Okrugli prozori zaista postoje kod nas na tržištu

Nestandardni pogledi na okolinu

Verovatno nije pohvalno, ali moram vam priznati da sam „Gospodar prstenova“ gledala pre par meseci. Ali imam opravdani razlog. Nikada nisam volela naučnu fantastiku i sve te nadrealne stvari. Što se tiče ovog filma, pogrešila sam.
Priča, efekti i ceo ugođaj, pod kojim mislim nas troje sa ogromnom činijom kokica, su me oduševili. Posebno mi je bilo interesantno selo hobita, sa svim onim zelenilom, cvećem i kućice sa ogromnim okruglim prozorima. Božanstveno.

Toliko sam bila pod utiskom tog prizora, da mi je suprug rekao: „Ok, lepo je, ali takve prozore i kod nas možeš naći.“ Važi. Nisam mu poverovala i tu dolazimo do mog drugog zakasnelog saznanja. Okrugli prozori zaista postoje kod nas na tržištu i to pod kategorijom prozori nestandardnog oblika. To je bilo dovoljno da krenem u istraživanje istih.

KRUG, ALI I …

Kada kažemo prozor uvek mislimo na staklenu tvorevinu pravouganog ili kvadratnog oblika sa okvirom od drveta, plastike ili metala. I to je to. Međutim, kako smo poslednjih decenija svedoci velikih klimatskih, tehnoloških i ekoloških promena, nametnula se potreba stalnog unapređenja stolarije. Zašto je to tako?

Iz razloga što su se prozori i vrata pokazali kao jedni od značajnih proizvoda koji mogu da prate sve te promene, smanje troškove, sačuvaju prirodu i čuvaju kvalitet i komfor života.

Sa druge strane stolarija je danas važan deo arhitekture i kao takva meta i alat arhitekata, koji nastoje da iskažu svoju kreativnost i individualnost. Upravo iz tih razloga nastali su, gore pomenuti, prozori nestandarnih oblika. Iako se mogu naći od svih materijala, najčešće su napravljeni od PVC materijala.

Prvi iz te grupe koji mi se posebno svideo jeste KRUŽNI prozor. Kao što mu samo ime i kaže, ovaj prozor ima oblik kruga i može se praviti u različitim dimenzijama. Dok se za kupatila koriste manji formati, dotle u dnevnoj sobi ili potkrovlju mogu biti daleko veći. Ono što je karakteristično za ove prozore jeste da se različito mogu otvarati. Pored otvaranja na kip, postoje i modeli gde se otvara samo jedna polovina prozora, dok druga ostaje fiksna. Posebno su zanimljivi dvokrilni gde se obe strane otvaraju kao kod klasičnih prozora.

Kružni prozori su veoma zanimljivi, estetski neodoljivi jer omogućavaju ogromnu količinu svetlosti, ali i vazduha ukoliko su dvokrilni. Ako bih morala da biram, oni bi bili moj izbor.

LUČNI prozori pojavljuju se u vidu luka i to obično na ulazima, iznad vrata nekih javnih objekata. Lučni prozori nisu novina kada su prozori u pitanju, ali kada vidite PVC lučni prozor on zaista deluje inovativno, moderno i drugačije. Upravo iz tog razloga objektima na kojima se nalaze daju drugačiji izgled.

Po strukturi mogu biti:

  • segmentni, gde je visina luka manja od njegove širine,
  • pravilni, kod kojih je visina luka jednaka polovini širine, tako da se profil izrađuje iz jednog komada.

Što se tiče načina otvaranja, mogu biti jednokrilni, kada se otvaraju na kip i dvokrilni gde se otvaranje obavlja iz središnjeg dela na obe strane.

Lučni prozori podsećaju i na nekadašnje prozore koji su bili karakteristika zamkova, vila, kao i svih objekata koji su stremili u visinu. Drugim rečima, objekti sa ovom vrstom prozora su moderni objekti sa uzorom na neka prošla vremena.

Trouglasti prozori
Trouglasti prozori

TROUGLASTI prozori danas se nešto ređe koriste u odnosu na prethodne navedene. Drugim rečima nisu toliko česti, ali su veoma dekorativni, te fasade na kojima se nalaze dobijaju nesvakidašnji izgled. Prilikom sečenja materijala i izrade profila, zbog samog oblika nezgodno je klasično spajanje delova, tzv. varenje, tako da se ti profili spajaju lepkom.

Pored fasada, ovi prozori veoma često se postavljaju i na krov, kao krovni prozori, čime objektu daju poseban izgled.

