Kako urediti spavaću sobu po feng shui pravilima

Vaša spavaća soba treba da bude mesto za obnavljanje gde možete napuniti energiju. Ako imate nemirne noći ili se generalno osećate nervozno pre nego što odete na spavanje, razmislite o tome kako da poboljšate feng shui u svojoj spavaćoj sobi.
Prema ovoj drevnoj kineskoj tradicionalnoj praksi, primena određenih pravila u rasporedu vašeg nameštaja može stvoriti harmoniju i energetsku ravnotežu između vas i vašeg okruženja.

Prema mišljenju Laure Serano, sertifikovanog majstora feng shui-a, ovo su neka od kreativnih rešenja i najoptimalniji raspored u spavaćoj sobi prema feng šui tehnici.

Najoptimalniji raspored

Krevet se nalazi uz noseći zid sa direktnim pogledom na vrata. Međutim podnožje kreveta nije direktno u ravni sa vratima ili bilo kojim prozorima. Noseći zid ne sadrži nikakve vodovodne instalacije ili uređaje na drugoj strani kako bi se sprečilo prekomerno stimulisanje energije. Noćni stočić se nalazi pored kreveta, ali nije viši od kreveta, čime se sprečava osećaj dominacije i gušenja.
Raspored ostaje bez ogledala, biljaka, radnih prostora ili elektronike. Prema feng shui pravilima, svi oni nose sopstveni energetski naboj.

Serano napominje da ova idealna postavka nije uvek moguća niti pogodna za vaš životni stil, ali možete napraviti male izmene tamo gde je to potrebno. Sledećih osam saveta koriste ovaj Serano raspored kao šablon, ali sadrže podešavanja po potrebi koja možete da izvršite u zavisnosti od vaše situacije.

Feng shui raspored za spavaću sobu u potkrovlju

Ako se vaša spavaća soba nalazi na poslednjem spratu vaše kuće ili stambene zgrade i sadrži kose plafone, postizanje optimalnog feng shui rasporeda može biti malo teže.
Primera radi, ukoliko spavaća soba ima kosine, izbegavajte postavljanje kreveta ispod nje, iz praktičnih i bezbedonosnih razloga. Naime, usled nedostatka prostora, prilikom ustajanja morate stalno paziti da ne udarite u zid i povredite se. Dodatni problem je što se po feng shui-u centralna tačka nalazi na vrhu glave i neophodno je sve uraditi kako bi se ona oslobodila pritiska.
Ako su okolnosti takve i krevet morate postaviti tačno ispod kosine, onda je predlog da se sa obe strane kreveta postave svećnjaci koje sijaju prema plafonu, podižu energiju i eliminišu pritisak na čakru.

Raspored biljaka u spavaćoj sobi po feng shui pravilima

Iako po feng shui pravilima nije preporučljivo da biljke budu u spavaćoj sobi, nije i kategorično zabranjeno. Naime, ukoliko ste ljubitelj sobnih biljaka i nemate dovoljno prostora da ih stavite u druge prostorije, a i spavaća soba vam se sa velikom količinom svetlosti čini pogodna za njihovu postavku, ne brinite. Kućne biljke mogu naći svoje mesto u spavaćoj sobi. Važno je da budu na suprotnoj strani u odnosu na vaš krevet. Preporučuje se da to budu biljke koje sporo rastu i koje su, generalno nižeg rasta, kakvi su sukulenti npr.

Biljke možete postaviti ispred prozora tako da dobijaju dovoljno sunčeve svetlosti, ali samo budite sigurni da podnožje vašeg kreveta nije u ravni sa prozorom.

Podešavanje rasporeda za sobe sa nekoliko vrata

Ako vaša spavaća soba ima više vrata, kao što su vrata za kupatilo, vrata za hodnik ili vrata za ormar, teško ćete izbeći postavljanje kreveta u direktnom skladu sa vratima.
Položaj kada su vam stopala okrenuta ka vratima, može biti veoma neprijatan i nelagodan osećaj koji crpi energiju ka napolje. I ne samo to. Tim položajem energija unutar vaše spavaće sobe izložena je energiji i aktivnostima iz drugih prostorija. A, kada znamo da je u hodniku prilično dinamično, neretko i gužva, ne bismo voleli da tenziju i prolaznost unesemo u spavaću sobu.
U prevodu to znači da je vaša energija izložena drugim uticajima, odnosno kao da je izvučena iz sobe u kojoj spavate i pomešana sa energijom sa druge strane tih vrata, a vi sami izloženi previše aktivnosti.

