnog reda u stambenim prostorijama, obezbedićete sopstveni i mir za drage komšije. Paljenje uređaja koji produkuju buku tokom noći, svakako nije poželjno. Glasna muzika za vreme odmora u periodu od 15 do 17 časova takođe nije poželjna na osnovu kućnog reda zgrade.

Osnovna uloga kućnog reda stambenih zajednica

U svakoj stambenoj zajednici postoji jasno definisan i zakonom propisan kućni red, koga se svi stanari zgrade moraju pridržavati. Upravnik zgrade na osnovu izvršenih uplata od strane stanara poseduje namenski račun za čišćenje i održavanje zajedničkih prostorija. U svrhu zaštite stanara ulazna vrata zgrada obično imaju ugrađena sigurnosna vrata. Njihovom ugradnjom obezbeđuje se mir i sprečavaju eventualne provale i obijanja.

Upravljanje zgradom poseduje jedinstveni oblik uređenja koji nazivamo kućni red. Kućni red je na najvišem nivou podržan od stane nadležnih državnih institucija. Na osnovu odluke i donetih stavki za pravilno ponašanje svih stanara, određeni su sati u kojima nivo buke stambene zajednice ne sme biti veći od 100 decibela. Iako u stambenim zajednicama živi puno porodica sa malom decom, kao komšije ipak trebamo biti tolerantni kada u kasnim satima čujemo glasni plač beba.

Prethodni tekstALUMIL proizvodni centar u Srbiji
Sledeći tekstFENSTERBAU FRONTALE 2022