TRAPEZOIDNI prozori predstavljaju atraktivne oblike u vidu saća, kućica i kao takvi stvaraju upadljive i jedinstvene fasade objekta na kome se nalaze. Takođe, ovi prozori mogu se pojaviti kao ispupčenja na fasadi dok se sa unutrašnje strane pojavljuju kao panoramske klupice ili kreveti za sedenje i uživanje u pogledu.

Ukoliko ste i vi bar upola oduševljeni svim ovim neverovatnim oblicima prozora, sigurna sam da ćete se jednom naći u situaciji da izaberete neki od njih. E iz tog razloga dobro je imati neko predznanje. Naime, prozori ovih nestandarnih oblika zahtevaju znanje i pažljivu izradu. Kako je osnovna funkcija prozora da spajaju unutrašnjost objekta i spoljašnju sredinu, isto tako zadatak je i da istu tu unutrašnjost razdvoje, odnosno zaštite od spoljašnjih uticaja. Toplotna i zvučna izolacija su dva kriterijuma koja energetski efikasna stolarija mora da zadovolji.

Prozori nestandardnog oblika nastali su kao rezultat primene savremenih mašina koje su omogućile savijanje profila u odgovarajuće oblike. Što će reći da je njihova proizvodnja zahtevan i odgovoran proces.

Pored stvaranja neophodnih profila, veliki značaj jeste i u njihovom dobrom i kvalitetnom spajanju, kao i povezivanju sa ostalim delovima. Ovde se prevashodno misli na staklo i odgovarajuće okove. Kako je staklo samo po sebi lako za obradu, veliko opterećenje leži na okovima u bukvalnom i prenesenom značenju.

Okovi su deo stolarije koji doprinose njenom funkcionisanju. Od kvaliteta okova zavisi da li će to rukovanje i funkcionisanje biti pravilno i dugotrajno. Stoga, zaključujemo:

Prilikom izbora nekog od ovih nesvakidašnjih prozora, birajte one koji imaju kvalitet, koji garantuju siguran i dugotrajan rad i koji vode ka tome da nakon njihove ugradnje nećete imati problema sa troškovima i potrošnjom energenata. Pored estetike obratite pažnju i na funkcionalnost. U protivnom lep izgled može puno i da vas košta.

Kada ste dobro proverili tržište, izabrali sigurnog, proverenog proizvođača koji vam daje garanciju za svoj proizvod, kada ste izabrali odgovarajući oblik prozora i stručne ljude koji će ih kvalitetno ugraditi, ostaje vam da prihvatite promene i uživate u njima. Jer prostor sa nestandarnim prozorima je upravo takav, nestandardan. Drugačiji. Sa puno prirodnog svetla i vizuelno prostraniji. Imaćete utisak da ne postoji granica između spoljašnjosti i okoline. Konačno ćete prirodu uvesti u svoj prostor, a istovremeno ćete biti deo prirodnog okruženja.

A, kada izađete napolje videćete da je vaš objekat drugačiji, jedinstven i nesvakidašnji. Estetski doživljaj, kvalitet stanovanja i komfor sigurno će krasiti vaš objekat sa svih strana.

Pazite, nećemo previše da vas uljuljkamo i uvodimo u utopiju. Prozori nestandardnih oblika, zbog svoje specifične i zahtevne proizvodnje, kao i veće potrošnje stakla, jer pravljenjem određenih krivina i oblika seče se i gubi određena količina materijala, cena je viša u odnosu na standardne prozore. 

Sa druge strane, veliku pažnju i vreme morate posvetiti izboru kvalitetnog i sigurnog proizvođača, kako bi dobili kvalitetan i energetski efikasan prozor. A, ukoliko volite puno nameštaja, računajte da će vam nestandardni prozori oduzeti veće zidne površine, tako da neke komade nameštaja morate zameniti odličnim pogledom.

Živimo u tehnološkoj eri, takozvanom modernom dobu. Digitalnom dobu velikih i brzih promena, dobu kada nam je sve na dugme i na dohvat. Dobu kada i najudaljenije prijatelje možemo naći jednim klikom, ali i dobu gde sa komšijom pijemo kafu na društvenim mrežama, dobu kada najboljoj prijateljici na „volu” čestitamo rođendan i dobu kada smo nikad bliži, a sve udaljeniji. Sve više se zatvaramo, štitimo i krijemo. Vreme je da proširimo vidike, da umesto predrasuda damo šansu novom i drugačijem, da se otvorimo, da se vratimo prirodi i sebi. Vreme je da prestanemo da osuđujemo drugačije i da prihvatimo nestandardno onakvim kakvim jeste. A, mogu vam reći da je to nestandardno upravo više i bolje od bilo kog prihvaćenog standarda.

Naslovna slika izvor: www.pluslifehealth.ae

Autor teksta: Snežana Trtica Graovac, novinar