ELVIAL – Sada smo deo EPD sistema

ELVIAL, sertifikovan za ekološku deklaraciju proizvoda EPD.

U ELVIAL-u, ekološka svest je isprepletena sa našom poslovnom kulturom. Motivisani smo da stalno nadograđujemo i optimizujemo naše procedure ka prijateljskoj budućnosti kako za životnu sredinu tako i za ljude koji u njoj žive. Ostajući fokusirani na našu viziju, verifikovani smo za EPD (Environmental Product Declaration).

Šta je EPD?

EPD je dokument koji kroz utvrđene međunarodne standarde sertifikuje, nabraja i broji podatke u celini proizvodnje.

Prema tome, proizvođač potvrđuje da se odvija potpuno merljiv proizvodni postupak „od kraja do kraja“. Provera u EPD, posebno u oblasti proizvodnje, pruža merljive podatke koji se zatim mogu koristiti za efikasno ažuriranje i praćenje svake procedure i na taj način pomoći u održavanju nižeg uticaja na životnu sredinu i emisija ugljenika.

Održivo postupanje sa šumama / foto: Elvial
Održivo postupanje sa šumama / foto: Elvial

EPD je dodatno ojačan kroz LCA (Life Cycle Assessment) u „zelenoj“ izgradnji zgrada. LCA beleži i optimizuje ceo proizvodni proces, od sirovina do kraja životnog veka proizvoda. Neke od prednosti LCA su:

  • Smanjen uticaj na životnu sredinu Smanjeni troškovi proizvodnje tokom procesa proizvodnje
  • Pozitivna BREEAM i LEED akreditacija
  • Podaci o merljivim emisijama ugljenika
  • Jasnoća o ekološkim posledicama kada su u pitanju procesi izgradnje
  • Identifikovanje šansi za poboljšanje ekoloških performansi

Najnovija dešavanja u pitanjima životne sredine sugerišu povećanje održivosti i održive izgradnje zgrada. Jedan od najvažnijih faktora za ove zgrade je toplotna izolacija i smanjen gubitak energije. Pošto su aluminijumski sistemi jedan od najvažnijih faktora u izolaciji zgrada i uštedi energije, ELVIAL-ovi proizvodi su dokazali da nude kvalitetna rešenja, dok proizvodni postupak zadržava značajno nizak uticaj na životnu sredinu.

U ELVIAL-u, naš dugoročni cilj je čistija životna sredina, a posedovanje EPD sertifikata je samo još jedan korak u ovom pravcu.

www.elvial-i2.eu

www.elvial.com