Dakle, ako morate da izaberete vrata koja će se poravnati sa podnožjem vašeg kreveta, onda neka to budu vrata ormara jer se tamo uglavnom ne dešavaju nikakve aktivnosti.

Raspored u velikoj spavaćoj sobi u skladu sa feng shui energijom

Ako imate spavaću sobu veće kvadrature, sasvim je za očekivati da dođete na ideju da je pored kreveta, dodatno ispunite nameštajem. Međutim, puno komada nameštaja može blokirati protok energije i poremetiti feng shui.
Ako želite da dodatni nameštaj u svoju spavaćoj sobi, razmislite o stvaranju zone za sedenje i opuštanje. Ovu oblast možete pričvrstiti tepihom i postaviti je na suprotnu stranu u odnosu na vaš krevet.

Feng shu u spavaćoj sobi
Spavaća soba i feng shui / Foto: pexels.com

Ogledala u spavaćoj sobi, da ili ne

Ogledala generalno nisu dobrodošla u spavaćoj sobi po pravilima feng shui-a. Međutim, ako ga želite u svojoj spavaćoj sobi, uverite se da nije direktno okrenuto prema vašem krevetu. Imajte na umu i ono što ogledalo reflektuje. Na primer, bolje je da ogledalo odražava umirujuću umetničku fotografiju, a ne komad nameštaja.

Spavaća soba sa više prozora

Ako vaša spavaća soba ima prozore na tri od četiri zida, može biti teško pronaći adekvatni, čvrsti zid na koji ćete postaviti krevet. Da biste radili sa onim što imate, postavite ga tako da još uvek možete da vidite vrata, čak iako to znači da će vam iza leđa biti prozor. Međutim, možete se odlučiti i za krevet s baldahinom kako biste stvorili osećaj sigurnosti i zatvorenosti.

Spavaća i radna soba u jednom

Ponekad je jedini prostor za rad od kuće u vašoj spavaćoj sobi. Iako nije idealno imati sto u spavaćoj sobi u smislu ravnoteže između posla i privatnog života i feng shui-a, kada okolnosti zahtevaju i ovaj problem može se rešiti. Radni sto postavite tako da ima što manje negativnog uticaja. To znači da izbegavate da svoj sto postavljate odmah pored kreveta, jer to može da dovede do preklapanja i mešanja energija posla i odmora, što neće biti najbolje ni za jednu opciju.

Bez elektornike, molim

Serano savetuje da spavaće sobe budu zone bez elektronike. Ako koristite svoj telefon kao budilnik, ona predlaže da ga punite noću ispred vrata spavaće sobe kako biste i dalje mogli da ga čujete. Ako volite da gledate TV u krevetu, razmislite o korišćenju prenosnog projektora koji možete da odložite u drugu prostoriju kada ga ne koristite. Alternativno, možete držati televizor u ormaru za medije i zatvoriti vrata pre nego što odete na spavanje.

Čuvajte spavaću sobu i sebe u njoj

Spavaća soba
Spavaća soba / Foto: pexels.com

Poznato je da je spavaća soba prostor u kome pronalazimo svoj mir i sasvim je za očekivati da isti uredimo tako da obiluje pozitivnom energijom. A, kako ćemo to postići? Pa, navedenim feng shui pravilima. Ukoliko ste primetili da loše spavate. Osmotrite malo vašu spavaću sobu i vidite gde ste zablokirali energiju.

Lep i miran san vam želimo i obilje dobre, pozitivne energije.

Prethodni tekstSvečano otvaranje Izložbe “Glassification.hu – Majstori stakla iz Mađarske”
Sledeći tekstDugotrajnost za održivost: Kako je postići?