Novo sedište kompanije Saint-Gobain na periferiji Pariza

Na periferiji Pariza, francuska arhitektonska firma Valode & Pistre dovršila je novo sedište – kristalnu kulu umotanu u staklo niske emisije – za Saint-Gobain, multinacionalnu kompaniju za građevinske materijale. Dizajniran da naglašava urbanu integraciju, energetske performanse i udobnost korisnika, neboder na svakom spratu ima bašte zaštićene od vetra, obilje prirodne svetlosti i zapanjujući panoramski pogled. Zgrada, poznata kao Tour Saint-Gobain, završena je 2019. godine u poslovnom kvartu La Defense.

neboder
Neboder ima obilje prirodne svetlosti i zapanjujući panoramski pogled

Novo sedište kompanije, vodećeg proizvođača stakla Saint-Gobaina, podeljeno je na tri različita dela koja se porede sa glavom, telom i nogama čoveka: donji sprat, ili „stopala“, sadrže otvorene prilaze i izložbeni salon; glavno „telo“ sadrži fleksibilne kancelarijske prostore; a najviši spratovi na „glavi“ su recepcija, sale za sastanke i „espace plein ciel“, zapanjujući prostor za okupljanje sa panoramskim pogledom.

Toranj, više nego bilo koja druga zgrada, govori o ljudima i kako na njih utiče„, objasnili su iz arhitektonske firme. „Očekuje se da emocije osete pri pogledu na takvu zgradu. Arhitekta bi trebalo da se potrudi da stvori ta osećanja i to uzbuđenje. Dinamična silueta građevine, kroz sastav tri nagnute prizme koje na antropomorfni način podsećaju na glavu, telo i stopalo, omogućavaju joj da stupa u interakciju sa okolnim kulama. Toranj tako postaje lik koji okreće glavu i lagano se naginje u znak srdačne dobrodošlice.

Tour Saint-Gobain, visok 165 metara, prostire se na 44 sprata i zauzima 49.900 kvadratnih metara površine. Staklo visokih performansi osigurava optimalnu udobnost za korisnike koji ne samo da uživaju u panoramskom pogledu, već i direktno pristupaju unutrašnjim baštama iz svih poslovnih prostora.

neboder
Nova zgrada visoka je 165 metara, prostire se na 44 sprata i zauzima 49.900 kvadratnih metara površine